België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainage

Bij drainage komt alles kijken wat te maken heeft met het afvoeren van (regen)water. Dit kan gaan om waterafvoer in de tuin, op het dakterras of in een weiland of sportveld. Het is met drainage zelfs mogelijk om in huis, bijvoorbeeld de keuken, kruipruimte, badkamer of kelder, vrij te houden van overtollig water. Drainage onder kunstgras kan ook een uitkomst zijn. Met drainage hoeft u niet bang te zijn voor wateroverlast en bent u verzekerd van een betrouwbare oplossing om water af te voeren!

Het aanleggen van een nieuwe drainage

Een drainage aanleggen is met een goede voorbereiding uitstekend zelf te doen. En met een goed resultaat! Let hierbij wel op enkele zaken zoals de grootte van de drainagebuis, de diepte waarop de buis komt te liggen en de afstand tussen de buizen. Ook is het van belang of u te maken heeft met zand of kleigrond. De afwerking is een andere factor om rekening mee te houden. Dit kan bijvoorbeeld met grind rondom de afvoerbuis en vervolgens daarbovenop tuintegels. Kortom, genoeg factoren om rekening mee te houden. Voor een uitgebreid overzicht kunt u het beste onze adviespagina over drainage aanleggen raadplegen. Hieronder ziet u in het kort de stappen die u moet nemen bij het aanleggen van een nieuwe drainage.

  • Drainagesysteem bepalen en uittekenen
  • Drainagebuizen, koppelstukken en overige materialen bestellen
  • Sleuven graven
  • Drainage op maat maken en koppelen aan de afvoer
  • Drainagebuizen waterpas leggen
  • Sleuven opvullen met grof zand, grind of schelpen

Tips voor een goed werkende drainage

Leg de buizen waterpas in de sleuven, een horizontale drainage zal het beste werken. Maak ook gebruik van drainage hulpstukken. Dit zijn handige oplossingen om bijvoorbeeld bochten te maken. Ze zorgen bovendien voor een optimale doorvoer op dit soort knelpunten. Daarnaast zijn hulpstukken ideaal om te gebruiken bij een krappe ruimte. Denk hierbij aan een kruipruimte of kelder in uw huis.

Verschillende soorten drainage

Drainage betekent in alle gevallen hetzelfde, het afvoeren van overtollig water. Maar qua toepassing en plaatsen zijn er verschillen. Zo ligt drainage in de tuin dieper dan in de paardenbak of op maai- en sportvelden. Het draineren van de kelder vergt ook een andere manier van montage. De buizen die u gebruikt voor kleigrond is ook weer anders dan de drainagebuizen voor veen- of zandgrond. Hieronder lichten we de belangrijkste verschillende toe.

Drainagesystemen

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het aanleggen van een drainagesysteem. Welke het beste is, is afhankelijk van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de grootte van het terrein en de situatie. Zo is er ringdrainage en oppervlaktedrainage. Deze laatste optie kan weer met verschillende systemen aangelegd worden. Hieronder zetten we de meest gebruikte opties voor u op een rij. Om te bepalen welk systeem voor u het beste is, kunt ook onze adviespagina over drainagesysteem raadplegen.

Drainge

  • Enkelvoudig drainagesysteem: bestaat uit verschillende buizen met elk een eigen afvoerpunt. Dit systeem is bijzonder geschikt om aan te sluiten op een sloot.
  • Samengesteld drainagesysteem: drainagebuizen die zijn gekoppeld aan een verzamelbuis met één afvoerpunt (sloot, vijver of riool).
  • Visgraat drainagesysteem: drainagebuizen die met een Y-stuk zijn gekoppeld aan een verzamelbuis met één afvoerpunt (sloot, vijver of riool).

Drainagebuizen

Met onze drainagebuizen heeft u de beste basismaterialen voor het aanleggen van een hoogwaardig afvoersysteem voor (regen)water. Een drainagebuis uit ons assortiment is vervaardigd van polyetheen (PE). In vergelijking met een PVC afvoerbuis profiteert u met dit materiaal van een zeer sterk en betaalbaar onderdeel dat niet splintert en bovendien makkelijk op maat te zagen is. Dat maakt PE voor drainagebuizen een interessante én voordelige oplossing, bestel daarom direct de maat die u nodig heeft.

De buizen komen in verschillende maten en met of zonder omhulling. De kleinste maten drainagebuizen (50 mm) worden bijvoorbeeld veelal gebruikt in kassen in de land- en tuinbouw. De grootste maten van een drainagebuis (200-250 mm) worden ingezet voor waterafvoer in wegen of mestbeluchting. De omhulling heeft als functie dat het voorkomt dat de buis dicht slibt, het filtert namelijk kleine zanddeeltjes en ander vuil. Hieronder zit u een handige tabel van de verschillende soorten buizen en hun toepassing.

 Soort drainagebuis 

 Toepassing 

 Kaal blind

Flexibele regenpijp of als een verlengstuk wanneer drainage onder een pad doorgaat

 Kaal geperforeerd Zware kleigrond en rondom bomen en planten
 Drainage kokos Alleen voor veen- en zandgrond
 Drainage PP450 Exclusief voor grond met veel roest (ijzer)  
 Drainage PP700 Alle grondsoorten (incl. veen- en zandgrond)

Een drainage aanleggen zonder afvoer

Wanneer u geen afvoerpunt heeft, is het nog steeds mogelijk om drainage aan te leggen. Het aanleggen van drainage zonder afvoer kan worden gedaan door gebruik te maken van een infiltratiesysteem. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van een infiltratiekrat. Hier wordt het overtollige water opgeslagen voor later gebruik wanneer de omstandigheden droger zijn. In plaats van het water direct af te voeren, wordt het geleidelijk aan de omgeving afgegeven wanneer de grond niet meer verzadigd is.

Wat is drainage en hoe werkt het?

Drainage betekent letterlijk afwatering. Het woord komt uit het Engels. En dat heeft natuurlijk betrekking op de functie: het afvoeren van water en andere vloeistoffen. Door gebruik te maken van geperforeerde buizen (al dan niet met omhulling) onder de grond, wordt water opgevangen en afgevoerd naar een afvoerpunt. Dit kan een sloot, vijver, put, het riool of infiltratiesysteem zijn.

Wanneer is drainage nodig in de tuin?

Wanneer er plassen water in uw tuin blijven staan is dit een teken dat de afwatering niet optimaal is, in dat geval is het slim om te draineren. Verzakkingen kunnen ook wijzen op een probleem met waterophoping in de onderliggende grondlagen. Een andere reden is dat sommige planten gevoelig zijn voor te veel water in de wortelzone. Door drainage aan te leggen, kunt u voorkomen dat de wortels te langdurig in natte grond staan, hierdoor kunnen ze namelijk gaan rotten.

Met drainage in de tuin heeft u de beste oplossing om te zorgen voor een snelle hemelwaterafvoer. Wanneer het onverwacht slecht weer wordt en er bijvoorbeeld een wolkbreuk plaatsvindt, hoeft u zich niet druk te maken. Het water loopt mooi weg!

Welke drainage voor in de tuin?

Oppervlaktedrainage is helpend voor een tuin. Welk systeem handig is, is afhankelijk van uw situatie. Bijvoorbeeld of u wel of geen afvoerpunt heeft. Het aanleggen van een ondergronds drainagesysteem kan problemen met wateroverlast in uw tuin of huis oplossen. Voor drainage in de tuin vindt u bij WitWay gegarandeerd wat u nodig heeft op het gebied van watertechniek en hemelwaterafvoer.

Waar drainage plaatsen?

Waar een drainage moet worden geplaatst, hangt er mede van af waar u wateroverlast wil voorkomen. In een dakgoot wordt deze over het algemeen aan de uiteinden van de goot geplaatst. In de tuin wordt drainage zo geplaatst, dat de mate van overlast zo klein mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld in sleuven aan de randen van uw tuin zijn.

Wat heeft u nodig voor drainage?

Om effectief gebruik te maken van een drainsysteem zijn drainagebuizen en verbindingsstukken nodig. Drainagebuizen worden over het algemeen geplaatst met een tussenafstand van ongeveer 3 tot 5 meter, afhankelijk van de hoeveelheid grondwater en regenwateroverlast in de betreffende omgeving. Om de buizen heen dient er grof drainagezand te worden aangebracht tot een hoogte van 20 cm boven de buis en tot een breedte van 5 cm rondom. Het is raadzaam om ook een drainageput te plaatsen om het systeem te kunnen inspecteren, doorspoelen of leeg te pompen.

Hoe diep moet u drainage aanleggen?

Over het algemeen wordt aangeraden om de drainagebuis op een diepte van minstens 60 centimeter te leggen om ervoor te zorgen dat deze optimaal werkt en niet beschadigd raakt door vorst. Uiteraard is de beste diepte afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de locatie van het riool (wanneer u het hierop aansluit) en de grondwaterstand. Ook de grondsoort is van invloed op de diepte. Bij zandgrond wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor een diepte van circa 80 centimeter. De gemiddelde diepte tussen minimaal 60 en maximaal 90 centimeter.

Veelgestelde vragen

Wat is drainage en hoe werkt het?

Drainage betekent letterlijk afwatering. Het woord komt uit het Engels. En dat heeft natuurlijk betrekking op de functie: het afvoeren van water en andere vloeistoffen. Door gebruik te maken van geperforeerde buizen (al dan niet met omhulling) onder de grond, wordt water opgevangen en afgevoerd naar een afvoerpunt. Dit kan een sloot, vijver, put, het riool of infiltratiesysteem zijn.

Wanneer is drainage nodig in de tuin?

Wanneer er plassen waterin uw tuin blijven staan is dit een teken dat de afwatering niet optimaal is, in dat geval is het slim om te draineren. Verzakkingen kunnen ook wijzen op een probleem met waterophoping in de onderliggende grondlagen. Een andere reden is dat sommige planten gevoelig zijn voor te veel water in de wortelzone. Door drainage aan te leggen, kunt u voorkomen dat de wortels te langdurig in natte grond staan, hierdoor kunnen ze namelijk gaan rotten.

Met drainage in de tuin heeft u de beste oplossing om te zorgen voor een snelle hemelwaterafvoer. Wanneer het onverwacht slecht weer wordt en er bijvoorbeeld een wolkbreuk plaatsvindt, hoeft u zich niet druk te maken. Het water loopt mooi weg!

Welke drainage voor in de tuin?

Oppervlaktedrainage is helpend voor een tuin. Welk systeem handig is, is afhankelijk van uw situatie. Bijvoorbeeld of u wel of geen afvoerpunt heeft. Het aanleggen van een ondergronds drainagesysteem kan problemen met wateroverlast in uw tuin of huis oplossen. Voor drainage in de tuin vindt u bij WitWay gegarandeerd wat u nodig heeft op het gebied van watertechniek en hemelwaterafvoer.

Waar drainage plaatsen?

Waar een drainage moet worden geplaatst, hangt er mede van af waar u wateroverlast wil voorkomen. In een dakgoot wordt deze over het algemeen aan de uiteinden van de goot geplaatst. In de tuin wordt drainage zo geplaatst, dat de mate van overlast zo klein mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld in sleuven aan de randen van uw tuin zijn.

Wat heeft u nodig voor drainage?

Om effectief gebruik te maken van een drainsysteem zijn drainagebuizen en verbindingsstukken nodig. Drainagebuizen worden over het algemeen geplaatst met een tussenafstand van ongeveer 3 tot 5 meter, afhankelijk van de hoeveelheid grondwater en regenwateroverlast in de betreffende omgeving. Om de buizen heen dient er grof drainagezand te worden aangebracht tot een hoogte van 20 cm boven de buis en tot een breedte van 5 cm rondom. Het is raadzaam om ook een drainageput te plaatsen om het systeem te kunnen inspecteren, doorspoelen of leeg te pompen.

Hoe diep moet u drainage aanleggen?

Over het algemeen wordt aangeraden om de drainagebuis op een diepte van minstens 60 centimeter te leggen om ervoor te zorgen dat deze optimaal werkt en niet beschadigd raakt door vorst. Uiteraard is de beste diepte afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de locatie van het riool (wanneer u het hierop aansluit) en de grondwaterstand. Ook de grondsoort is van invloed op de diepte. Bij zandgrond wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor een diepte van circa 80 centimeter. De gemiddelde diepte tussen minimaal 60 en maximaal 90 centimeter.

Installatiemateriaal

Z