België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding

Wat betekent SN4 en SN8?

Bij PVC afvoerbuizen wordt naast de diameter en de wanddikte ook de drukklase aangegeven. Maar welke stijfheidsklasse heeft u voor welke toepassing nodig en waar zit nu precies het verschil in? In deze blog leggen we het u graag uit. 

Verschil SN4 en SN8 PVC buis

Bij PVC buizen bestaan er verschillende wanddiktes per diameter van een PVC buis met een doorsnede van 110mm. De wanddikte van de PVC afvoerbuis beïnvloedt de stijfheid van de PVC buis. In de Europese normering staat de SN voor "nominale ringstijfheid". Deze nominale ringstijfheid wordt aangeduid met kN/m2. Dit is de kracht die nodig is om de PVC buis met een bepaalde snelheid tot 3% van de binnendoorsnede in te drukken. De drie waarden voor de stijfheidsklassen zijn SN2, SN4 en SN8.Voor welke PVC buis u kiest is dus afhankelijk van de uitwendige druk die op de PVC buis wordt uitgeoefend.

Verschil SN4 en SN8 toepassing

De meest verkochte PVC buizen hebben de stijfheidsklasse SN4. Deze zijn geschikt voor op en rond woningen en bedrijfspanden en kunnen ook dienst doen als duikerbuis.Een SN8 PVC buis heeft een dikkere wand dan een SN4 PVC buis. SN8 PVC buizen zijn zwaar belastbaar en worden hoofdzakelijk in de wegenbouw gebruikt en als duikerbuis. Wanneer er zwaar verkeer komt te rijden over de grond waar de PVC buis in verwerkt is. SN2 PVC buizen worden ook wel dunwandige PVC buizen genoemd en kunnen weinig gewicht dragen. Daardoor zijn ze eigenlijk niet geschikt om onder de grond te leggen, zeker niet als er verkeer overheen komt te rijden. De SN2 PVC buizen worden bijvoorbeeld gebruikt als lucht en stofafvoer in bedrijfspanden, als koker in heigaten om met beton te worden gevuld.

Verschil SN4 en SN8 prijs

Omdat de SN8 PVC buis een dikkere wanddikte heeft en een betere stijfheidsklasse en er dus meer PVC materiaal in verwerkt is, is de SN8 PVC buis ook duurder dan een PVC buis met een stijfheidsklasse SN4. Wilt u meer weten over de toepassing en het gebruik van een PVC buis? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze specialisten op het gebied van waterafvoer helpen u graag verder.

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!