België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Hoe werkt drainage?

Heeft u regelmatig last van plassen op de grond van uw tuin of akker? Dan is de aanleg van een drainagesysteem een goede manier om overtollig water af te voeren. Op deze pagina leggen wij u uit hoe drainage werkt. Onderstaand vindt u diverse adviezen en tip over het ontwerpen van een drainagesysteem, de diverse soorten systemen en drainagebuizen en de benodigde materialen voor de aanleg. We beginnen met de drainagebuis, die ervoor zorgt dat de drainage goed werkt.

Hoe werkt een drainage systeem?

Kort samengevat werkt een drainage systeem als afwatering voor overtollig regenwater dat zich in de grond heeft opgehoopt. De drainagebuizen zorgen ervoor dat het water de aarde via de weg van de minste weerstand kan ontsnappen. De buizen zijn voorzien van kleine gaatjes, ook wel poriën of perforaties genoemd. Onder invloed van de zwaartekracht vallen de waterdruppels automatisch in de buis. Het verzamelde water wordt bij het eindpunt van drainagebuizen naar een drainage eindbuis geleid. Deze dient met afschot, ofwel schuin aflopend te worden geplaatst. Zo wordt het water uit de drainagebuizen aangezogen.

Hoe werkt drainage? | Soorten

Er zijn verschillende soorten drainage met een werking die wordt afgestemd op de specifieke situatie. Ringdrainage wordt alleen om een huis of gebouw gelegd. De belangrijkste functie is het voorkomen van weglekkende water in de kelder of kruipruimte. Voor tuin en akkerland wordt van oppervlaktedrainage gebruik gemaakt. Dit systeem kent twee hoofdvarianten:

  • Enkelvoudige oppervlaktedrainage
  • Samengestelde oppervlaktedrainage

In het geval dat drainageleidingen afzonderlijk worden aangesloten op een eigen afvoerpunt spreken we van meervoudige oppervlaktedrainage. Enkelvoudige oppervlaktedrainage loopt uit op een eindbuis die het water afvoert naar een put of sloot. Voor meer informatie over de werking van drainage en de verschillende soorten verwijzen we u door naar onze pagina over wat een drainagesysteem is en hoe het werkt.

Hoe werkt drainage omhulling?

Zoals gezegd zijn de buizen voor drainage geperforeerd. Een omhulling wordt gebruikt als extra filterlaag om de drainagebuis en zorgt ervoor dat de poriën niet verstopt raken met gronddeeltjes. Bij zand- en veengrond kan er gekozen worden voor drainage met kokos of drainage met een omhulling van polypropeen. De kokosomhulling gaat zo’n 2 tot 10 jaar mee, omdat de kokosvezels in de loop der jaren vergaan. Daarom wordt deze optie veel gekozen voor tijdelijke drainage. Drainageslangen met een polypropeen omhulling zijn een duurzamer alternatief. U heeft daarbij de keuze uit twee varianten:

Bij lichte kleigrond adviseren we u gebruik te maken van een polypropeen omhulling. Zware kleigrond kan het beste zonder buizen met omhulling worden aangelegd.

Hoe werkt drainage aanleggen?

Het is goed om van tevoren een duidelijk plan te trekken voordat u uw drainage gaat aanleggen. Bij de aanleg zult u sleuven moeten graven op enige diepte. Het minimum ligt rond de 60 centimeter. Bij zandgrond is een diepte van circa 80 centimeter gebruikelijk. De sleuven kunnen met huis-, tuin- en keukengereedschappen worden uitgegraven. Wij adviseren u echter om een sleuvengraver te huren. Deze houdt me maximale doorsnede van de sleuf op circa 20 centimeter. Hierbij wordt de grond namelijk minimaal omgeploegd, zodat u uw tuin beter intact houdt.

Let erop dat de drainagebuizen zelf op een zo vlak mogelijke ondergrond worden gelegd. Als de grond te los is of oneffenheden bevat, kan dit op den duur tot verzakkingen leiden. Daarom is het verstandig om de bodem te bedekken met een laag van circa 3 centimeter grofkorrelig zand, grind of schelpen. Daarnaast is het belangrijk dat de drainagebuizen in horizontale richting waterpas worden aangelegd. Wilt u meer informatie over hoe het werkt? Op onze pagina over drainage aanleggen leest u meer!

Hoe werkt drainage? | Materiaal

Voor de aanleg van een goed werkende drainage is goed materiaal onmisbaar. Naast drainagebuizen, eindbuizen of een taludgoot heeft u ook materiaal om de drainagebuizen op elkaar aan te sluiten: de zogenaamde klikmof. Drainagebuizen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar, maar zullen vaak op maat gezaagd moeten worden. Dit doet u eenvoudig met een ijzerzaag. Als u werk met drainagebuizen met omhulling heeft u verder nog drainagetape nodig. Dit drainage materiaal zorgt ervoor dat de omhulling zowel voor als na het zagen blijft zitten. Bij WitWay kunt u diverse drainage hulpstukken bestellen, zodat u eenvoudig uw eigen drainage aanlegt.