België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainage voor planten

Houdt u in uw tuin kruiden, sierplanten, fruit en groenten, maar is de grond te vochtig? Dat kan schadelijk zijn voor uw planten. Drainage voor uw planten is dan dé oplossing! Hierdoor wordt de grond droger en gedijen uw planten beter. U kunt het beste het drainagesysteem aanleggen voordat u de planten poot. Na het poten is dit ook mogelijk, maar dan dient u de planten gedeeltelijk te herplanten. Toch is drainage voor uw planten zeker de moeite waard, want u geniet van een mooie bloeiende tuin.

Hoe werkt drainage voor planten?

Wilt u weten hoe drainage voor uw planten werkt? Bij WitWay staan we voor u klaar met uitgebreide informatie. De drainagebuizen legt u in de grond. Ze zijn voorzien van perforaties waardoor water naar binnen sijpelt. Vervolgens wordt het via de buizen afgevoerd naar een sloot, vijver of het riool. Drainage voor planten werkt het beste als u de drainagebuizen waterpas en zo veel mogelijk in rechte lijnen aanlegt, met een afschot richting de afvoer.

De juiste drainagebuis voor planten kiezen

Vraagt u zich af welke drainagebuis het meest geschikt is voor de drainage van uw planten? We vertellen u graag meer over de juiste drainagebuis voor uw planten. U heeft de keuze uit kale buizen en drainage met omhulling. De eerste variant wordt vooral gebruikt in zware kleigrond of voor drainage bij bomen. Voor uw sier- of moestuin raden wij echter de drainage met omhulling aan. Voordelen hiervan zijn:

  • Water wordt beter opgenomen in de buizen
  • Kleine gronddeeltjes komen minder snel terecht in de buizen

Als u op zoek bent naar een drainagebuis met omhulling voor de drainage van uw planten, heeft u de keuze uit een omhulsel van kokos of polypropyleen. Hieronder ziet u in een overzicht voor welke grondsoorten de buizen geschikt zijn:

 Soort omhulling   

 Veen- en zandgrond   

 Alle grondsoorten

 Kokos

 Ja

 Nee

 PP450

 Ja

 Exclusief grond met veel roest (ijzer)  

 PP700

 Ja

 Ja

De ideale diepte voor drainage voor planten

U dient sleuven te graven als u drainage voor uw planten wilt aanleggen. Qua diepte kunt u het beste 60 tot 90 cm aanhouden. Hoe dieper de buizen liggen, hoe meer ruimte het water heeft om zich te verzamelen. Als u meerdere drainageslangen evenwijdig naast elkaar legt, raden wij een afstand van 4 tot 7 meter aan tussen de buizen. De precieze afstand is afhankelijk van de mate van wateroverlast in uw sier- of moestuin. Houd voor de drainage van uw planten qua diepte ook rekening met de afvoer. Stel dat u het systeem wilt bevestigen aan het riool en de rioolbuis ligt 80 cm onder het maaiveld, dan dient u de drainagebuizen hoger in de grond te leggen. Zo is er ruimte over voor het afschot.

Drainage voor planten op maat zagen

U creëert een drainagesysteem op maat door de drainage voor uw planten zelf op maat te zagen. Dit doet u eenvoudig met een PVC/PE zaag. Let wel op; als u drainage met omhulling wilt zagen, is het slim om het omhulsel af te plakken met drainagetape. Anders kan de omhulling van de buis afglijden. Meer informatie over drainage voor uw planten zagen vindt u op onze pagina over het op maat maken van drainagebuizen. Met de blogs van WitWay heeft u alle informatie tot uw beschikking die u nodig heeft voor het creëren van een optimaal drainagesysteem!

Zelf de drainage voor planten graven

Als u handig bent kunt u de drainage voor uw planten zelf graven. Zoals u hierboven hebt kunnen lezen, kunt u qua diepte voor de sleuven het beste 60 tot 90 cm aanhouden. Breng op de bodem van de sleuven een dun laagje schelpen, grof zand of grind aan. Leg hier de drainagebuizen op en vul de sleuven af met 40 tot 45 cm grof zand of schelpen en 20 cm tuinaarde. Door zelf de drainage voor uw planten te graven bespaart u op de kosten voor een hovenier. De drainagebuizen en drainage hulpstukken die u nodig heeft, bestelt u eenvoudig online bij WitWay!