België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding

Soorten waterleiding

Vaak zijn de badkamer, de keuken en het toilet de plaatsen in huis waar water nodig is. Naar deze plaatsen in huis wordt dan een waterleiding aangelegd. Hieronder wordt uitgelegd waar u rekening mee moet houden bij het aanleggen van een waterleiding. 

Waterleiding maten

De hoofdwaterleiding in uw huis wordt na de watermeter opgesplitst in meerdere aftakkingen van de waterleiding. De waterleidingen in uw huis voorzien de kranen en de WC's van water. Niet alle waterleidingen hebben dezelfde diameter, dit is afhankelijk van de capaciteit die nodig is voor de toepassing van de waterleiding. Zo is voor een douche of bad meer water in dezelfde tijd nodig dan voor een toiletkraan. 

Onderstaand overzicht geeft aan welke diameter voor welk onderdeel aangebracht moet worden voor zowel warm als koud water;

  • Hoofdleiding = diameter 22 mm
  • Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm
  • Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm
  • Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm

 Waterleiding diameters 

Voor de waterleiding werd van oudsher eigenlijk altijd een roodkoperen buis gebruikt.

De koperen waterleiding is beschikbaar in 2 uitvoeringen:

  • harde koperen buis, te koop per lengte
  • zachte koperen buis, oftewel de Wicu® buis, te koop op een rol

Het verschil zit hem in de verwerking. De Wicu® buis is eenvoudig met de hand te buigen en daarom ideaal voor gebruik in vloeren en muren (flexibeler qua verwerking). Om de harde roodkoperen buis te buigen, heeft u een buigtang nodig.

Wicu® roodkoperen buis voorzien van pe-mantel leveren wij op rollen van 25 meter. De Wicu® flexibele koperen leiding is geschikt voor drinkwater en gas. Het gebruik van Wicu buis levert veel tijdwinst op, omdat u over over langere afstanden snel en gemakkelijk bovengronds water- en gasleidingen kunt aanleggen in bijv. vloeren en wanden! De pe-mantel beschermt de buis tegen weersinvloeden en mechanische beschadigingen van buitenaf.

Let op: Wicu® is een zacht koperen buis. Gebruik bij elke verbinding tussen deze flexibele leiding en een koppelstuk een messing steunbus, zodat een goede afdichting gewaarborgd blijft!

De laatste jaren worden er steeds meer kunststof buizen gebruikt, als alternatief voor roodkoperen buizen. De voordelen van een kunststof buis zijn dat het goedkoper is (de prijs van koper is erg hoog) en het werkt sneller.