België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

WitWay
Klantenservice Momenteel gesloten
Levering in binnen- en buitenland
Supersnelle levering
Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainage

Drainage

U voorkomt wateroverlast op uw terrein door een drainagesysteem aan te leggen. Hierdoor stroomt overtollig water snel en eenvoudig weg. Bij WitWay vindt u verschillende buizen en hulpstukken voor het leggen van drainage in bijvoorbeeld uw tuin, bouwgrond of rijbak. Een bijkomend voordeel van drainage is dat drogere grond sneller opwarmt in het voorjaar, wat de kwaliteit van het gras ten goede komt. Heeft u vragen over onze drainage producten of de installatie hiervan? Lees hier dan onze adviespagina over drainage aanleggen of neem contact op met onze klantenservice. Zij staan voor u klaar met uitgebreide informatie.

Drainage leggen

Het is redelijk eenvoudig om zelf uw drainage aan te leggen. Welk systeem het beste past bij uw terrein, hangt af van de situatie. Als er bijvoorbeeld water in plassen blijft staan in uw tuin, kunt u kiezen voor oppervlaktedrainage. Hierbij voorziet u uw gehele tuin van drainage. Heeft u echter last van vocht in huis, door bijvoorbeeld water dat in een kruipruimte blijft staan? Dan raden wij ringdrainage aan, waarbij u alleen drainage hoeft te leggen rondom uw woning en niet in uw gehele tuin.

Drainage werking

Bent u benieuwd naar drainage en de werking? Bij WitWay vertellen we u hier graag meer over. Als u gebruik maakt van een drainagesysteem in uw grond, kan het water zich gemakkelijker verplaatsen. Klei- en leemgronden hebben bijvoorbeeld een grote weerstand, waardoor water moeilijker wegzakt. Een drainagesysteem is dan een goede oplossing. Het water wordt afgevoerd naar bijvoorbeeld een sloot, vijver of put. Wilt u meer weten over drainage en de werking? Lees hier alles over de verschillende drainagesystemen. Ook staan onze medewerkers voor u klaar met deskundig advies!

Drainage soorten

In de webshop van WitWay vindt u verschillende drainage soorten voor diverse grondtypen. Een drainagebuis is geribbeld en gemaakt van PE (kunststof). De buis is voorzien van gaatjes, waardoor het water binnenkomt en wegstroomt. U kunt een drainagebuis kopen met of zonder omhulling. De omhulling voorkomt dat gronddeeltjes inspoelen die de buis kunnen verstoppen. Bij WitWay heeft u de keuze uit onder andere deze drie drainage soorten:

 • Drainage omhulling PP450
 • Drainage omhulling PP700
 • Drainage omhulling kokos

De meest gebruikte drainagebuis is de PP450. Deze buis heeft een omhulling van nieuwe en gerecyclede polypropyleen vezels, dit maakt het geheel zeer duurzaam. De PP450 is geschikt voor alle grondsoorten behalve grond met veel roest (ijzer). De PP700 lijkt op de PP450, maar heeft grovere vezels. Hierdoor slibt de buis minder snel dicht. Bovendien is PP700 wel goed bestand tegen roestdeeltjes. U heeft ook de keuze voor een drainage met omhulling van kokos. Dit natuurlijke materiaal is ontzettend sterk en licht van gewicht. Kokos gaat echter vijf tot tien jaar mee, waardoor het vooral geschikt is als tijdelijke oplossing. Dit in tegenstelling tot de PP450 en PP700, die een levenduur hebben van 50 jaar.

Drainage materiaal

Naast drainagebuizen vindt u bij WitWay ook ander drainage materiaal, zoals T-stukken, bochten en verloopstukken. Hiermee kunt u het drainagesysteem creëren dat perfect aansluit bij uw terrein. De drainage hulpstukken zijn gemaakt van polypropyleen (PP). Al het drainage materiaal van WitWay is voorzien van het KOMO keurmerk, waardoor het voldoet aan alle wettelijke eisen en normen op het gebied van regenwaterafvoer en riolering in Nederland en België.

Drainage zelf aanleggen

Wilt u graag uw drainage zelf aanleggen? Dat kan! Zorg ervoor dat uw terrein vrij is van planten, bestrating of andere obstakels. Graaf een sleuf van minimaal 60 en maximaal 90 cm diep, eventueel met een sleuvengraver. U kunt het beste de drainagebuizen aanleggen in een rechte lijn, zodat het water beter wegloopt. Houd tussen evenwijdige buizen een afstand aan van 4 tot 7 meter, in een paardenbak 3 meter.

Op de vlakke bodem van de sleuf brengt u een dun laagje grof zand, grind of schelpen aan. Zorg ervoor dat de drainageslang horizontaal waterpas wordt aangelegd. Vul de sleuf op met 40 tot 45 cm aan grof zand of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met tuinaarde of straatzand (voor tegels). Op deze manier uw drainage zelf aanleggen bespaart u kosten.

Drainage kopen

Bij WitWay kunt u eenvoudig online al uw drainage materiaal kopen. We zorgen voor een snelle levering! U vindt bij ons drainagebuizen en hulpstukken met verschillende diameters. Welke het beste van toepassing zijn op uw situatie, ziet u hieronder:

 • 50 mm: kassenbouw
 • 60 mm: landbouw, tuinen, paardrijbakken
 • 65 mm: sportvelden
 • 80 mm: tuinen, paardrijbakken, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering
 • 100 mm: hemelwaterafvoer boerderijen, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering
 • 125 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
 • 160 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
 • 200 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
 • 250 mm: mestbeluchting

Let op! Bij WitWay verkopen we niet alle drainagebuizen en hulpstukken in elk formaat. Dit wordt duidelijk aangegeven bij de productinformatie.

Uw drainage materiaal kopen doet u bij WitWay. Bij ons profiteert u van de hoogste kwaliteit en een scherpe prijs! Zo weet u zeker dat de drainage van uw tuin, bouwgrond of paardrijbak lang meegaat en optimaal functioneert.

Installatiemateriaal

Z