België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

WitWay
Klantenservice Momenteel gesloten
Blog
Levering in binnen- en buitenland
Supersnelle levering
Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainage aanleggen

Heeft u last van een te natte bodem in uw tuin of staat er regelmatig water in uw kruipruimte? Een goed aangelegd drainagesysteem helpt u om van deze problemen af te komen. Het aanleggen van drainage is zeer makkelijk en kunt u prima zelf doen! Op deze pagina vindt u uitleg en tips voor het aanleggen van drainage rond uw huis en in de tuin.

Zelf drainage aanleggen

U kunt heel eenvoudig zelf drainage aanleggen in uw tuin of op uw terrein. Allereerst is bij het ontwerp van het drainagesysteem belangrijk om te bepalen waar de drainage moet komen en welk doel de drainage dient. Er zijn kortweg 2 soorten drainagesystemen:

1. Heeft u last van een te natte tuin en blijven er plassen staan op het gras? Dan kunt u het beste kiezen voor een oppervlakte drainage. Bij een oppervlaktedrainage zorgt u ervoor dat in uw gehele tuin drainage wordt aangelegd. Zorg bij oppervlakte drainage dat elk punt van uw tuin tenminste binnen 2,5 meter van de drainage vandaan ligt. Drainagebuizen zullen zo maximaal 5 meter uit elkaar liggen, zie de afbeeling hiernaast.

2. Heeft u last van water in uw kruipruimte, waardoor het vochtig in uw huis is? Dan kunt u het beste kiezen voor een ringdrainage, welke rond de woning wordt aangebracht. Bij deze manier van drainage aanleggen wordt alleen het gedeelte rondom het huis van drainage voorzien en niet de gehele tuin.

Wilt u meer lezen over het ontwerpen van een drainagesysteem en de verschillende mogelijkheden en oplossing? Lees dan onze adviespagina "Drainagesystemen".

Het zelf aanleggen van drainage is vrij simpel. Allereerst maakt u het oppervlak dat u wilt drainaren helemaal vrij van planten, bestrating of andere obstakels.

Drainage aanleggen diepte

U graaft een sleuf met een minimale diepte van 60 cm. De diepte van de sleuf is afhankelijk van de samenstelling van de bodem. Voor zandgronden wordt een diepte aangehouden van ongeveer 80 cm. Meestal wordt een maximale diepte van 90 cm aangehouden. Hoe ondieper de drainagebuizen in de grond worden gelegd, hoe korter de afstand tussen de drainagebuizen moet zijn om een goed drainagesysteem te hebben.

U kunt de sleuf met de hand graven, maar er zijn ook zogenaamde sleuvengravers te huur. Deze maken een sleuf op de gewenste diepte met een doorsnede van ongeveer 20 cm. De schade aan de tuin blijft hiermee beperkt. Ook zal er geen versmering van de grond optreden, hetgeen bij het graven met de minikraan wel kan gebeuren.

Drainage aanleggen lengte

Bij het ontwerpen van het drainagesysteem is het belangrijk om de drainagebuis in zo lang mogelijke lengten te leggen. Een lange lengte zorgt voor een beter waterlopen en aanzuigende werking van de drainage. De lengte van een drainagebuis kan maximaal 350 meter zijn.

Als de drainagebuis langer is dan 350 meter wordt de kans op verzakkingen en daarmee verstoppingen te groot. Door verzakkingen wordt de ruimte waar het regenwater door kan stromen te klein en kan het drainagesysteem niet optimaal functioneren.

Drainage aanleggen afstand

De onderlinge afstand tussen 2 drainagebuizen is afhankelijk van de mate waarin drainage op het terrein nodig is. Meestal wordt een onderlinge afstand aangehouden tussen de 4 en 7 meter. In een paardrijbak wordt een onderlinge afstand aangehouden van 3 meter.

Drainage aanleggen afschot

Het is belangrijk dat de bodem van de gegraven sleuf vlak is met desgewenst een afschot richting de eindbuis, die uitkomt in bijvoorbeeld de sloot of de put. Het is belangrijk dat de drainagebuis op een vlakke ondergrond wordt neergelegd. Controleer daarom bij het graven van een sleuf waar de drainage in wordt gelegd op meerdere punten op oneffenheden en te losse grond. Te losse grond kan leiden tot nazakkingen, waardoor in een later stadium verzakking in de drainagebuis kan optreden.

Op de vlakke bodem brengt u een gelijkmatige laag van ongeveer 3 cm grofkorrelig zand, grind (5-8mm) of schelpen aan. Als u de drainagebuis horizontaal waterpas aanlegd, eventueel met iets afschot richting de afvoer, werkt deze optimaal.

Het doodlopende einde op het hoogste punt van het drainagesysteem kunt u afsluiten met een einddop. De drainage laat u uitkomen op een nabijgelegen water of sloot (met een eindbuis) of de hemelwaterafvoer rioolbuis (met een drainage rioolverloop) .

Met een klikmof kunt u de 2 drainagebuizen aan elkaar verbinden en met een T-stuk maakt u een aftakking in het drainagesysteem.

Drainage aanleggen soorten

De keuze van de soort drainage die wordt gebruikt is sfhankelijk van de grondsoort. In de meeste gevallen is het aan te bevelen buizen met omhulling te gebruiken. De omhulling dient om inspoeling van gronddeeltjes te voorkomen. Bovendien verkleint de omhulling de instroomweerstand, waardoor het water gemakkelijker de drain instroomt.

Drainagebuis met PP450 omhulling is geschikt voor vrijwel alle grondsoorten en heeft een veel langere levensduur dan een drainagebuis met kokos omhulling. Kokos is een natuurlijk materiaal dat in de meeste grondsoorten een levensduur heeft van 2 tot 10 jaar. PP450 omhulling is een kunststof omhulling met een levensduur van wel 50 jaar! Drainagebuis zonder omhulling wordt alleen toegepast direct rondom bomen en planten en in zware kleigrond.

Wilt u meer lezen over de soorten omhulling van drainage en wanneer u voor welke omhulling kunt kiezen? Lees dan onze adviespagina "Drainage omhulling" .

Drainage aanleggen opvulling sleufDrainage

Als de drainagebuis op de vlakke bodem in de sleuf is gelegd, kunt u de sleuf gaan opvullen. Voor het opvullen van de sleuf gebruikt u ongeveer 40-45 cm grofkorrelig zand of schelpen.

De bovenste 20 cm kunt u vullen met gewone tuinaarde of met straatzand om er tegels op te leggen. Zorg er voor dat het water oppervlakkig de sleuf goed kan bereiken. Met andere woorden maak geen extreme verhogingen boven de drainage.

Drainage aanleggen vragen

Heeft u vragen over het zelf aanleggen van drainage? Neem gerust contact op met een van onze medewekers. Zij helpen u graag verder.

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!

Veelgestelde vragen

Wat is drainage?

Drainage is een speciale methode om overtollig water in de grond af te voeren. De meest gebruikte vormen van drainage zijn oppervlaktedrainage en ringdrainage. Oppervlaktedrainage wordt veel toegepast in de landbouw om een drassige bodem te voorkomen. Het is ook een manier om plassen in bijvoorbeeld een paardenbak tegen te gaan. Ringdrainage doet in feite precies hetzelfde, maar heeft een ander doel: voorkomen dat grondwater weglekt naar kelders en kruipruimtes. We spreken van ringdrainage, omdat deze vorm van drainage niet in de complete bodem wordt aangelegd maar alleen in een ring om een huis of gebouw.

Hoe werkt drainage?

Drainage bestaat standaard uit minimaal de volgende onderdelen: drainagebuizen en één of meerdere afvoerbuizen. De drainagebuizen worden horizontaal onder de grond geplaatst en waterpas gelegd. Ze zijn voorzien van kleine perforaties waar water in de grond onder invloed van de zwaartekracht in wegzakt. Zo wordt het overtollige water dat de bodem niet kan opnemen verzameld. De drainagebuis of het netwerk van drainagebuizen wordt aangesloten op een eindbuis. Deze wordt met afschot geplaatst, ofwel in een lichte schuine hoek. Op die manier zuigt de eindbuis het verzamelde water in de drainagebuizen aan, zodat het in een sloot, riool of put kan worden afgevoerd.

Hoe drainage aanleggen?

Om drainage aan te leggen is het noodzakelijk om sleuven te graven. De diepte en de juiste onderlinge afstand tussen parallel lopende buizen is zowel afhankelijk van de grondsoort als het type toepassing. Hoe hoger de buizen liggen, hoe kleiner de onderlinge afstand tussen parallel lopende buizen. Vul de sleuf op met een laag schelpen of grofkorrelig zand nadat u de drainagebuizen heeft geplaatst. Wij adviseren een laag van zo’n 40-45 cm. De bovenste 20 cm kunt u gewoon opvullen met tuinaarde of straatzand. Maak deze laag niet te groot, want anders kan het water de sleuf minder goed bereiken.

Waarom drainagemateriaal kopen bij Witway?

WitWay heeft een ruim assortiment met alle gereedschappen en drainagematerialen die u nodig heeft om zelf uw drainage aan te leggen. Op onze site vindt u daarnaast uitgebreide instructies over hoe u een planning maakt en in welke volgorde u de verschillende stappen het beste kunt uitvoeren. Onze drainagebuizen zijn heel gemakkelijk aan elkaar te koppelen met behulp van klikmoffen. En ook voor T-stukken om aftakkingen voor uw drainagebuizen te maken kunt u bij ons terecht! Neem bij vragen gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder!