België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Levering in binnen- en buitenland
Supersnelle levering
Ruim 3000m2 aan magazijn
InstallatiePVC AfvoerDakgotenDrainageWatertechniekTyleenBeregeningAgriElektraBlog

Weren van wolven

De wolf is na anderhalve eeuw weer terug in Nederland. Dit heeft tot gevolg dat veel dierenhouders vrezen voor hun vee. De afgelopen periode waren er meerdere berichten over veehouders die dode dieren aantroffen. Naar alle waarschijnlijkheid door toedoen van een wolf. Een beekje, sloot of nabije woning vormt daarbij geen enkele belemmering voor de wolf om zijn slag te slaan. Dierenhouders krijgen het advies om het vee preventief te beschermen tegen wolven.

Weren van wolven subsidie

De provincie Gelderland heeft een gebied aangewezen waarop het leefgebied van de wolf in kaart is gebracht. Bent u schapen- geitenhoeder binnen dit leefgebied, dan kunt u in aanmerking komen voor subsidie om uw afrastering preventief te verbeteren om uw dieren te beschermen en de wolvenschade te beperken.

Degene die in aanmerking kunnen komen voor deze vergoeding zijn:

 • professionele schapen en geiten houders;
 • hobbyhouders schapen en geiten;
 • gescheperde kuddes en natuurbegrazingsbedrijven

De kosten die vergoedt worden zijn:

 • Vergoeding voor vaste afrasteringen tot wel €500,- (prijspeil 2020)
 • Vergoedingen voor mobiele afrastering tot wel €4.000 (prijspeil 2020)

In het "gebiedsgerichte preventieplan wolvenschade Veluwe" kunt u hier alles over lezen.

Weren van wolven afrastering

Een bewezen en effectieve manier om de wolf te weren is om gebruik te maken van een elektrische afrastering. Met een effectieve elektrische afrastering kan de wolf afgeweerd worden. Zo zijn er succesvolle projecten geweest, waarin schapen beschermd worden door schrikdraad tegen de wolf. Met een afrastering kunt u uw kudde beschermen tegen het gevaar van de wolf.

Wij adviseren u om een elektrische afrastering om de wolven tegen te houden en af te schrikken. Voor een effectieve barriere tegen wolven dient de elektrische afrastering miniaal 1,20m hoogt te zijn. Hierbij is het belangrijk om gebruik te maken van 5 tot 7 horizontale boven elkaar geplaatste draden. De onderste draad moet dicht genoeg bij de grond zitten, zodat de wolf geen kans krijgt om eronder door te kruipen.

Het is wenselijk om schriklint in plaats van schrikkoord te plaatsen aan de bovenkant van de afrastering als dit mogelijk is. Het schriklint schrikt de wolven nog meer al en voorkomt dat de dieren over de elektrische omheining heen springen.

Weren van wolven mogelijkheden

U kunt kiezen tussen de volgende soorten omheining, afhankelijk van uw persoonlijke situatie:

 • permanente afrastering met High Tensile schrikdraden van staal i.c.m. line post palen
 • permanente afrastering met High Tensile schrikdraden van staal i.c.m. Insultimber palen
 • tijdelijke afrastering met een schrikdraadhaspelsysteem
 • tijdelijke afrastering met een wolvennet
 • tijdelijke afrastering met een SmartFence

Weren van wolven High tensile afrastering

Gallagher adviseert een high tensile afrastering voor het weren van wolven. High tensile is een duurzaam en permanent systeem, en gaat gemakkelijk 20 to 25 jaar mee. In combinatie met een krachtig schrikdraadapparaat wordt de afrastering veilig en zeker. Voor een permanente wolf-werende afrastering adviseert Gallagher een systeem van 5-7 draden van minimaal 1,20 m. Gallagher adviseert een High Tensile afrastering in combinatie met de Geïsoleerde Line Post.

Permanente Wolvenafrastering van Gallagher


High Tensile in combinatie met de Geïsoleerde Line Post:

De Line Post heeft als voordeel dat u deze paal zelf zeer eenvoudig kunt installeren. De paal is zeer duurzaam en flexibel ontworpen en zal daarom ook niet snel breken maar biedt wel de veiligheid die u zoekt. Met de bijpassende clips kunt u de draadhoogte altijd opnieuw aanpassen en de paal is zo ontworpen dat u deze opnieuw kunt gebruiken, mocht u van weide willen veranderen. Voor wolven adviseren we de

Line Post met een afmeting van 1,90 m in combinatie met minimaal 6 draden. Voor een (semi) permanent raster adviseren wij het S400 schrikdraadapparaat. De S400 is onderhoudsvrij en is zelfs na 1 week zonder direct daglicht nog veilig voor gebruik. Het blauwe lint zorgt er door zijn grotere omvang voor dat de wolf sneller ontmoedigd wordt om over het raster te springen.

 • Paalafstand op 10 meter en aan de hoeken een houten of insultimber hoekpaal.
 • De Line Post is eenvoudig te installeren en herbruikbaar.
 • De eerste draad laag bij de grond plaatsen (15 cm).
 • Het high tensile draad wordt strak opgespannen met behulp van roterende spanners.
 • Er worden trekveren geplaatst om de spanningsverschillen door temperatuurverschillen op te vangen.
 • 10 jaar garantie op de Geïsoleerde line post.
 • Gebruik blauw lint van 12,5 mm als topdraad voor uw afrastering.
 • Wij adviseren de S400 als schrikdraadapparaat.

Permanente Wolvenafrastering van Gallagher met de Geïsoleerde Line Post

High Tensile in combinatie met Insultimber (FSC®) houten palen

Als alternatief op de Line Post kunt u ook kiezen voor Insultimber. De insultimber palen zijn zeer uniek omdat ze volledig zelf isolerend zijn en een levensduur van wel 30 jaar hebben. Dit systeem is gebaseerd op een uniek concept van

vaste en zwevende palen. De gehele constructie is zeer stabiel en veilig. Om wolven te weren adviseren we langere palen omdat de afrastering hoger moet zijn met meer draden. De bouwhoogte ligt minimaal op 1,20m.

 • Paalafstand op 10 meter en om de 40 meter een vaste paal van 2,00 m
 • Daar tussen plaatst u de zwevende paal (batting van 1,26 m).
 • Gallagher adviseert de Insultimberpalen waar de gaten op de juiste hoogtes voorgeboord zijn.
 • Insultimber is zeer duurzaam.
 • De eerste draad laag bij de grond plaatsen. (20 cm).
 • Het high tensile draad wordt strak opgespannen met behulp van roterende spanners.
 • Er worden trekveren geplaatst om de spanningsverschillen door temperatuurverschillen op te vangen.
 • 10 jaar garantie op Insultimber palen.

Verplaatsbare afrastering tegen wolven

Een veilige elektrische afrastering voor het weren wolven, die mobiel of verplaatsbaar moet zijn bestaat in basis uit een systeem van: kunststof palen, kunststofdraad, lint en een krachtig schrikdraadapparaat.

De afrastering moet de hoogte hebben van minimaal 1,20m en 5-7 draden hebben om een wolf te kunnen weren. Begin met een draad dichtbij de grond en eindig met een schriklint (in plaats van draad) van bijvoorbeeld 12,5mm aan de bovenkant van de paal. Het lint zorgt er door zijn grotere omvang voor dat de wolf sneller ontmoedigd wordt om over het raster te springen.

Voor een nog betere werking adviseert Gallagher om de Foxlight aan de afrastering te bevestigen. Zo wordt de wolf in het donker afgeschrikt door lichtstralen en zal de wolf al snel de afrastering en uw dieren vermijden.

Mobiele wolvenwering oplossingen van Gallagher


Wolven weren met schrikdraadhaspelsysteem

Gallagher heeft een unieke oplossing die bestaat uit blauwe kunststofpalen, blauw draad en een haspelsysteem. Als topdraad adviseren wij of een signaalband (zonder stroom) of een blauw schriklint van 12,5 mm voor nog meer zekerheid. De keuze voor het type schrikdraadapparaat is afhankelijk van diverse factoren, zoals het soort schrikdraadapparaat (op lichtnet, batterij of solar), de afstand van de afrastering en het type en aantal geleiders. We raden aan om de verplaatsbare afrastering aan te vullen met het Gallagher S200 schrikdraadapparaat. Zéér eenvoudig in gebruik, en zelfs na 1 week zonder direct daglicht nog veilig voor gebruik.

Gallagher wolvenafrastering paal- en schrikdraad

Wolvennetten als mobiele wolvenwering

Het alternatief voor het plaatsen van een tijdelijke afrastering is het wolvennet. Een afrastering met wolvennet is gemakkelijk op- en af te bouwen is en zeer geschikt voor schapenkuddes die regelmatig verweid worden. Het wolvennet is een complete alles in één oplossing voor een wolfwerende afrastering. Het net is 50 meter lang en 1,20 m hoog. In totaal zijn er 14 palen met dubbele pen zodat het net goed stevig staat. De bodemdraad is versterkt waardoor de levensduur verlengd wordt. Dit speciale wolvennet is uitgevoerd in plus min, dat betekent dat de geleiders afwisselend met een plus- en mindraad uitgevoerd zijn. Als de wolf in contact komt met 2 draden tegelijkertijd, dan krijgt het dier direct een flinke tik. Hiermee is het systeem wolfwerend.

Maak uw wolvennetafrastering compleet met het MBS800 schrikdraadapparaat. De MBS800 is het krachtigste 3-in-1 multi power schrikdraadapparaat. Dit apparaat kan gebruikt worden op zowel 230V, een 12V batterij of in combinatie met een zonnepaneel en staat bekend als een zeer krachtig accu apparaat. De OPTIMA S5,5L is de perfecte match met het MBS800 schrikdraadapparaat.

Mobiele Gallagher wolvenafrastering met wolvennetten

SmartFence als wering tegen de wolf

De SmartFence is het unieke rasterconcept van Gallagher voor schapen en geiten, maar ook geschikt als wolfwerende afrastering. U heeft stroomgarantie door de uitstekende geleiding via een turbogeleider. De SmartFence is een alles-in-1 systeem en bevat haspels, 10 palen en 4 draden. De draadafstanden vanaf de onderkant zijn: 15 cm, 30 cm, 50 cm, 70 cm of optioneel 90 cm. De draden zijn in hoogte verstelbaar. Met de SmartFence kunt u in een handomdraai 100 m raster opzetten en afbouwen. U kunt meerdere SmartFences met elkaar verbinden. Indien u gebruik maakt van de SmartFence om wolven te weren, dan adviseren wij u ook per SmartFence één Foxlights te gebruiken. De FoxlightS is eenvoudig te bevestigen aan de afrastering en geeft random lichtsignalen in het donker af. De wolf wordt hierdoor ook ’s nachts afgeschrikt en zal bij het raster, en uw dieren, uit te buurt blijven.

Gerelateerde producten