België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainage tuin

Met drainage in uw tuin is wateroverlast verleden tijd. Bij WitWay vindt u een ruim aanbod drainagebuizen en hulpstukken waarmee u een goed functionerend drainagesysteem kunt aanleggen. Onze materialen zijn voorzien van het KOMO keurmerk, hierdoor weet u zeker dat uw drainage voldoet aan de wettelijke eisen en normen. De buizen en hulpstukken zijn gemaakt van polypropyleen (PP), een materiaal dat bestand is tegen chemische oplosmiddelen, basen, zuren en bacteriegroei. Hierdoor gaat de drainage in uw tuin lang mee.

Een drainage in de tuin aanleggen tegen wateroverlast

De belangrijkste reden om drainage aan te leggen is om wateroverlast te voorkomen. Een drassige grond is niet goed voor de tuin. Heeft u kleigrond? Dan is drainage helemaal een aanrader! Deze grond heeft namelijk kleine poriën waardoor regenwater slecht wordt doorgelaten. Door de perforaties in de drainagebuizen wordt het overtollige regenwater eenvoudig weggeleid naar een afvoerpunt.

De werking van drainage in de voor- en achtertuin

Drainagebuizen zijn voorzien van perforaties (gaatjes), waardoor het water naar binnenstroomt. Via de buizen wordt het water afgevoerd naar een vijver, sloot of put. U kunt kiezen voor drainage met of zonder omhulling. De omhulling voorkomt dat er kleine gronddeeltjes in de buizen terechtkomen die verstopping kunnen veroorzaken.

Drainage in een tuin met kleigrond

Buizen zonder omhulling worden vooral gebruikt rondom bomen en planten, niet om hele oppervlaktes in uw tuin te draineren. Er is echter wel een uitzondering, voor zware kleigrond zijn kale buizen (zonder omhulling) de beste keuze. In de tabel hieronder kunt u overzichtelijk zien welke soort omhulling waarvoor geschikt is. Uitgebreide informatie leest u in onze blog over drainage omhulling.

 Soort omhulling   

 Veen- en zandgrond   

 Alle grondsoorten

 Kokos

 Ja

 Nee

 PP450

 Ja

 Exclusief grond met veel roest (ijzer)  

 PP700

 Ja

 Ja

Welk drainagesysteem in uw tuin?

Er zijn verschillende opties voor een drainagesysteem in uw tuin. Oppervlaktedrainage is gebruikelijk om ervoor te zorgen dat uw gehele tuin wordt voorzien van drainage, zodat er geen plassen blijven staan op het gras. Deze vorm van drainage kan echter op verschillende manieren aangebracht worden, namelijk met een enkelvoudig, samengesteld of visgraatsysteem. De laatste optie wordt het meest gebruikt. Welke het beste is, is afhankelijk van uw situatie. Hierover kunt u alles lezen in onze blog over drainagesystemen. Met een hoogwaardig drainagesysteem in uw tuin houdt u de grond droog en het gras groen!

Gaat u drainage in uw tuin aanleggen en heeft u in huis ook last van vocht? Dan is het slim om tegelijk ringdrainage aan te leggen. Dit is drainage dat u in een ring rondom uw woning legt. Deze vorm van drainage is een goede keuze als u last heeft van water in bijvoorbeeld een kruipruimte of kelder. En als u toch bezig bent met sleuven in de grond graven…

Waar moet je de drainage op aansluiten?

Sluit drainage aan op een geschikt afvoersysteem, denk hierbij aan uw regenpijp. In veel gevallen is deze aangesloten op het rioolstelsel. Oppervlaktewater zoals een sloot of vijver kan ook een goede optie zijn om water naar af te laten voeren.

Drainage aanleggen in een tuin zonder afvoer

Ook zonder afwatering op een sloot of het riool is het mogelijk om te draineren! In principe blijft alles wat u gebruikt hetzelfde, het systeem en de buizen, maar in plaats van bijvoorbeeld de sloot als afvoerpunt heeft u nu een infiltratiekrat nodig. Dit heeft u dus extra nodig. Neem gerust contact met ons op wanneer u meer wilt weten over het aanleggen van een infiltratiesysteem. Voor meer informatie is het ook mogelijk om onze pagina hierover te lezen.

Zelf drainage aanleggen in uw tuin

Het is duidelijk welk systeem u nodig heeft, nu moet u dit gaan aanleggen. Het is vrij eenvoudig om zelf drainage in uw tuin aan te leggen. Het vereist vooral spierkracht voor het graven van de sleuven. Al kunt u dit ook met een machine doen.

Om ervoor te zorgen dat het water goed weg kan lopen, raden wij u aan de drainagebuizen aan te leggen in een rechte lijn, evenwijdig aan elkaar met 4 tot 7 meter afstand tussen de buizen. Als u heeft bepaald hoe het drainagesysteem komt te liggen, kunt u sleuven gaan graven.

Breng op de bodem van de sleuven een dun laagje grof zand, grind of schelpen aan. Zo zorgt u dat de drainageslangen waterpas blijven liggen. Vul de sleuven op met 40 tot 45 cm aan grof zand of schelpen en rond het af met 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels). In onze blog over drainage aanleggen vindt u uitgebreidere informatie. Zo maken we drainage in uw tuin aanleggen gemakkelijk!

Zo diep moet drainage liggen in tuin

Hoe diep de drainage in de tuin moet liggen is afhankelijk van de grondsoort. Voor zand- en veengronden kan het beste een diepte van circa 80 centimeter worden aangehouden. Op deze manier wordt de optimale hoeveelheid grondwater verzameld en afgevoerd. Let daarbij erop dat u tussen evenwijdig lopende buizen een maximale afstand van circa 5 meter aanhoudt. Legt u de drainagebuizen minder diep aan? Dan wordt die afstand kleiner! Dat heeft als duidelijk nadeel dat u meer buizen nodig heeft.

Drainage aanleggen in het kort

  1. Graaf sleuven van 60 tot 90 cm diep.
  2. Breng op de bodem van de sleuven een dun laagje grof zand, schelpen of grind aan.
  3. Plaats de drainagebuizen en vul de sleuven op met 40 tot 45 cm grof zand of schelpen en van boven 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels).

Onderdelen voor drainage in de tuin kopen

Bij WitWay kunt u eenvoudig online drainage voor uw tuin kopen. Naast drainagebuizen vindt u bij ons handige drainage hulpstukken, zoals T-stukken, bochten en klikmoffen. We hebben alles voor u in huis om een compleet drainagesysteem te creëren. Wilt u hulpstukken of drainagebuizen kopen? We zorgen voor een snelle levering! Ons drainagemateriaal hebben we ruim op voorraad, drainage voor uw tuin kopen doet u daarom bij WitWay. Profiteer van een hoge kwaliteit en scherpe prijzen!

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het aanleggen van drainage in uw tuin? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie! Onze medewerkers kunnen u ook altijd praktische tips geven.