België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage, Schrikdraad

Maten rijbak

Elke discipline van de hippische sport stelt andere eisen aan de rijbak. Zo heeft de rijbak voor een vierspan mennen een andere afmeting dan een rijbak voor een western ruiter. Maar welke afmetimgen moet een rijbak nu hebben voor welke discipline? In deze blog leggen we het je graag uit. 

Maten rijbak dressuur

De afmetingen voor een rijbak dressuur is voor een standaard dressuurbodem 20 x 40 meter. Vanaf Z-dressuur is de maat van de rijbak 20 x 60 meter. Het is belangrijk dat het dressuurpaard voldoende grip heeft op de bodem om de verzamelde oefeningen goed te kunnen uitvoeren. Daarnaast is het belagrijk dat de bodem voldoende meegeeft om de uitgestrekte gangen op te kunnen vangen. 

Maten rijbak springen

Voor een rijbak die gebruikt wordt voor het beoefenen van de springsport is een standaard wedstrijdafmeting van een rijbaan voor dressuur vaak niet breed genoeg. Een rijbak voor de springsport heeft vaak een breedte van 25 tot 30 meter, in plaats van de standaard 20 meter. Hierdoor is er meer mogelijkheid om te variëren in de opstelling van de hindernissen. De lengte van de rijbak is vaak 40 tot 60 meter. 
Voor deze bodem is het belangrijk dat de bodem goed dempt bij de landing na de sprong. Tevens is er ook voldoende grip nodig om bij het springen goed te kunnen afzetten. 

Maten rijbak western 

Voor het rijden van western worden verschillende onderdelen gevraagd. Voor een aantal van deze onderdelen is de lengte van de rijbak belangrijk. Voor reining geldt een wedstrijdafmeting van 60 x 25 meter of 80 x 25 meter. 

Maten rijbak mennen 

Voor het mennen of aangespannen rijden geldt bij enkelspan en dubbelspan een wedstrijdafmeting van 20 x 60 meter. Voor tandem en vierspan rijden is de afmeting 30 x 60 meter. 
Bij de klasses B, L en M kan bij een enkelspan en dubbelspan ook in een rijbak van 20 x 40 meter worden gereden.