België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
icon Supersnelle levering
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Supersnelle levering
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Meerlagenbuis

Waar vroeger cv- en drinkwaterleidingen werden aangelegd met koperen buizen en soldeerfittingen, wordt tegenwoordig de voorkeur gegeven aan flexibele waterleidingen met een meerlagenbuis, ook wel bekend als het alu-pers systeem. Dit systeem is niet alleen voordeliger in prijs, maar ook veel sneller en eenvoudiger te installeren dan traditionele koperen buizen en knelkoppelingen. Meerlagenbuizen zijn voorzien van het KIWA-keurmerk, wat betekent dat ze voldoen aan alle Nederlandse eisen voor drinkwaterleidingen.

Wat zijn meerlagenbuizen?

Meerlagenbuizen zijn innovatieve waterleidingen die uit meerdere lagen bestaan. Ze combineren de voordelen van kunststof en aluminium, wat resulteert in een flexibele, buigzame en vormvaste leiding. De buitenste en binnenste lagen zijn gemaakt van hoogwaardige kunststof, terwijl de middelste laag van aluminium is. Deze opbouw zorgt voor een sterke en duurzame leiding die perfect geschikt is voor drinkwater, sanitairwater, en cv-installaties.

Belangrijkste eigenschappen van meerlagenbuizen

Meerlagenbuizen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen een constante watertemperatuur van maximaal 70°C en kortstondig tot 95°C. Dit maakt ze geschikt voor zowel koud als warm drinkwater, evenals voor sanitair en verwarmingsinstallaties. Ze hebben een lange levensduur, zijn slijtvast en corrosiebestendig, en produceren nauwelijks geluid. Daarnaast zijn ze voorzien van zowel KIWA als KOMO keurmerken, wat garant staat voor hun kwaliteit en betrouwbaarheid.

Een interessant weetje: door hun unieke opbouw zijn meerlagenbuizen nagenoeg onderhoudsvrij en hoeven ze bij correct gebruik nooit vervangen te worden.

Het juiste gebruik en toepassingen van meerlagenbuizen

Meerlagenbuizen zijn veelzijdig inzetbaar. Ze worden veel gebruikt in woningen voor zowel koud als warm water, in warmtepompsystemen, en in cv-installaties. Dankzij hun flexibiliteit en vormvastheid kunnen ze eenvoudig worden aangepast aan verschillende toepassingen. Ze zijn leverbaar in de gangbare diameters van 16 mm, 20 mm, 26 mm tot 32 mm, en kunnen zowel op rol als per meter worden gekocht.

Koppelingen voor meerlagenbuizen

Voor het verbinden van meerlagenbuizen kun je kiezen uit verschillende soorten koppelingen. Perskoppelingen zorgen voor een waterdichte verbinding, maar hiervoor heb je een speciale perstang nodig. Multi Fit koppelingen zijn eenvoudiger te gebruiken omdat ze geen perstang nodig hebben; je kunt ze eenvoudig met een Multi Fit sleutel bevestigen. Rechte koppelingen zijn ideaal voor het verlengen van de buis, terwijl T-stukken en kniebochten gebruikt worden voor aftakkingen en bochten in de leiding. Bij het maken van bochten kun je een buigveer gebruiken om de buis in de juiste vorm te buigen, of een knie voor een 90 graden bocht.

De juiste meerlagenbuis voor je cv-leiding

Bij het aanleggen van cv-leidingen voor verwarming of warmtepompen heb je de keuze tussen stalen buizen of meerlagenbuizen. Het bepalen van de juiste diameter voor je cv-leiding hangt af van twee belangrijke factoren:

  • De aanvoertemperatuur
  • Het totale vermogen aan warmte dat door de leidingen gaat (Watt)

Het vermogen dat door de leidingen stroomt, wordt bepaald door de capaciteit van de warmtebron. Bijvoorbeeld, bij radiatoren staat aangegeven hoeveel vermogen ze nodig hebben, wat de keuze van de buisdiameter beïnvloedt.

Hieronder geven we een overzicht van welke diameter je moet kiezen op basis van het benodigde vermogen. Zo weet je zeker dat je de juiste meerlagenbuizen voor elke toepassing hebt.

CV-leidingen met een hoge aanvoertemperatuur vanaf 60°C

Vermogen
(Watt)
Minimale
buitendia. meerlagenbuis
(mm)*
0 t/m 200020
2001 t/m 500020
5001 t/m 800026
8001 t/m 1300032
13001 t/m 2000040

* Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en een temperatuurverhouding van 60/45/20°C.

CV-leidingen met een lage aanvoertemperatuur vanaf 35°C

Vermogen
(Watt)
Minimale
buitendia. meerlagenbuis
(mm)*
0 t/m 200020
2001 t/m 400026
4001 t/m 900032
9001 t/m 1000032
10001 t/m 1400040

* Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en een temperatuurverhouding van 35/26/20°C.

Leidingen voor vloerverwarmingsverdelers

Ook voor de leidingen naar de verdelers van vloerverwarming worden meerlagenbuizen gebruikt. Hieronder vind je tabellen die precies aangeven welke diameter je nodig hebt. Heb je zowel radiatoren als vloerverwarming in je huis? Gebruik dan de tabellen om voor elke aansluiting de juiste leidingdiameter te bepalen.

Leidingen voor vloerverwarmingsverdelers, hoge aanvoertemperatuur vanaf 60°C

Vloerverwarming oppervlakte
(m2)
Minimale buitendia. meerlagenbuis
(mm)*
0 t/m 2020
21 t/m 5020
51 t/m 8026
81 t/m 13032
131 t/m 20040

* Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en een afgifte van 100 watt/m² bij een temperatuurverhouding van 60/45/20°C.

Leidingen voor vloerverwarmingsverdelers, lage aanvoertemperatuur vanaf 35°C

Vloerverwarming oppervlakte
(m2)
Minimale buitendia. meerlagenbuis
(mm)*
0 t/m 2020
21 t/m 4026
41 t/m 9032
91 t/m 10032
101 t/m 14040

* Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en een afgifte van 100 watt/m² bij een temperatuurverhouding van 35/26/20°C.

Overgang van koperen buizen naar meerlagenbuizen

Wil je je bestaande koperen waterleidingen vervangen door kunststof meerlagenbuizen? Dat is eenvoudig te realiseren met overgangskoppelingen. Deze koppelingen hebben aan de ene kant een knelkoppeling voor de koperen buis en aan de andere kant een koppeling voor de meerlagenbuis. Zo kun je naadloos overschakelen naar een moderner en flexibeler leidingsysteem.

Meerlagenbuis met isolatie

Naast standaard meerlagenbuizen biedt Witway ook buizen met isolatie. Deze zijn verkrijgbaar met een rode isolatielaag voor warm/heet water en een blauwe isolatielaag voor koud water. De isolatie helpt om de watertemperatuur te behouden en voorkomt temperatuurschommelingen tijdens het transport. Voor situaties waarin de buis extra bescherming nodig heeft, zoals bij betonstorting of andere bouwactiviteiten, zijn er meerlagenbuizen met een beschermende mantel beschikbaar. Ook hier kun je kiezen tussen rode en blauwe mantelbuis, afhankelijk van de toepassing.

Meerlagenbuizen kopen bij Witway

Bij Witway vind je alles wat je nodig hebt voor je leidingsystemen en installatiematerialen. Ons uitgebreide assortiment omvat meerlagenbuizen van topmerken zoals Uponor, Bonfix, Henco en Tece. Of je nu op zoek bent naar standaard meerlagenbuizen of geïsoleerde varianten, wij hebben het in huis.

Heb je vragen over meerlagenbuizen, de installatie ervan, of andere producten? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Onze specialisten staan klaar om je te adviseren en te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw project. Bij Witway ben je verzekerd van kwaliteit, scherpe prijzen en uitstekende service!

Filters