België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Beregening

Pop up sproeiers aanleggen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het aanleggen van pop up sproeiers in de tuin helemaal niet zo moeilijk en prima te doen door een doe-het-zelf-er.

Pop up sproeiers aanleggen tuin

Met pop up sproeiers in uw tuin, die aangesloten zijn op een beregeningscomputer, gaat het beregenen van uw tuin automatisch en zal het u ontlasten. Zeker in deze tijd dat we het steeds drukker krijgen, is het prettig als u ontzorgd wordt. In deze adviespagina laten we u precies zien wat u nodig heeft om pop up sproeiers in uw tuin aan te leggen. 

U wilt u tuin graag in topconditie houden, maar u wilt de tuin vooral gebruiken om te genieten. Dan is het handig als een aantal dingen in de tuin gewoon vanzelf gaan, zodat u er geen omkijken naar heeft. Dan kunt u rustig met een boekje in de tuin vooral genieten. 

Pop up sproeiers aanleggen soorten

Er zijn verschillende soorten pop up sproeiers. Elke soort heeft een andere toepassing.

  • Vernevelaars: fijn sproeibeeld, voorkomt beschadiging planten en bloemen. Geschikt voor borders
  • Turbinesproeiers: voor middelgrote tot grote gazons

Pop up sproeiers aanleggen werking

De werking van de verschillende soorten pop up sproeiers is allemaal hetzelfde. De sproeiers wordt geheel in de grond geplaatst en komen met de bovenkant ter hoogte van het maaiveld. Als er water naar de sproeier gaat, wordt de stijgbuis van de pop up sproeier door de waterdruk omhoog geduwd. Voor elke sproeier heeft de fabrikant vastgesteld hoeveel waterdruk de pop up sproeier nodig heeft om goed te presteren. 

U kunt kiezen of u een pop up sproeier wilt die de hele cirkel rond beregent, aangeduid met full circle (360º). Wilt u maar een deel van de cirkel beregenen, dan kiest u voor een pop up sproeier die een deel van de circle beregent, aangeduid met part circle. De sproeihoek is in dit geval instelbaar, in tegenstelling tot de pop up sproeier die de gehele cirkel beregent. 

Pop up sproeiers aanleggen nozzle

Elke pop up sproeier heeft een nozzle, een mondstuk waaruit het water wordt gesproeid. Voor elke nozzle is bepaald wat de waterafgifte, het sproeibereik en de sproeihoek is. Zo kunt u voor uw situatie de juiste nozzle kiezen om de pop up sproeier bij het aanleggen van de beregening goed af te stellen. U kunt de nozzle van de pop up sproeier verwisselen, ook na het aanleggen van de pop up sproeiers. 

Pop up sproeiers aanleggen water

De pop up sproeiers hebben aanvoer nodig van water om te kunnen beregenen. De waterleiding in huis heeft in de meeste gevallen een waterdruk van 1,5 tot 2 bar. Daarnaast is de maximale waterafgifte van de waterleiding aan de pop up sproeiers 1500 liter per uur, oftewel 1,5m3. Dit betekent dat alleen Rain Bird 1800 vernevelaars in een beperkt aantal op de waterleiding kunnen worden aangesloten. 

Bij grotere pop up sproeiers, zoals de turbinesproeiers heeft de waterleiding niet voldoende waterdruk en waterafgifte om deze goed te kunnen laten functioneren. U heeft hiervoor een waterpomp nodig die het water aanvoert naar de pop up sproeiers. Het water voor de waterpomp kunt u op de volgende manieren verkrijgen:

  • Uit de sloot
  • Een geslagen bron in uw tuin

Als u ervoor kiest om het water voor de beregening uit de sloot te halen, is een centrifugaalpomp de beste waterpomp. De centrifugaalpomp zuigt het water aan vanuit de sloot of een bassin en geeft het met verhoogde druk door aan de pop up sproeiers. 

Het aantal pop up sproeiers en het type pop up sproeiers bepalen hoe groot de waterafgifte van de waterpomp moet zijn. U kunt de pop up sproeiers verdelen in zones, zodat u met een lichtere waterpomp de beregening kunt doen. 

Pop up sproeiers aanleggen zones

Om meer pop up sproeiers te kunnen aansluiten op uw waterpomp, is het handig om het beregeningssysteem te verdelen in zones, die na elkaar de tuin beregenen. Een zone wordt ook wel een sectie genoemd. Bij het verdelen van de tuin in zones kunt u rekening houden met de behoefte aan water van het desbetreffende deel van de tuin. 

Met een manifold verdeelt u de watertoevoer in verschillende zones. Elke zone van het beregeningssysteem wordt aangesloten op een magneetklep. U plaatst de magneetklep naast elkaar in een kleppendoos. De magneetklep wordt aangestuurd door de beregeningscomputer. U bepaalt wanneer en hoe lang elke zone aan gaat om te beregenen. 

Pop up sproeiers aanleggen tyleen

kleppendoos

Voor het aanvoeren van water wordt vaak een waterleiding van tyleen, HDPE gebruikt. Deze waterleiding gaat heel lang mee en is in verschillende diameters te verkrijgen. Voor een beregeningssysteem wordt vaak voor de toevoerleiding naar de kleppendoos een diameter van 25, 32 of 40 mm gebruikt, afhankelijk van de capaciteit van de sproeiers. Omdat de leiding niet voor drinkwater gebruikt wordt, kunt u kiezen voor een ongekeurde tyleenslang. Voor de aftakkingen naar de pop up sproeiers kunt u een tyleenkoppeling gebruiken. 

Vanuit de kleppendoos wordt vaak met een tyleenslang een leiding aangelegd naar de verschillende pop up sproeiers van de zone. Aan de onderzijde heeft een pop up sproeier een aansluiting met binnendraad. Om de overgang van de tyleenslang naar de aansluiting met binnendraad aan de onderzijde van de pop up sproeier te maken heeft u de volgende mogelijkheden:

  • Swing joint met buitendraad: flexibel zwenkstuk dat met een tyleenkoppeling met binnendraad aan de tyleenslang kan worden bevestigd. 
  • Tyleenslang: aan de onderzijde van de sproeier een tyleenkoppeling met buitendraad, klein stukje tyleenslang en met een T-stuk tyleenkoppeling verbinding aan tyleenslang leiding
     

Pop up sproeiers aanleggen vragen

Heeft u nog vragen over het aanleggen van pop up sproeiers in uw tuin? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder. 

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!