België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Overig

Meterkast

Voor uw eigen veiligheid en die van anderen is het belangrijk om de aansluiting van uw gas- en elektriciteitsleidingen op een juiste manier te doen. Om deze reden worden er eisen gesteld aan de plaats en de inrichting van de meterkast en de invoervoorzieingen. 

 

Meterkast positie

Meterkast plaatsen

Een meterkast kan worden aangelegd als de woning "glasdicht" en "waterdicht" is, omdat de voorzieningen voor gas en elektra geen schade mogen ondervinden door invloeden van buitenaf. Ook mogen onbevoegden geen toegang hebben tot uw meterkast. De regel dient meerdere doelen: veiligheid, maar ook diefstal of het ontstaan van schade voorkomen. 

De meterkast moet vanaf de toegangsdeur direct door de hal of gang bereikbaar zijn. De afstand van de voordeur en de meterkast mag maximaal 3 meter zijn. De voordeur en de meterkast liggen ook op hetzelfde niveau. Dit is belangrijk bij een eventuele calamiteit, dan kan de brandweer ongehinderd kan ingrijpen. 

Afstand radiator tot meterkast

Meterkast eisen

Een belangrijke eis voor de meterkast is, dat de meterkast zo ligt, dat de watermeter en de waterleidingen niet kunnen bevriezen. Bovendien is het belangrijk dat verwarmingselementen, zoals bijvoorbeeld een radiator mintens 50 centimeter van de meterkast verwijderd is. 

De achterwand en de zijwanden van de meterkast moeten gemaakt zijn van minimaal 18 mm dik multiplex of een vezelplaat. 

meterkastvloerplaat

Op de vloer wordt geadviseerd om een prefab meterkastvloerplaat te plaatsen met een KOMO-keur. Wilt u meer lezen over het plaatsen van de meterkastvloerplaat waar deze uit bestaat, bekijk dan onze adviespagina meterkastvloerplaat

Vis de meterkastvloerplaat komen de invoerbochten de meterkast in. Wilt u meer lezen over de verschillende invoerbochten en de eisen die daaraan worden gesteld? Lees dan onze adviespagina invoerbochten.

 

Meterkast indeling

De minimale afmetingen van een meterkast zijn 240 (h) x 75 (b)x 31 cm (d). De deur van de meterkast heeft een afmeting van minimaal 70 x 210 centimeter en het is belangrijk dat deze afsluitbaar is. Als de meterkast breder is dan 75 cm, dan wordt voor de meterkast vloerplaat het midden van de deur als richtpunt genomen. Wij adviseren om 20 cm van de bovenzijde en 20 cm van de onderzijde roosters met een vrije doorlaat van minimaal 200m2 te plaatsen. De meterkast bestaat uit 4 zones. Iedere zone heeft zijn eigen kleurcode. Hierdoor is het mogelijk om alle voorzieningen op de juiste plek te plaatsen. 

Producten meterkast online

WitWay levert alle producten voor de inhoud van uw meterkast voor een scherpe prijs. Profiteer van onze professionele service en snelle levering. 

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!