België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Overig

Knelkoppeling monteren

Wilt u een koperen waterleiding of gasleiding met een koperen buis of stalen buis in huis aanleggen? Dan bieden een knelkoppeling, ook wel knelfitting genoemd, een handige oplossing. Met een knelkoppeling kunt u een gas- of waterleiding monteren zonder te hoeven lassen of solderen.

U kunt de knelkoppeling eenvoudig verbinden met een bestaande koperen leiding. U kunt dan een aftakking op de bestaande leiding maken met een T-stuk. 
Wilt u overgaan op een andere diameter koperen leiding, of wilt u een aftakking maken op de bestaande leiding met een andere diameter. Dan kunt u met een verloopkoppeling een overgang maken naar een andere diameter.
Het is ook heel eenvoudig om van de buizen van een bestaande koperen leiding over te gaan op een leiding van meerlagenbuis (alupex). Met een verloopkoppeling koper naar meerlagenbuis maakt u met een handeling een overgang van de bestaande koperen buis naar een flexibele kunststof waterleiding of gasleiding.

Een messing knelkoppeling voor buizen is tijdsbesparend

Met Bonfix messing knelkoppelingen kun je moeiteloos verbindingen tot stand brengen, wat tijdsbesparend is. Je hebt geen gedoe met soldeermateriaal of lasapparatuur, waardoor je klussen sneller kunt afronden.
Naast de efficiëntie bieden messing knelkoppelingen ook een stijlvolle afwerking. Dankzij het strakke design zullen je zichtbare koperen leidingen er altijd verzorgd uitzien, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onooglijke soldeerresten.
Bonfix staat bekend om de betrouwbaarheid en kwaliteit van zijn producten. Als je op zoek bent naar duurzame messing knelkoppelingen die je tijd en moeite besparen, dan zijn Bonfix knelkoppelingen de juiste keuze.

De onderdelen van een knelkoppeling

Wanneer je een knelkoppeling demonteert, ontdek je drie essentiële onderdelen:

Deze wordt compleet gemonteerd geleverd om hem vervolgens op eenvoudige wijze aan te kunnen sluiten op de koperen buis.
De knel ring is het cruciale element van de messing knelfitting en speelt een sleutelrol bij het garanderen van een gas- en waterdichte verbinding.
Om een messing knelfitting te demonteren, verwijder je de wartelmoer en de knelring. Hierdoor kun je de fitting zelf van de leiding losmaken.
De knelring, is een klein maar cruciaal onderdeel. Deze ring zorgt ervoor dat het leidingsysteem volledig gas- en waterdicht blijft. De knelring oefent druk uit op de leiding en creëert zo een lekvrije afdichting. 

Knelkoppelingen eenvoudig zelf monteren op de buis

Bij het aanleggen van een geheel nieuwe koperen leiding met buizen heb je de vrijheid om de diameter te kiezen die het beste past bij jouw behoeften. Voor elke leidingroute is er een geschikte oplossing, zelfs als het lijkt alsof de klus onmogelijk is! Het assortiment knelkoppelingen is namelijk zeer uitgebreid, waardoor er altijd een passende oplossing beschikbaar is voor jouw specifieke leiding.

Stap 1 De buis op de juiste lengte inkorten: Allereerst maak je de koperen buis of stalen buis op maat. Hiervoor gebruik je een pijpsnijder of een ijzerzaag

Stap 2 Ontbramen: Na het op maat zagen controleert u de het uiteinde van de buis op krassen, verontreinigingen en vervormingen. De bramen verwijdert u met een ontbramer. Houd het uiteinde van de de buis naar beneden gericht tijdens het ontbramen. Dit voorkomt dat bramen en andere scherpe deeltjes in de gasleiding of waterleiding terecht kunnen komen en voor verontreiniging kunnen zorgen.
We raden ook aan om de leiding indien mogelijk even door te spoelen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat er geen vuilresten achterblijven in de leiding, wat de waterkwaliteit ten goede komt.

Stap 3 De knelkoppeling monteren: Hierna kun je doorgaan met het monteren van de messing knelkoppeling op je leiding. Je schuift eerst de moer over het uiteinde van de buis, gevolgd door de ring. Hierna plaats je de knelkoppeling in de buis. Voor het vastdraaien gebruik je een passende open ringsleutel. Draai de koppeling stevig vast. De druk op de koppeling zorgt ervoor dat de ring zich om de buis vormt, wat resulteert in een water- en gasdichte afsluiting. 
Het is belangrijk om de koppeling niet te strak aan te draaien om lekkage te voorkomen. Voor de diameters 12 en 15 mm adviseren wij een complete draai. Voor de diameters 22 mm draait u de sleutel een 1/2 – 3/4 draai en voor de diameters van 28 mm en groter draait u de open ringsleutel 3/4 draai. Als u de messing knelkoppeling te vast draait, kan dit leiden tot een breuk of een lekkage.

Stap 4 De verbinding controleren: Als laatste stap controleer je de verbinding op eventuele lekkages. Zweet de koppeling niet, dan is de verbinding met de knelkoppeling waterdicht en kan je de koperen waterleiding gebruiken.

Knelfittingen voor de leiding hergebruiken

Een messing knelkoppeling is herbruikbaar bij een waterleiding, maar niet bij een gasleiding, dan is hergebruik volgens het bouwbesluit (NPR) 3378-11 niet toegestaan.
Bij hergebruik dien je altijd een nieuwe knelring aan te schaffen, omdat de knelring stevig aan de vorige leiding is bevestigd. De enige manier om de ring te verwijderen, is door deze met een ijzerzaag in te zagen en vervolgens van de leiding af te wrikken, waardoor de ring onbruikbaar wordt. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de buis af te zagen.