België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Beregening

Beregeningscomputer aansluiten

De beregeningscomputer heeft als functie om de magneetkleppen van de verschillende zones van de beregeningsinstallatie tijdig open en dicht te laten gaan.

Een beregeningscomputer is verkrijgbaar in een uitvoering voor binnen of voor buiten. Het is dus belangrijk om vooraf te bepalen waar u de beregeningscomputer wilt ophangen. De meeste beregeningscomputers worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Dus het is belangrijk dat er in de buurt een stroomvoorziening aanwezig is. 

Als het niet mogelijk is om de beregeningscomputer in de buurt van een stroomvoorziening aan te sluiten, kunt u kiezen voor de Rain Bird WP beregeningscomputer, welke werkt op batterijen. 

Het is handig als er vanaf de beregeningscomputer zicht is op de tuin. Dan kunt u direct het effect zien bij het instellen van de beregeningscomputer. Daarnaast heeft het de voorkeur om de beregeningscomputer op ooghoogte op te hangen, zodat u gemakkelijk het scherm kunt aflezen en de knoppen kunt bedienen. 
Dit geldt niet voor een beregeningscomputer met WIFI, omdat u deze beregeningscomputer vanaf uw smartphone of tablet vanaf elke gewenste plek kunt instellen. 

Tot slot is het gewenst om de beregeningscomputer vlak bij de magneetkleppen te plaatsen, dan hoeft u minder lange bedrading aan te leggen van de beregeningscomputer naar de manifold met de magneetkleppen

Beregeningscomputer aansluiten wand

Bij de beregeningscomputer wordt in de meeste gevallen een mal meegeleverd om de punten af te tekenen waar u de beregeningscomputer gaat ophangen. U schroeft op de aangegeven punten de schroeven in de wand, zover dat de beregeningscomputer over de kop van de schroeven kan worden gehangen. 

bevestiging beregeningscomputer

Beregeningscomputer aansluiten bedrading

De beregeningscomputer stuurt de magneetkleppen aan. Door het openen en sluiten van de magneetkleppen, komt er water bij de sproeiers en zal deze zone van de beregening worden beregent. Met de beregeningscomputer bepaalt u het tijdstip waarop de magneetklep opengaat, de duur van de beregening en het sluiten van de magneetklep. 

Om de magneetklep te kunnen aansturen vanaf de beregeningscomputer heeft u bedrading nodig van de beregeningscomputer naar de magneetklep. Afhankelijk van het aantal zones van de beregeningsinstallatie bepaalt u  uit hoeveel draden de besturingskabel moet bestaan. De besturingskabel is verkrijgbaar met 3, 5, 7 of 10 gekleurde draden. 

 

U sluit in de beregeningscomputer de verschillende draden van de bersturingskabel aan op de daarvoor aangegeven plaatsen, meestal aan de onderzijde van de beregeningscomputer. Vervolgens kunt u de besturingskabel met een Mepac spijkerclip aan de wand bevestigen, zodat deze strak en veilig is bevestigd. Het is belangrijk om de beregeningscomputer tijdens de installatie nog niet aan te sluiten op netstroom, voor uw eigen veiligheid. 

De witte draad is de gemeenschappelijke draad. U sluit deze aan in de beregeningscomputer in de uitgang "common". U sluit hier vervolgens telkens 1 van de 2 draden van de magneetklep op aan. Het maakt niet uit welke van de twee draden u gebrukt. Voor het onderling verbinden van de magneetkleppen, gebruikt u de Rain Bird kabelverbinder DBM.

aansluiten beregeningscomputer

Vervolgens pakt u een gekleurde ader van de besturingskabel en u sluit deze aan op de eerste vrije poort op de beregeningscomputer. Aan de andere kant van de besturingskabel maakt u deze zelfde kleur ader via een Rain Bird kabelverbinder DBM vast aan de overgebleven draad van een van de magneetkleppen. Dit doet u hetzelfde voor de andere magneetkleppen, totdat alle magneetkleppen via een ader van de besturingskabel zijn aangesloten op de beregeningscomputer. 

Wilt u meer lezen over het aansluiten van de magneetkleppen van ue beregeningssysteem? Bekjk dan onze adviespagina magneetkleppen aansluiten

Als u na het aansluiten van alle magneetkleppen nog aders over heeft, dopt u deze af met een Rain Bird kabelverbinder DBM. Nadat u nog een maal alle aansluitingen heeft gecontroleerd, kunt u de beregeningscomputer aansluiten op het netstroom. Wilt u ook een regensensor op de beregeningscomputer aansluiten, lees dan onze adviespagina over aansluiten regensensor.

Beregeningscomputer aansluiten vragen

Heeft u naar aanleiding van deze adviespagina nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten op het gebied van beregening helpen u graag verder. 

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!