België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Dakgoot, Hemelwaterafvoer

Dakgoot plaatsen

U bent van plan om zelf een dakgoot te gaan plaatsen. Dit is een klus die prima te doen is voor de doe-het-zelver. Bij WitWay leggen we u graag door middel van deze handleiding uit hoe u dit het beste kunt doen. 

Het doel van een dakgoot is om regenwater van het schuine dak op te vangen en af te voeren via een regenpijp. Er bestaan bij kunststof PVC dakgoten 2 soorten dakgootsystemen:

  • Lijmverbindingen
  • klemverbindingen

Bij een dakgootsysteem met een lijmverbinding lijmt u de onderlinge onderdelen aan elkaar met behulp van PVC-lijm.  Het voordeel van een dakgoot met klemverbindingen is dat de u de dakgoot eenvoudig en snel kunt plaatsen door de verschillende onderdelen in elkaar te klemmen.

Verder zijn dakgoten in verschillende kleuren te verkrijgen. Als u de dakgoot bestelt in de kleur van het houtwerk van uw huis, scheelt u dat schilderwerk. De dakgoot is onderhoudsvriendelijk en hoeft niet geschilderd te worden. 

Welke maat dakgoot heeft u nodig?

Het dakoppervlak is bepalend voor de capaciteit die uw dakgoot moet hebben. Niets is zo vervelend als een te kleine dakgoot, waardoor bij regen de dakgoot direct overloopt. Buiten dat dit overlast geeft door vallend water en plassen op de straat of in de tuin, kan een te kleine dakgootcapaciteit ook schade aan uw gebouw of huis veroorzaken. Het is dus belangrijk om vooraf goed te bepalen welke maat dakgoot passend is bij de oppervlakte van uw dak. Zo heeft een kleine schuur dus een andere maat dakgoot nodig dan de dakgoot van een woning. 

In onderstaand schema hebben we op basis van de oppervlakte van het dak, de minimale dakgoot aangegeven:
Dakoppervlak:

  • Kleiner dan 60m2 100mm mastgoot / 100mm bakgoot
  • Kleiner dan 100m2 125mm mastgoot / 125mm bakgoot
  • Kleiner dan 130m2 150mm mastgoot / 150mm bakgoot
  • Kleiner dan 150m2 180mm mastgoot / 180mm bakgoot

Wat heeft u nodig om een dakgoot te plaatsen?

Het is belangrijk om voor aanvang van de klus te bepalen welke materialen u nodig heeft om een dakgoot te plaatsen. Naast de dakgoot zelf, heeft u nog andere producten nodig. U heeft altijd gootbeugels, eindstukken en een uitloop nodig waar de regenpijp op wordt aangesloten. Verder kunt u gebruikmaken van verbindingsstukken als u dakgoten met elkaar wilt verbinden. Gaat uw dakgoot een hoek om, dan heeft u ook een binnen- of buitenhoek nodig om deze verbinding te maken. Bepaal aan de hand van uw situatie welke materialen u nodig heeft om de dakgoot te plaatsen. Tussen twee gootbeugels mag maximaal 50 cm zitten. Door de lengte van uw dakgoot op te meten, kunt u bepalen hoeveel gootbeugels u nodig heeft.

Maximale lengte dakgoot

De maximale lengte van een kunststof of PVC bakgoot is circa 15 meter. Bij een mastgoot is de maximale lengte korter, namelijk 12 meter. Wanneer u een grotere lengte dient te plaatsen, kunt u meerdere afzonderlijke goten te plaatsen. Bij meerdere goten kunt u dan tussen de dakgoten gebruikmaken van een loodflap. De loodflap komt op de 2 uiteinde van de dakgoot te zitten, waardoor het water over de 2 dakgoten wordt verdeeld. Tevens zorgt de loodflap dat er geen lekkage ontstaat tussen de 2 dakgoten in.

Hoeveel regenpijpen heeft u nodig?

Daarnaast mag er maximaal 8 meter dakgoot uitkomen op 1 dakuitloop (regenpijp). Is de dakgoot langer, dient u meerdere uitlopen aan te brengen.

Als stelregel wordt gehanteerd dat voor iedere m2 dakoppervlakte u 1cm2 regenpijp diameter moet aanhouden. Regenpijpen zijn verkrijgbaar in een diameter van 70mm, 80mm en 100mm. Afhankelijk van de grootte van uw dak, kunt u hierbij de juiste diameter kiezen.

  • Per regenpijp diameter 70mm, verwerkt de regen van 40m2 dakoppervlakte
  • Per regenpijp diameter 80mm, verwerkt de regen van 50m2 dakoppervlakte
  • Per regenpijp diameter 100mm, verwerkt de regen van 80m2 dakoppervlakte

Soorten gootbeugels

Gootbeugels zijn er in allerlei soorten en maten. Uiteraard moet de gootbeugel bij uw dakgoot passen. Maar verder is er een keuze waar u de gootbeugels en dus uw dakgoot aan bevestigt. Dit is afhankelijk van uw situatie. Er zijn gootbeugels die aan de muur kunnen worden bevestigd, gootbeugels voor aan de muurplaat en beugels die aan het dakbeschot, onder de dakpan, worden bevestigd.  

Het plaatsen van de kunststof of PVC dakgoot

1. Eerst dient u te bepalen op welke hoogte u de dakgoot plaatst, zodat al het hemelwater goed kan worden opgevangen. Als de dakgoot te laag wordt geplaatst, bestaat de kans dat het hemelwater alsnog over de dakgoot heen naar beneden komt. Op onderstaande afbeelding is zichtbaar wat de goede hoogte is.

hoogte plaatsen dakgoot

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip: U kunt een lat verticaal op het dak leggen, om te zien of de dakgoot op goede hoogte zit!

 

2. Vervolgens bepaalt u waar de gootbeugels moeten komen. De afstand tussen 2 gootbeugels mag maximaal 50 cm zijn, anders bestaat de kans dat er onvoldoende draagkracht is of dat de dakgoot gaat doorhangen. Voor het zicht is het mooi als de afstand tussen 2 gootbeugels overal gelijk verdeeld is over de gehele dakgoot.

 

plaatsen eerste gootbeugel

3. Daarna gaat u de gootbeugels daadwerkelijk plaatsen. U plaatst eerst de 1e en de laatste gootbeugel om het juiste afschot te krijgen. Afschot is belangrijk om een goede doorstroom van het regenwater in de dakgoot naar de regenpijp te krijgen. Per meter dient u een afschot van 3 mm aan te houden. Een dakgoot van totaal 4 meter heeft dan een afschot van 4 x 3mm = 12mm. Tussen de eerste en de laatste gootbeugel spant u vervolgens een koord.

 

Tip: Controleer tussentijds met de waterpas of er nog daadwerkelijk sprake is van afschot.

 

gootbeugels plaatsen

4. Nu kunnen de tussenliggende gootbeugels worden vastgezet langs het strak gespannen koord. Hierdoor worden de gootbeugels in 1 rechte lijn geplaatst en hierdoor heeft de dakgoot straks de juiste afschot. De gootbeugels worden met behulp van schroeven vastgezet. 

 

 

 

5. U kunt nu de dakgoot op maat maken. Als de dakgoot moet worden ingekort, kunt u een verbindingsstuk voor de dakgoot gebruiken om de de plek waar u de dakgoot gaat inkorten recht af te tekenen. 
Met een ijzerzaag is de dakgoot gemakkelijk op maat te zagen. U begint met zagen op de bodem van de dakgoot om te voorkomen dat er een stuk van de dakgoot afbreekt. Eventuele bramen kunnen worden verwijderd met een stuk fijn schuurpapier. 

 

eindstuk plaatsen

6. Als u gebruik maakt van een dakgoot met klemverbindingen, schuift u de onderdelen in elkaar totdat ze klem zitten. Op de hulpstukken staat aangegeven hoever u de delen in elkaar moet schuiven om een waterdichte verbinding te krijgen. Omdat een PVC of kunststof dakgoot onder de invloed van weersomstandigheden gaat werken, moe