België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Overig

Onderhoud bootmotor met Tec7

Het klaarmaken van de bootmotor is een essentiële taak voordat de boot te water gaat en bij het uit het water halen in de herfst. Desalniettemin is het ook zeer verstandig om gedurende het seizoen regelmatig onderhoud aan zowel de boot als de motor uit te voeren.

In dit artikel behandelen we, met waardevol advies van Tec7, de cruciale gebieden die onderhoud vereisen voor jouw boot en motor. Dit zorgt ervoor dat ze goed door het seizoen komen en je veilig van en naar de haven brengen.

Bescherm je boot en motor

Na het spoelen van de buitenboordmotor met zoet water na een tocht op zee, is het een goed idee om het achteraf te besproeien met GT7 en vervolgens droog te vegen met een doek. Zo creëer je niet alleen een goede bescherming, maar benut je ook optimaal de vochtverdrijvende eigenschappen van de multispray. GT7 dringt door en verdrijft vocht dankzij zijn lage oppervlaktespanning, reinigt en legt een beschermende laag op stekkers en verbindingen.

Een vast ritueel is vaak om de motor klaar te maken VOORDAT je de boot wegbergt voor de winter. In het voorjaar kun je dan de lichte voorjaarsopruiming uitvoeren voordat de boot het water in gaat. Hier is het een goed idee om op verschillende plaatsen een beschermende laag GT7 multispray aan te brengen voor optimale bescherming.

Omdat GT7 ook goede reinigende eigenschappen heeft, is het ook uitstekend geschikt voor het reinigen van de onderste delen van de kap van de buitenboordmotor. Hiermee zorg je ervoor dat het een goede beschermende film krijgt en effectief beschermt tegen opspattend water onder de motor tijdens het varen. Bij inboardmotoren kan GT7 voor dezelfde doeleinden worden gebruikt bij het reinigen van de machinekamer.

Onderhoud boot motor

De meest voorkomende plaatsen die aan boord extra goede bescherming vereisen zijn:

 • Powertrim en tilt omdat het zich in een uitdagende omgeving bevindt, dicht bij het wateroppervlak.
 • Trimflaps
 • Motorblok
 • Vergrendelingsmechanisme voor de motorkap of scharnieren en vergrendelingsmechanisme voor de machinekamer
 • Bewegende delen van het gashandvat
 • Afstandsbediening en kabels
 • Elektrische connectoren en startmotor
 • Gasklep en bewegende delen
 • Ankerlier
 • Scharnieren en vergrendelingsbeslag voor luiken
 • Handlier op zeilboten

Na verloop van tijd kun je met succes je eigen checklist maken voor je eigen boot. Op deze manier zorg je ervoor dat je alle punten doorloopt en deze optimaal beschermt.

Tec7 Spray Tec7 GT7 is ideaal voor veel toepassingen aan boord, ook voor het beschermen van het kantelsysteem van de buitenboordmotor.

Wanneer iets roestig vastzit Tec7 GT7 heeft een zeer lage oppervlaktespanning en dringt daarom goed door in zelfs zeer kleine openingen. Deze eigenschap maakt GT7 bijzonder geschikt voor taken waarbij vastzittende bouten en schroeven moeten worden losgemaakt, omdat de samenstelling van het product roestkristallen oplost samen met een bijzonder goede koudkrimpende werking.

Afhankelijk van wat er vastgeroest is, is het vaak een goed idee om ook warmte aan de vastzittende componenten toe te voegen en vervolgens GT7 te spuiten om een nog groter "schokeffect" te verkrijgen door de koude krimp.

Bootschroef onderhoud spray tegen roest

Pas op voor de rubberen afdichtingen!

Op veel plaatsen aan boord van de boot zijn er rubberen afdichtingen die vanwege het agressieve milieu met zeewater, UV-straling in de zomer en strenge vorst in de winter een zwaar leven leiden. Het is daarom belangrijk om deze rubberen afdichtingen te onderhouden, die zich kunnen bevinden op diverse luiken, motorluiken, ramen en deuren. Een van de beste dingen die je kunt doen voor je rubberen afdichtingen is ervoor te zorgen dat ze goed doordrenkt zijn met TEC7's Xilicon, een siliconenspray op basis van pure siliconenolie. Bovendien is het ook goed voor het beschermen van de bougieskabels van de buitenboordmotor, waardoor je een gemakkelijkere start hebt met minder risico op kruipstroom.

Tec7 Xilicon

Let op de rubberen afdichtingen van de boot met een goede Tec7-siliconenspray om te voorkomen dat ze uitdrogen en barsten. Hier is Xilicon bijzonder nuttig. Xilicon vormt een dunne, heldere, duurzame, niet-ontvlambare, geurloze, vuilafstotende/weerbestendige folie die effectief is op alle metaalsoorten, rubber, hout, leer, plastic, lak, verf, stof, vinyl, enz. De droge, smerende film is niet zuurvormend, verdampt niet, hardt niet uit en voorkomt bevriezing. Xilicon is volledig transparant, wat betekent dat je het kunt gebruiken op bijvoorbeeld ritsen voor de kap of geleiders die worden gebruikt voor deursluitingen naar de cabine. De siliconenspray kan ook worden gebruikt voor:

 • Onderhoud van rubberen doorvoeren en manchetten om te voorkomen dat ze stijf worden
 • Vochtbescherming van de meeste materialen
 • Vergrendelingsmechanisme voor de motorkap of scharnieren en vergrendelingsmechanisme voor de machinekamer
 • Verwijderen van piepen van scharnieren zonder olieachtige resten achter te laten
 • Smeermiddel voor schuifdeuren en schuiframen
 • Montagehulp voor rubberen ringen, O-ringen en afdichtingen
 • Ontstekingssysteem van de motor en ontstekingskabels
 • Ritsen voor de sprayhood

Volg deze adviezen op en je boot is goed beschermt tegen vocht dankzij de waterafstotende eigenschappen van Tec7 Multispray en Tec7 Xilicon siliconenspray. Heb je na het lezen van dit artikel vragen neem dan gerust contact op. Onze specialisten zitten voor je klaar! Veel vaarplezier!

Benodigdheden