België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainage omhulling

Op het moment dat u drainage wilt gaan aanleggen moet u nadenken over het systeem dat u wilt gaan plaatsen en over drainagebuizen. Deze buizen zijn er met of zonder omhulling en perforaties. Een drainagebuis is een geribbelde buis gemaakt van polyetheen (PE), een thermoplastisch polymeer. Het kiezen van de juiste buis is belangrijk voor een optimale werking van uw drainage. Afhankelijk van de grondsoort en de toepassing kunt u bij het ontwerp van uw drainagesysteem kiezen voor een specifieke omhulling. Lees verder om erachter te komen welke drainage en omhulling u nodig heeft!

Wat is drainage omhulling en waarom is het belangrijk?

Drainage omhulling is een materiaal dat wordt gebruikt om een drainagesysteem vrij te houden van zanddeeltjes en vuil. Het is meestal gemaakt van een volledig gerecycled materiaal, zoals tapijtvezels en kunstgras, dat bestand is tegen slijtage en scheuren.

Omhulling om uw geperforeerde drainagebuis is belangrijk omdat het de levensduur van een drainagesysteem kan verlengen en de effectiviteit ervan kan verbeteren. Het voorkomt namelijk dat de buis verstopt raakt. Het houdt vuil en sediment buiten het systeem, waardoor het water efficiënter kan worden afgevoerd en de drainagebuis niet dichtslibt. Kortom, drainage omhulling helpt bij het beschermen en onderhouden van een efficiënt en duurzaam drainagesysteem en zorgt voor een langere levensduur.

Drainagebuis met omhulling

De meest gebruikte buizen voor drainage is met omhulling en perforaties. In elk 'dal' van de geribbelde buis zitten dan gaatjes. De omhulling van de drainagebuis voorkomt dat gronddeeltjes inspoelen en dat daardoor de drainagebuis verstopt raakt. Bovendien vergemakkelijkt de omhulling het instromen van het water, omdat de omhulling de instroomweerstand verkleint.

Voor een optimale werking van uw drainagesysteem moet de keuze van de omhulling van de drainagebuis worden afgestemd op de lokale situatie van de samenstelling van de bodem. Bovendien is het belangrijk om materialen te gebruiken die voorzien zijn van het KOMO-certificaat. Zo weet u zeker dat u een goede kwaliteit heeft. Wilt u meer lezen over het ontwerpen van een drainagesysteem en de verschillende mogelijkheden en oplossingen? Lees dan onze adviespagina over drainagesystemen.

Welke soorten drainage omhulling zijn er?

Het is afhankelijk van de toepassing en het gewenste niveau van bescherming welke soort omhulling u het beste kunt nemen. Er zijn verschillende soorten drainage omhulling beschikbaar:

  • Drainage omhulling PP450
  • Drainage omhulling PP700
  • Drainage omhulling kokos

Kies de juiste drainage omhulling

Het type drainage omhulling dat wordt gekozen, hangt af van verschillende factoren, zoals de toepassing, de locatie en de omgevingsfactoren. Het is belangrijk om het juiste type omhulling te kiezen om de levensduur en de effectiviteit van uw drainagesysteem te optimaliseren. Hieronder hebben we de verschillende mogelijkheden uitgebreid uitgelicht, zodat u precies weet welke drainage omhulling bij uw project past.

Nadat u een keuze heeft gemaakt voor de omhulling van uw drainage, kunt u het drainagesysteem prima zelf aanleggen. Hoe u op een goede manier een drainagesysteem zelf aanlegt, leest u op onze adviespagina over drainage aanleggen.

Drainage omhulling PP450

Drainage met een PP 450 omhulling is de meest gebruikte drainagebuis. De omhulling heeft, in tegenstelling tot kokos, een zeer lange levensduur tot zo’n 50 jaar. De omhulling van de drainagebuis bestaat uit kunststof PP450 omhulling van gerecyclede tapijtvezels. De drainage omhulling PP450 bestaat uit nieuwe en gerecyclede tapijtvezels.

De poriegrootte (090 waarde) bedraagt 450 µm en ook hier is het KOMO-keurmerk van toepassing. De drainage omhulling PP450 buis is geschikt voor praktisch alle voorkomende grondsoorten, behalve veengrond en grond met veel roest (ijzer). De PP450 is een fijn filter waarop roest zich gemakkelijk kan afzetten en deze daardoor verstopt kan raken. Dit is te ondervangen door de drainagebuis jaarlijks door te spuiten.

Drainage omhulling PP700

De drainage omhulling PP700 bestaat net als de PP 450 uit een kunststof omhulling met polypropyleen vezels. De vezels van de drainage omhulling PP700 zijn grover dan de vezels van de PP450. Door dit grovere filter slibt de drainagebuis minder snel dicht met fijne deeltjes die in de grond voorkomen, zoals roestdeeltjes.

Het gebruik van een drainagebuis met polypropeen omhulling heeft een lange levensduur van 40 tot 50 jaar. De onder KOMO-keurmerk geproduceerde drainage PP700 buis heeft een karakteristieke poriegrootte of O90 waarde van 700 µm.

Drainage omhulling kokos

Van oudsher werd altijd een drainage omhulling met kokos gebruikt. Kokos is ontzettend sterk materiaal en licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk kan worden geplaatst. Natuurlijke drainage omhulling met kokos gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee omdat deze dan verteren. Daarmee is dit vooral geschikt als een tijdelijke oplossing.

Drainage zonder omhulling

De geperforeerde drainagebuis is ook verkrijgbaar zonder omhulling en wordt ook wel een kale buis genoemd. Deze drainagebuis wordt vaak gebruikt direct rondom bomen en planten. Door het PE-materiaal waarvan de drainagebuis is vervaardigd, is de buis flexibel en licht van gewicht. Bovendien beschikt deze over een hoge chemische resistentie. Doordat zowel de binnen- als buitenwand zijn voorzien van een geribbelde geprofileerde wand, is de drainagebuis geperforeerd bestand tegen een hoge gronddruk.

Naast de kale geperforeerde buis hebben we ook nog buizen zonder perforaties, ook wel blinde buis genoemd, en omhulling. Deze kale blinde buis wordt eveneens gebruikt voor de afvoer van (regen)water. Het is ook ideaal te gebruiken als flexibele regenpijp of als een verlengstuk op een drainagebuis als de drainage onder een pad doorgaat.

Wat zijn de voordelen van drainage omhulling?

De voordelen van het ‘laagje’ dat om een drainagebuis heen zit, zijn onder andere dat het water beter wordt opgenomen en dat de levensduur verlengt. Het belangrijkste is dat de omhulling voorkomt dat kleine gronddeeltjes in de buis terechtkomen. Zo heeft u geen last van vervelende verstoppingen. Bij WitWay kunt u drainagebuizen met en zonder omhulling kopen. Kale buizen zijn vooral geschikt om te gebruiken in zware kleigrond of bij drainage voor bomen. Gaat u voor een variant met omhulling dan hebben wij buizen met omhullingen van kokos en polypropyleen.