België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Hemelwaterafvoer

Kiezelbak

Een kiezelbak is een bak die wordt geplaatst op een plat dak en die de verbinding vormt tussen het platte dak en de regenpijp. Een kiezelbak wordt toegepast op een plat dak waar (meestal) een ballastlaag van grind is aangebracht. Om te voorkomen dat het grind in de regenpijp verdwijnt met het hemelwater, wordt de kiezelbak uitgevoerd met een rand met tanden. 

 

Kiezelbak bladvanger

Ook is de kiezelbak vaak voorzien van een bladvanger in de vorm van een rooster, dat precies past in de kiezelbak. De bladvanger dient ervoor om te voorkomen bladeren en ander vuil dat op het platte dak terecht is gekomen een verstopping kunnen veroorzaken in de regenpijp. Sommige bolroosters kunnen zowel het grond als de bladeren tegenhouden. 

Kiezelbak plaatsen

Meestal wordt de kiezelbak aan de dakrand geplaatst. Kiezelbakken zijn vaak van lood of kunststof, zoals PVC. De kleine afvoer van de kiezelbak wordt een uitloop genoemd. De uitloop zorgt ervoor dat het hemelwater naar de regenpijp wordt gebracht.

Alhoewel veel platte daken niet meer worden voorzien van een ballastlaag van grind, worden de kiezelbakken nog vaak uitgerust met een kiezelrand. In plaats van bitumen wordt tegenwoordig ook vaak gemodificeerd bitumen of kunststof toegepast. Deze materialen hechten beter aan de ondergrond en als ze mechanisch worden bevestigd of ondergronds worden verlijmd dan is er geen ballastlaag van grind meer nodig. En dus ook geen kiezelbak met kiezelrand. Wel is het verstandig om een bladvanger passend in de kiezelbak te plaatsen, om verstopping van de regenpijp door bladeren en vuil te voorkomen. 

Kiezelbak plat dak