België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Levering in binnen- en buitenland
Supersnelle levering
Ruim 3000m2 aan magazijn
InstallatiePVC AfvoerDakgotenDrainageWatertechniekTyleenBeregeningAgriElektraBlog

Drainage omhulling

Een drainagebuis is een geribbelde buis gemaakt van PE. De drainagebuis is in elk 'dal' van de ribbels gepeforeerd. De geperforeerde drainagebuis is verkrijgbaar zonder omhulling of met een omhulling. Afhankelijk van de grondsoort en de toepassing kunt u bij het ontwerp van uw drainagesysteem kiezen voor een specifieke omhulling.

Wilt u meer lezen over het ontwerpen van een drainagesysteem en de verschillende mogelijkheden en oplossing? Lees dan onze adviespagina "Drainagesystemen".

Omhulling drainagebuis

De omhulling van de drainagebuis voorkomt dat gronddeeltjes inspoelen en dat daardoor de drainagebuis verstopt raakt. Bovendien vergemakkelijkt de omhulling het instromen van het water, omdat de omhulling de instroomweerstand verkleint.

De keuze van de omhulling van de drainagebuis moet worden afgestemd op de lokale situatie. Het is belangrijk om materialen te gebruiken die voorzien zijn van het KOMO-certificaat. Het materiaal is slechts een beperkt deel van de aanlegkosten en dan is kwaliteit erg belangrijk.

Drainage omhulling PP450

Drainage met een PP 450 omhulling is de meest gebruikte drainagebuis. De omhulling heeft, in tegenstelling tt kokos, een zeer lange levensduur. De omhulling van de drainagebuis bestaat uit kunststof PP450 omhulling van gerecyclede polypropeen vezels. De drainage omhulling PP450 bestaat uit nieuwe en gerecyclede polypropeen vezels.

De O90 waarde bedraagt 450 µm en ook hier is het KOMO keurmerk van toepassing. De drainage omhulling PP450 buis is geschikt voor vrijwel alle voorkomende grondsoorten, behalve grond met veel roest (ijzer). De PP450 is een fijn filter waarop roest zich gemakkelijk kan afzetten en deze daardoor verstopt kan raken. Dit is te ondervangen door de drainagebuis jaarlijks door te spuiten.

Drainage omhulling PP700

De drainage omhulling PP700 bestaat net als de PP 450 uit een kunststof omhulling met polypropleen vezels. De vezels van de drainge omhulling PP700 zijn grover dan de vezels van de PP450. Door dit grovere filter slibt de drainagebuis minder snel dicht met fijne deeltjes die in de grond voorkomen, zoals roest.

Het gebruik van een drainagebuis met polypropeen omhulling heeft een lange levensduur van 40 tot 50 jaar. De onder KOMO-keurmerk geproduceerde drainage PP700 buis heeft een karakteristieke poriegrootte of O90 waarde van 700 µm.

Drainage omhulling kokos

Van oudsher werd altijd een drainage omhulling gebruikt met kokos. Kokos is ontzettend sterk materiaal en licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk kan worden geplaatst. Natuurlijke drainage omhulling met kokos gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee omdat deze dan verteren. Daarmee is dit vooral geschikt voor een tijdelijke oplossing.

Drainage zonder omhulling

De geperforeerde drainagebuis is ook verkrijgbaar zonder omhulling. Deze drainagebuis wordt vaak gebruikt direct rondom bomen en planten. Door het zwarte PE materiaal waarvan de drainagebuis geperforeerd is vervaardigd, is de buis flexibel en licht van gewicht en beschikt deze tevens over een chemische resistentie. Doordat zowel de binnen- als buitenwand zijn voorzien van een geribbelde geprofileerde wand, is de drainagebuis geperforeerd bestand tegen een hoge gronddruk.

Nadat u een keuze heeft gemaakt voor de omhulling van uw drainage, kunt u het drainagesysteem prima zelf aanleggen. Hoe u op een goede manier een drainagesysteem zelf aanlegt, leest u op onze adviespagina "drainage aanleggen".

Drainage omhulling vragen

Heeft u nog vragen over de omhulling van de drainage of een drainagesysteem, neem dan gerust contact op met onze medewerkers. Zij helpen u graag verder!

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!

Gerelateerde producten