Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.
Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
Heeft u regelmatig plassen regenwater op uw gazon staan? Met de aanleg van drainage onder gras maakt u hier eenvoudig een einde aan. Op deze pagina leggen wij u uit hoe dit drainagesysteem werkt, welke soorten systemen er zijn en wat de beste oplossing is voor gras in de voor- of achtertuin. Alle beschreven materialen kunt u op de website van WitWay voordelig online bestellen. Wij hebben onder andere drainagebuizen, verbindingsstukken en eindbuizen waarmee u het teveel aan water afvoert richting een sloot, vijver of het riool. Zo legt u gemakkelijk passende drainage voor uw grasveld aan!
Wanneer overtollig water in een tuin of op een gazon ondergronds wordt afgevoerd, spreken we van oppervlaktedrainage. Maar hoe werkt drainage onder gras nu precies? Voor een goed werkend systeem heeft u in ieder geval drainagebuizen nodig. Dit zijn speciale buizen waarin kleine gaatjes zijn aangebracht. Doordat de buizen hol zijn ondervindt het grondwater hier de minste weerstand en wordt het door de zwaartekracht automatisch aangezogen. Vervolgens loopt het water naar een door u gekozen afvoerpunt. Hieronder gaan we dieper in op de vraag hoe drainage voor een grasveld werkt.
Afhankelijk van het type grond zijn er diverse drainage soorten onder gras beschikbaar. Bij zware kleigrond wordt over het algemeen gekozen voor kale drainage. Door de hoge dichtheid van klei is de kans klein dat gronddeeltjes de gaatjes in de buizen verstoppen. Dit risico bestaat wel bij lichte klei, zand of veengrond. In dat geval adviseren wij gebruik te maken van drainageslangen met omhulling. De omhulling is een speciale buitenlaag die als een filter werkt en kleine gronddeeltjes tegenhoudt. Bij WitWay bestelt u de bovenstaand beschreven drainage soorten voor het grasveld eenvoudig online.
U behaalt het meeste rendement uit de drainage voor een grasveld door een drainage systeem te kiezen dat past bij uw tuin. Bij landbouwgrond wordt vaak gekozen voor enkelvoudige drainage. Bij dit systeem lopen de drainagebuizen in een rechte lijn en worden deze afzonderlijk voorzien van een eindbuis en eventueel een taludgoot, waardoor het water boven het oppervlak van de sloot wordt geloosd. Samengestelde drainage voor het grasveld is ook een systeem met evenwijdig geplaatste buizen, maar er is één belangrijk verschil: deze worden allemaal op één afvoerbuis aangesloten. Ook de visgraat is hier een goed voorbeeld van. In de onderstaande afbeelding ziet u duidelijk het verschil tussen de diverse systemen:
In het ruime assortiment van WitWay vindt u alle drainage hulpstukken die u nodig heeft om u drainage in de juiste vorm aan te leggen. Zo bestelt u bijvoorbeeld eenvoudig een drainage riool verloopstuk, taludgoot of eindbuis.
Het is geen ingewikkeld karwei, maar drainage voor een grasveld of gazon aanleggen kost wel flink wat tijd. Wij adviseren u om te beginnen met het waterpas graven van de sleuven voor de drainagebuizen. De buizen worden over het algemeen gelegd op een diepte van 60 tot 90 cm, met een afstand van 4 tot 7 meter tussen evenwijdige buizen. Zorg ervoor dat u de drainagebuizen legt met een afschot richting de afvoer. Breng op de bodem van de sleuven een dun laagje grof zand, grind of schelpen aan. Hierop legt u de buizen. U vult de rest op met 40 tot 45 cm grof zand of schelpen en 20 cm tuinaarde of zand (onder tegels). Op onze pagina over drainage aanleggen leest u meer over het aanleggen van drainage voor uw grasveld.
Zoals eerder genoemd kunt u voor de drainage van uw grasveld het beste kiezen voor drainage met omhulling. Hieronder ziet u in een overzicht uit welke soorten omhullingen u kunt kiezen en waar ze voor geschikt zijn:
Soort omhulling |
Veen- en zandgrond |
Alle grondsoorten |
Kokos |
Ja |
Nee |
PP450 |
Ja |
Exclusief grond met veel roest (ijzer) |
PP700 |
Ja |
Ja |
Let er wel op dat er bij drainage met omhulling voor het grasveld vaak buizen op maat gezaagd dienen te worden. Dit kan ervoor zorgen dat de omhulling loslaat. Door hier drainagetape om te wikkelen voor het zagen voorkomt u dit. De tape houdt de omhulling op zijn plaats. Wij wensen u veel succes met uw klus!