België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding

PVC buizen verwerken bij lage temperaturen

Vaak krijgen we de vraag of u ook bij lage temperaturen onze PVC afvoerbuizen kunt verwerken. Dit kan prima, maar het is wel belangrijk om een aan zaken in acht te nemen. 

Slagvastheid PVC buizen bij lage temperaturen

Onder invloed van lage temperaturen wordt PVC gevoeliger voor breuken bij een ruwe behandeling, de slagvastheid neemt af naarmate de temperatuur lager wordt. Dit is bij de meeste kunststoffen het geval en dus ook bij PVC afvoerbuizen. Het is dus belangrijk om bij lage temperaturen voorzichtiger met de PVC buizen om te gaan. De slagvastheid van  PVC buizen neemt af beneden de 0 °C. 

Verwerken PVC buizen bij lage temperaturen

U kunt PVC afvoerbuizen verlijmen boven een temperatuur van 5°C. Als de temperatuur lager is dan 5°C, dan adviseren wij om de PVC buizen niet te verlijmen. Het is wel mogelijk om PVC buizen met een manchetverbinding aan elkaar te verbinden onder de 5°C. Wel dient u rekening te houden met de grotere breukgevoeligheid. 

Mocht het noodzakelijk zijn om toch de PVC buizen te verlijmen onder de 5°C, dan adviseren wij om de lijm tot vlak voor het gebruik te condioneren op een temperatuur hoger dan 5°C. Tevens is het verstandig om de te verlijmen onderdelen ook te verwarmen tot een temperatuur boven de 5°C en om indien mogelijk de locatie waar gelijmd moet worden af te schermen. 

Als de PVC buizen binnen worden geïnstalleerd is het belangrijk om rekening te houden met de verwachte uitzetting als de PVC buis de gebruikstemperatuur aanneemt.  

PVC buizen in grond leggen bij lage temperaturen

Het is belangrijk bij het verwerken van PVC buizen bij lage temperaturen dat bij het plaatsen van PVC buizen in de grond de sleuf niet bevroren is. Als de ondergrond waar de PVC buizen op geplaatst worden bevroren is, kan deze inklinken wanneer de grond gaat ontdooien. Hierdoor kan de PVC buis vervormen, ovaal worden of er kan verzakking optreden. Bij verzakking is er een grotere kans op verstopping in de PVC afvoerbuis en daarbij wordt het risico op een breuk vergroot. 

Om deze redenen is het ook belangrijk dat tevens de aanvulgrond die op de PVC buis wordt gelegd niet bevroren is. 

Tot slot is het verstandig om in verband met de veiligheid rekening te houden met mogelijke ijsafzetting op de PVC buis, welke de buis glad kan maken.