België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Flexibele waterleiding

Een flexibele kunststof waterleiding is een moderne en veel toegepaste manier om een leidingsysteem voor water aan te leggen. Waar vroeger alleen de keuze was om een waterleiding voor het sanitair of het drinkwater of de cv leiding aan te leggen met een stalen of koperen buis, is het in deze tijd een stuk eenvoudiger. Of uw een nieuwbouw huis heeft of een renovatie gaat uitvoeren, u kunt altijd een installatie maken met een meerlagenbuis, zoals de meerlagenbuis 16 mm. Bij een renovatie of gedeeltelijke renovatie maakt u eenvoudig met een Bonfix overgangskoppeling van koper naar meerlagenbuis een aansluiting met een meerlagenbuis op een bestaande koperen leiding.

Flexibele kunststof waterleiding voor eenvoudige montage

De flexibele kunststof waterleiding is een revolutionaire verbetering. Buiten dat de flexibiliteit van de waterleiding een groot voordeel is ten opzichte van de stalen of koperen buizen, is de leiding ook een stuk eenvoudiger aan te leggen door de doe-het-zelf-er. Bovendien heeft de meerlagenbuis een lange levensduur en daarmee een investering in de toekomst.
Bij WitWay hebben we verschillende merken meerlagenbuis in ons assortiment. Zo hebben we de Bonfix meerlagenbuis en de Uponor akb uni pipe. Deze leidingen zijn op een rol, maar ook per meter te bestellen. Bestel ze online samen met al uw andere installatiemateriaal bij WitWay voor een vaste lage prijs!

Meerlagenbuis met of zonder mantel

Een flexibele kunststof waterleiding wordt ook wel een meerlagenbuis genoemd. Deze waterleiding bestaat namelijk uit meerdere lagen. Aan de binnenzijde en buitenzijde heeft de buis een kunststof laag (PE-Xb) met daartussen een laag van aluminium (Alu). Vandaar dat je ook de naam alupex leiding vaak tegenkomt. Dan wordt een meerlagenbuis ook wel een Alu-pers leiding genoemd. Dit vanwege de perskoppelingen die vaak worden gebruikt om bij het aanleggen van de waterleiding met een meerlagenbuis. Tot slot zie je ook vaak de afkorting akb, dit staat voor Aluminium Kunststof Buis. Dus dit is ook een ander woord voor meerlagenbuis.

De meerlagenbuizen zijn verkrijgbaar met of zonder mantel. Het voordeel van de meerlagenbuis met mantel is dat de mantelbuis al om de meerlagenbuis heen zit. Deze mantelbuis beschermt de buis tegen beschadigingen van buitenaf. Daarnaast is het aan te raden wanneer de meerlagenbuis in een wand of muur wordt verwerkt waar stucwerk overheen komt, de meerlagenbuis met mantel te gebruiken. De mantel vangt het werken van de meerlagenbuis onder temperatuurverschillen op, waardoor scheuren in het stucwerk worden voorkomen. Bij WitWay hebben we verschillende merken meerlagenbuis met een mantel in ons assortiment. Zo is er de Bonfix meerlagenbuis met rode mantel, de Bonfix meerlagenbuis met blauwe mantel, de Uponor akb uni pipe met rode mantel en de Uponor akb uni pipe met blauwe mantel.

Flexibele waterleiding met of zonder isolatie

De flexibele kunststof waterleiding is leverbaar met of zonder een laag isolatie. De isolatie zit dan al meteen om de buis heen. Dit is wel zo handig met de installatie. De waterleiding met isolatie is verkrijgbaar in een rode en in een blauwe kleur. Het voordeel is dat je meteen ziet of het een waterleiding voor warm water of voor koud water is.

Bij WitWay hebben we meerdere meerlagenbuizen met isolatie in het assortiment. Zo is er de Bonfix meerlagenbuis met rode isolatie, de Bonfix meerlagenbuis met blauwe isolatie, de Uponor akb uni pipe met rode isolatie en de Uponor akb uni pipe met blauwe isolatie.

Het gebruik van meerlagenbuizen met isolatie is vooral belangrijk als de waterleiding door een koude ruimte gaat, zoals bijvoorbeeld de kruipruimte. Tijdens dit traject dat het water moet afleggen naar de plaats waar het wordt gebruikt, wil je niet dat het water in de leiding kan afkoelen. Dat is zonder van de energie! Deze isolatie om de buis zorgt ervoor dat het temperatuurverlies in de leiding zoveel mogelijk wordt beperkt.

Bonfix meerlagenbuis ook per meter te bestellen

Met onze diverse flexibele waterleiding maten kunt u voor de meeste doeleinden een geschikte oplossing vinden. De meerlagenbuis van het merk Bonfix is verkrijgbaar met een diameter van 16, 20, 26 en 32 mm. De dikste maat van de Bonfix meerlagenbuis wordt vaak toegepast bij het vervoeren van grotere hoeveelheden water, zoals in de badkamer bij de toevoer naar een stortdouche of bubbelbad. De dunste uitvoering is geschikt voor het transporteren van drinkwater naar uw wc of de wastafel.

De buis wordt geleverd op een rol van 10 meter, 25 meter, 50 meter, 100 meter of zelfs 400 meter. Maar het is ook mogelijk om de meerlagenbuis per meter voor het benodigde aantal meters te bestellen. Dit is wel zo handig als u een lengte nodig heeft van minder dan 10 meter leiding.

Meerlagenbuis 32 mm voor een lang traject

De meerlagenbuis met een diameter van 32 mm wordt vaak gebruikt voor de bij een lang traject vanaf de hoofdkraan. Voor de eerste huizen is deze diameter niet nodig en kan worden volstaan met een diameter van 20 mm. Bij een lang traject is het belangrijk dat de waterdruk over de gehele waterleidinginstallatie voldoende blijft. Bij een te kleine diameter treedt er drukverlies op.

Meerlagenbuis 20 mm voor de hoofdleiding

Vaak wordt voor de hoofdleiding in huis een koperen buis met een diameter van 22 mm gebruikt en een meerlagenbuis met een diameter van 20 mm. De Bonfix meerlagenbuis 20 mm wordt het meest toegepast bij een hoofdleiding. Bij een hoog waterverbruik adviseren wij om een Bonfix meerlagenbuis 26 mm te nemen. De Bonfix meerlagenbuis 26 mm heeft een grotere capaciteit dan een buis met een kleinere diameter, waardoor de hoeveelheid water die door de leiding gaat groter is.

De hoofdleiding is de leiding die vanaf de meterkast de aanvoerleiding naar de verschillende punten in het huis of in het gebouw is van waaruit de leiding meer vertakkingen krijgt. Ook is dit vaak de leiding die de langste afstand aflegt. Bij de hoofdleiding is het belangrijk dat de waterdruk in stand wordt gehouden, zodat in het gehele huis voldoende waterdruk blijft bestaan. Daarom is het essentieel dat deze waterleiding een diameter heeft die groot genoeg is.

Meerlagenbuis 16 mm voor sanitair en meer

De meerlagenbuis met een diameter van 16 mm wordt vaak gebruikt voor de aftakkingen van de hoofdleiding. Hierbij kan je denken aan een leiding die naar de kraan van het bad of de douche gaat, of de keukenkraan. Bij een hoog waterverbruik, zoals bij een stortdouche, gebruik je vanaf de hoofdleiding een meerlagenbuis met een diameter van 22 mm.

Voor de aftakkingen naar het toilet, de wastafelkraan en ander sanitair wordt de meerlagenbuis 16 mm gebruikt of een koperen leiding van 12 mm.

Flexibele drinkwaterleiding

Voor een drinkwaterleiding is het essentieel dat de leiding voldoet aan de in Nederland daaraan gestelde eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Als een waterleiding aan deze eisen voldoet krijgt het een KIWA keuermerk. Zo weet u als consument dat de buis voor een drinkwaterleiding kan worden gebruikt. Al onze meerlagenbuizen voor water in het assortiment beschikken over het KIWA keurmerk.

De juiste buis voor de cv leiding

CV leidingen voor de verwarming of warmtepomp worden aangelegd met een stalen buis of een meerlagenbuis. Het bepalen van de juiste diameter voor de cv leiding is afhankelijk van twee factoren:

  • de aanvoertemperatuur

  • totale vermogen aan warmte door de leidingen (Watt)

Het vermogen aan warmte dat door de leidingen gaat is afhankelijk van de capaciteiten van de warmtebron. Bij de kenmerken van de radiator staat bijvoorbeeld hoeveel vermogen deze nodig heeft. Dat bepaalt de diameter.

In onderstaand overzicht geven we aan bij welk vermogen je welke diameter buis kiest. Zo heeft u voor elke toepassing de juiste meerlagenbuizen.

cv leidingen met een hoge aanvoertemperatuur vanaf 60°C
Vermogen
(Watt)
Minimale
buitendia. meerlagenbuis
(mm)*
0 t/m 200020
2001 t/m 500020
5001 t/m 800026
8001 t/m 1300032
13001 t/m 2000040

*Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en een temperatuurverhouding van 60/45/20°C.

CV leidingen met een lage aanvoertemperatuur vanaf 35°C
Vermogen
(Watt)
Minimale
buitendia. meerlagenbuis
(mm)*
0 t/m 200020
2001 t/m 400026
4001 t/m 900032
9001 t/m 1000032
10001 t/m 1400040

*Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en een temperatuurverhouding van 35/26/20°C.

Leidingen voor vloerverwarming verdelers

Ook voor de leidingen naar de verdelers van de vloerverwarming wordt gebruik gemaakt van meerlagenbuizen. In de tabellen hieronder kan je precies zien welke diameter leiding je nodig hebt. Heb je zowel radiatoren als vloerverwarming in je huis? Dan kan je met behulp van de tabellen voor iedere aansluiting de juiste leidingdiameter kiezen.

Leidingen voor vloerverwarming verdelers, hoge aanvoertemperatuur vanaf 60°C
Vloerverwarming oppervlakte
(m2)
Minimale buitendia. meerlagenbuis
(mm)*
0 t/m 2020
21 t/m 5020
51 t/m 8026
81 t/m 13032
131 t/m 20040

*Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en 100 watt/m2 afgifte bij een temperatuurverhouding van 60/45/20°C.

Leidingen voor vloerverwarming verdelers, lage aanvoertemperatuur vanaf 35°C
Vloerverwarming oppervlakte
(m2)
Minimale buitendia. meerlagenbuis
(mm)*
0 t/m 2020
21 t/m 4026
41 t/m 9032
91 t/m 10032
101 t/m 14040

*Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en 100 watt/m2 afgifte bij een temperatuurverhouding van 35/26/20°C.

Flexibele waterleiding koppeling

Voor de verbinding van de flexibele waterleiding bestaan verschillende soorten systemen. Deze soorten koppelingen voor flexibele waterleidingen hebben elk hun eigen bevestigingsmethode en hun eigen toepassing. De keuze voor de koppelingen die bij uw situatie past is afhankelijk van waar u de leiding voor gaat gebruiken en uw persoonlijke voorkeur voor de bevestiging.

Voor de meerlagenbuis zijn de volgende soorten koppelingen geschikt:

De veelgebruikte flexibele waterleiding koppeling is de Alu knelkoppeling. Het grote voordeel hiervan is namelijk dat u deze zeer eenvoudig kunt bevestigen, zonder daarbij gebruik te hoeven maken van een speciale perstang, maar met een Bahco verstelbare moersleutell. Deze koppelingen zorgen natuurlijk wel voor een perfecte sluiting die geheel lekvrij is en niet los zal schieten bij een hoge waterdruk. De flexibele waterleiding koppelingen zijn bij WitWay uiteraard ook in verschillende groottes verkrijgbaar.

Ook voor de Multi Fit koppelingen heeft u geen speciaal ingewikkeld of kostbaar gereedschap nodig. Deze koppelingen worden bevestigd met de Multi Fit sleutel of een inbussleutel kan monteren.

Voor de perskoppelingen heeft u een speciale perstang nodig, die vrij prijzig is.

Flexibele waterleiding aanleggen met de meerlagenbuis montage set

Een flexibele waterleiding aansluiten is over het algemeen snel en makkelijk te doen. U hoeft de materialen niet aan elkaar te lassen of te solderen.

Met onze meerlagenbuis montage set heeft u ook direct het juiste gereedschap in huis. De montage set bevat een buizenschaarom de meerlagenbuis recht en zonder beschadigingen op maat af te knippen. Daarnaast bevat deze set een ontbramer om de eventuele bramen van de leiding te halen nadat deze op de juiste lengte is afgekort. En met de buigveer kunt u de meerlagenbuis in de gewenste vorm buigen zonder dat er een knik in de leiding komt.

Met de koppelingen voor een flexibele waterleiding kunt u twee delen buis met elkaar verbinden, een haakse bocht in de leiding maken of een aftakking maken.

Flexibele waterleiding kopen

Voordelig een flexibele waterleiding kopen voor een nieuw leidingsysteem of ter vervanging van een oud systeem aanschaffen? Heeft u nog een vraag? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder! Of u nu een rol van 400 meter of een stuk van minder dan 10 meter nodig heeft, bij ons kunt u de buis gewoon per meter bestellen. Wel zo handig!

Wij zorgen ervoor dat u uw bestelling snel in huis heeft en u het waterleidingsysteem direct kunt installeren. Met onze lage prijzen bent u bovendien ook nog eens zeer voordelig uit wanneer u een flexibele waterleiding wilt kopen in de uitvoering die u zoekt.

Veelgestelde vragen

Kan flexibele waterleiding in de muur?

Ja, één van de voordelen van een flexibele waterleiding is dat u deze in een muur kunt plaatsten. Dit kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld een sleuf frezen en de flexibele leiding hier in plaatsen. Wanneer er al een gat door de muur loopt, kunt u de leiding hier ook doorheen voeren.

Welke maat flexibele waterleiding?

De maat van een flexibele waterleiding is afhankelijk van waar u deze voor wilt gebruiken. Bij het verplaatsen van grote hoeveelheden water is het aan te raden om voor een dikke maat te kiezen. Gaat het om een kleine hoeveelheid onder niet bijzonder grote druk, dan kunt u kiezen voor een dunne variant.

Hoe lang gaat een flexibele waterslang mee?

In theorie gaat een flexibele waterslang uw hele leven mee. Zeker wanneer deze goed is weggewerkt en geen last heeft van weersinvloeden of kans heeft om beschadigd te raken, is dit de beste en meest duurzame oplossing voor op de lange termijn.

Wat kost flexibele waterleiding?

Een flexibele waterleiding in zijn geheel kost enkele tientallen euro's, afhankelijk van de grootte van het systeem dat u aan wilt leggen. Er zit namelijk het nodige verschil in prijs tussen een flexibele waterleiding voor een caravan of voor een compleet drinkwatersysteem van een kantoorpand.

Installatiemateriaal

Z