België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding

PVC afvoer verlijmen

Wilt u binnen een PVC afvoer met een lijmverbinding gaan aanleggen? Dan leggen wij u in deze blog graag stap voor stap uit hoe u dit het beste kunt doen. U kunt eenvoudig en snel met hard PVC lijm een lijmverbinding maken in uw binnenriolering. 

PVC afvoer verlijmen buis inkorten

Als eerste meet u (indien nodig) de juiste lengte van de PVC buis op en tekent u de PVC afvoerbuis af op deze lengte met een permanent marker.

Vervolgens zaagt u de PVC afvoerbuis haaks af op de juiste lengte met een PVC zaag of een fijne houtzaag. Als u de PVC buis op een moeilijk bereikbare plek moet afzagen, bijvoorbeeld bij een reparatie, kunt u een zaagkoord gebruiken. 

PVC afvoer verlijmen aanschuinen PVC buis

Nadat u de PVC afvoer op maat heeft afgezaagd, kunt u het uiteinde aanschuinen voor een betere verdeling van de PVC lijm en het eventueel wegschrapen van de PVC lijm bij het schuiven van de PVC afvoerbuis in het PVC hulpstuk met een lijmverbinding. Met het aanschuinen wordt een schuine rand met een hoek van 15º gecreëerd. 

PVC afvoer verlijmen bramen verwijderen

Na het afzagen van de PVC afvoerbuis en het eventueel aanschuinen van de buis, kunnen er bramen zijn achtergebeleven op het snijvlak. Deze bramen kunt u verwijderen met een metalen spons of een afbramer voor PVC buizen. 

PVC afvoer verlijmen insteeklengte aftekenen 

Om te weten over welke lengte van de PVC afvoerbuis hard PVC lijm moet worden gesmeerd, is het handig om de insteeklengte van de PVC buis af te tekenen. Hiervoor meet u de lengte van de lijmmof op het PVC hulpstuk dat u straks aan de PVC afvoerbuis gaat bevestigen. Deze lengte tekent u vervolgens af op de PVC afvoerbuis met een permanent marker. 

Tip: het is handig om vooraf ook de juiste positie van het hulpstuk op de PVC afvoerbuis af te tekenen met een lijn, wanneer u meerdere onderdelen aan elkaar gaan verlijmen. Zodat de draai van de PVC afvoerbuis ten opzichte van het hulpstuk goed is. 

PVC afvoer verlijmen lijmvlak reinigen

Voordat u de PVC afvoerbuis en het PVC hulpstuk gaat verlijmen is het verstandig om de lijmvlakken te reinigen met Griffon cleaner. Hierdoor zorgt u ervoor dat de te verlijmen oppervlakten vet- en vuilvrij zijn, waardoor de hard PVC lijm een optimale hechting kan hebben. Wij adviseren u om tijdens deze handeling handschoenen te dragen. 

Als u de Griffon Cleaner gaat gebruiken, brengt u de Griffon aan op een goed absorberende en schone pluisvrije doek. Als u het reinigings- en ontvettingsmiddel heeft aangebracht op de doek, maakt u de te verlijmen delen schoon en vetvrij. 
Daarna verwijdert u eventuele condens die is ontstaan met een schone doek.

PVC afvoer verlijmen hard PVC lijm

Als de gereinigde lijmoppervlakten goed droog zijn, kunt u de PVC buis en het PVC hulpstuk gaan verlijmen. U smeert op het lijmvlak aan de buitenzijde van de PVC afvoerbuis een dikke laag hard PVC lijm en aan de binnenzijde van de lijmmof een dunne laag hard PVC lijm. 

Tip: Breng eerst de hard PVC lijm aan op de binnenzijde van het hulpstuk en daarna pas op de buitenzijde van de PVC afvoerbuis. Zo voorkomt u dat u de PVC buis op de (vieze) grond moet leggen. 

Daarna steekt u de PVC afvoerbuis in het PVC hulpstuk. Monteer de verbinding direct in een vloeiende, gelijkmatige beweging. Bij een goede verlijming is nu een egale gesloten lijmring zichtbaar bij de overgang van buis naar fitting

Daarna draait u het PVC hulpstuk in de juiste positie ten opzichte van de PVC buis. Als de twee onderdelen op de juiste plek zitten, verwijdert u de overtollige PVC lijm met een stuk keukenpapier. Het is belangrijk om de overtollige lijm wel te verwijderen, omdat deze kan inwerken op de buis en deze verzwakken.

Na 10 minuten kunt u de lijmverbinding mechanisch belasten.

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!