België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Schrikdraad, Drainage

Wat is een paddock?

De laatste jaren is een paddock steeds populairder om te gebruiken bij paarden. Omdat we meer oog hebben voor de behoeftes van paarden en dierenwelzijn biedt een paddock een uitkomst. Wat is een paddock nu precies? In deze blog leggen we je het graag uit. 

Wat is een paddock? 

Een paddock is een verblijf voor paarden en pony's waarin het paard of de pony zich vrij kan bewegen. De paddock kan een overkapping hebben of zelfs overdekt zijn, maar over het algemeen zijn de paddocks buiten. 

Maten paddock 

Paddocks zijn er in verschillende maten. Er is niet een standaard maat voor een paddock, zoals er wel bestaat voor een rijbakken. De afmetingen van de paddock zijn ook vaak afhankelijk van de beschikbare ruimte op het erf, het aantal paarden, persoonlijke wensen en budget.

Soorten paddocks

Een paddock is er niet alleen in verschillende maten, maar ook in verschillende soorten.  

Traditionele paddock

Er zijn traditionele paddocks, waarbij de paddocks vaak vierkant of rechthoekig van formaat zijn met een afmeting van bijvoorbeeld 10 x 10 m, 15 x 15 m of zelfs 20 x 20 meter.
Dit is de meest voorkoemde paddock, met een afgezette bodem en eventueel een mogelijkheid tot het eten van ruwvoer. 
Meestal is de traditionele paddock opgebouwd met een toplaag van zand. 

Uitloopstal 

Bij een uitloopstal zit de paddock direct aan de stal vast. Als u de deur van de stal opent, kan het paard zelf bepalen of het in de stal staat of buiten in de paddock. Ook bij deze paddock wordt vaak een toplaag van zand gebruikt. 

Paddock paradise

Steeds meer zie je ook een zogenaamde paddock paradise. Een paddock paradise is een looppad om je weides heen waar de paarden onbeperkt in rond kunnen blijven lopen. Dit wordt gestimuleerd door op verschillende plekken voer, water, rolmogelijkheden en beschutting aan te bieden. In deze leefomgeving worden de natuurlijke omstandigheden zoveel mogelijk nagebootst. In het wild leggen paarden tot wel 30 kilometer per dag af. Met een paddock paradise stimuleer je paarden dan ook om in beweging te blijven. Door middel van looppaden, verschillende soorten bodems en diverse voerplaatsen en vermaak. 

De paden zijn met elkaar verbonden. Dat betekent dat de paddock geen specifiek begin of eind heeft. 

De aanleg van een paddock paradise vergt voldoende ruimte, afwisseling in materialen en een goed plan met betrekking tot de aanleg. Voor de paden is het belangrijk om deze te voorzien van een goed drainagesysteem. 

 

Doel paddock 

Het is in ons land niet altijd mogelijk om de paarden het gehele jaar in de wei te zetten. Ook heeft niet iedereen voldoende ruimte op het erf om paarden weidegang te bieden. Dan biedt een paddock uitkomst! Het weiland kan tot rust komen en de paarden zijn buiten en hebben beweging. 

In de paddock kunnen paarden en pony's aleen of samen met anderen buiten zijn en bewegen.

Ook als een paard moet herstellen van een blessure kan een paddock een oplossing bieden. Als het paard dagelijks meerdere uren in de paddock verb;ijft heeft het ook minder de neiging om gekke bokkesprongen te maken met alle risico's van dien. 

Verschil bodem paddock en rijbak 

De opbouw van een bodem voor de paddock en een bodem voor de rijbaan komen nagenoeg overeen. Zowel voor de paddock als voor een rijbak is het belangrijk dat deze het hele jaar gebruikt kan worden en dat de bodem niet te zwaar is, waardoor blessures zouden kunnen ontstaan. Om deze reden adviseren wij een paddock met een eb en vloed systeem aan te leggen. Met een eb en vloed systeem bent u niet afhankelijk van de oorspronkelijke ondergrond. Bovendien is de aan en afvoer van water optimaal geregeld. 

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!