Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.
Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
HDPE is de afkorting voor Hoge Dichtheid Polyetheen. HDPE is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. In de industrie wordt Polyetheen ook wel polyethyleen genoemd, vandaar de naam thyleen en tyleen.
HDPE is een hele duurzame kunststof, zelfs een van de meest duurzame kunststoffen die er geproduceerd wordt. HDPE is duurzaam, omdat het volledig recyclebaar is, een lange levensduur heeft. Bovendien wordt HDPE geproduceerd met een geringe belasting van het milieu.
De hoge dichtheid in de naam HDPE zorgt voor:
Een van een veelgebruikte toepassing van HDPE is de HDPE buis, oftewel de tyleen buis of tyleen slang.
HDPE is nog steeds in ontwikkeling, met de nieuwe generatie HDPE PE-100 is de kans dat een breuk ontstaat als de leiding op iets ligt sterk verminderd. Zelfs in zeer scherp gebroken puin, oude gresbuizen bijvoorbeeld, kan deze leiding zonder problemen gelegd worden. Afvoeren van overgebleven grond is hiermee verleden tijd. Zeker nu het afvoeren van grond tegenwoordig kostbaar is, is dit een groot voordeel.
HDPE buis is verkrijgbaar in de volgende diameters (DA):
Hoe groter de diameter van de tyleen is, hoe dikker ook de wand van de tyleen moet zijn. Deze verhouding wordt uitgedrukt in SDR. SDR is de afkorting voor Standard Dimension Ratio. Deze wordt berekend door de middellijn te delen door de wanddikte. Dit geeft de buisklasse van de HDPE buis weer.
De waarde van de SDR wordt kleiner als de buis een grotere wanddikte heeft. Hoe groter de wanddikte, des te hoger de inwendige druk (PN) , uitgedrukt in Bar, op de buis mag zijn. De inwendige druk is de nominale druk. Dit is de maximaal toelaatbare inwendige druk, uitgedrukt in PN bij temperaturen tot 20°c. (pn10 = 1 mpa = 10 bar)
Voor HDPE is het belangrijk dat het product aan de juiste eisen voldoet. Het is daarom belangrijk bij aankoop van HDPE erop te letten of de tyleen over het juiste keurmerk beschikt. HDPE tyleen welke voor drinkwater worden gebruikt, worden geleverd met KiWa-keur en HDPE tyleen dat voor gs wordt gebruikt met een Gastec Qa merk.
HDPE voor drinkwater:
HDPE voor gas:
U kunt de HDPE buis voor verschillende doeleinden gebruiken. Altijd al een buitendouche gewild? Met een tyleenleiding is dit een fluitje van een cent. Of is een buitenkeuken uw droom? Dan is de waterleiding voor de kraan in de buitenkeuken zo aangelegd van tyleenslang. Maar wat dacht u van een automatische beregeningsinstallatie in uw tuin? U sluit gewoon met een tyleenslang de sproeiers aan op de watertoevoer. Misschien heeft u wel paarden in de tuin of in de stal, met een tyleenslang en een drinkbak kunnen ze elk moment van de dag drinken. Dit is trouwens ook een handige drinkvoorziening voor uw hond in de tuin. Of een kraan in de garage? Met tyleen is dat zo geregeld.
Dit zijn maar enkele voorbeelden waar u tyleen voor zou kunnen gebruiken, maar er zijn nog zoveel meer toepassingen. Heeft u een vraag over de toepassing van tyleen, bel ons gerust. Wij helpen u graag.
De HDPE buizen of slangen kunnen worden verbonden met kunststof klemkoppelingen. De koppelingen zijn voorzien van gekartelde ringen die, door het aandraaien van de moer, in de buis vastgrijpen en waardoor de verbinding trekvast wordt. De afdichting vindt plaats door een rubberring die in de koppeling is aangebracht. Hierdoor wordt de koppeling waterdicht.
Voor HDPE gastyleen zijn ook klemkoppelingen beschikbaar die speciaal gemaakt zijn voor gasleidingen. U kunt bij gasleidingen niet de koppelingen gebruiken die geschikt zijn voor water.
Hebt een meer flexibele tyleenslang nodig, omdat het installatiewerk voorzien is van veel bochten en heeft u voldoende aan een lagere maximale waterdruk, dan kunt u ook kiezen voor een tyleenslang van ZPE. Wilt u meer weten over ZPE, bezoek dan onze adviespagina over ZPE.