België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Hemelwaterafvoer

Regenpijp plaatsen

Zelf een PVC of kunststof regenpijp plaatsen is een klus die prima te doen is voor de "doe-het zelf"-er. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe u een regenpijp van PVC kunt monteren. Een regenpijp is in verschillende kleuren en diameters verkrijgbaar, zo is er voor uw specifiieke situatie en wensen altijd een passende oplossing. 

Hieronder staat beschreven welke diameter regenpijp u nodig heeft, hoe u de regenpijp kunt bevestigen en of u deze wel of niet moet verlijmen. 

Regenpijp plaatsen 80mm

Een PVC regenpijp en bijbehorende hulpstukken zijn verkrijgbaar in de volgende diameters:  60, 70, 80 en 100mm. Het is belangrijk dat de regenpijp voldoende hemelwater kan afvoeren, zodat voorkomen wordt dat de dakgoten gaan overlopen. Voldoende capaciteit is dus essentieel. De oppervlakte van het dak, bepaald de diameter van de regenpijp en het aantal regenpijpen dat u nodig heeft. 

De volgende situaties zijn mogelijk:

1. Platdak met kiezelbak en bladvanger

Dakoppervlak- Diameter

  • Tot 80 m2 minimaal diameter 60mm
  • 80 – 130 m2 minimaal diameter 70mm
  • 130 – 180 m2 minimaal diameter 80mm
  • 180 – 300m2 minimaal minimaal diameter 100mm

2. Platdak met kiezelbak, bladvanger en stadsuitloop

Dakoppervlak – Diameter

  • Tot 40 m2 minimaal diameter 60mm
  • 40 – 60 m2 minimaal diameter 70mm
  • 60 – 90 m2 minimaal diameter 80mm
  • 90 – 150 m2 minimaal diameter 100mm

3. Hellend (schuin) dak met dakgoot

Dakoppervlak – Diameter – Maximale dakgoot lengte

  • 30 – 50 m2 – diameter 60mm – maximaal 10 meter
  • 50 – 70 m2 – diameter 70mm – maximaal 10 meter
  • 70 – 110m2 – diameter 80mm – maximaal 10 meter
  • 110 – 180m2 – diameter 100mm –maximaal  20 meter

Regenpijp plaatsen PVC

Met behulp van gootbeugels wordt de PVC regenpijp (HWA buis) aan de muur gemonteerd. Hierbij kunt u kiezen uit 2 soorten beugels:

  • standaard
  • omega

De omega beugel zorgt ervoor dat de regenpijp strak tegen de muur aan bevestigd wordt. De standaard PVC beugel daarentegen wordt in combinatie met een houtdraadpen of een inslagen aan de muur gemonteerd. Hierbij is het belangrijk om ook de klemnok aan te schaffen.

Regenpijp plaatsen afstand beugels

Om de regenpijp goed te fixeren is het belangrijk om de eerste beugel niet lager dan 1 meter onder de dakgoot te plaatsen. De andere beugels kunnen gelijkmatig verdeeld worden over de regenpijp, waarbij de onderlinge afstand niet meer dan 150cm dient te zijn. 

Als u werkt met de standaard pvc beugel, boort u eerst een gat in de muur. Vervolgens plaatst u een plug waarna u de houtdraadpen erin kunt draaien. Het gat dat u boort, dient de diameter van de houtdraadpen te hebben.

Wanneer u een pvc beugel met inslagpen gebruikt, boort u een gat die dezelfde diameter heeft als de inslagpen. Daarna brengt u een plug aan in het geboorde gat en slaat vervolgens de inslagpen in de muur tot aan de stuitnok.

Als de beugels aan de muur zijn bevestigd, plaatst u de PVC beugel om de regenpijp en schuift u de regenpijp omhoog totdat deze tegen de gootuitloop komt. Hierna schuift u de regenpijp 2 centimeter omlaag. Het is belangrijk om de regenpijp 2 cm speling te geven, omdat de regenpijp onder weersinvloeden zal gaan uitzetten en krimpen. Hiervoor moet dan ruimte zijn. Nu kunt u de beugels vastzetten aan de gemonteerde inslagpennen of houtdraadpennen. De onderste beugel kunt u klemmend vastzetten. Alle beugels daarboven mogen niet vast worden aangedraaid, zodat de verandering in lengte kan worden opgevangen. 

Als u de regenpijp op het riool aansluit adviseren wij u om gebruik te maken van een hemelwatersifon. Het hemelwatersifon fungeert als stankafsluiter en voorkomt dat er een nare lucht uit het riool via de regenpijp omhoog komt. Een hemelwatersifon is alleen verkrijgbaar in een diameter van 80mm en 100mm. Indien u een regenpijp van 60 of 70mm gebruikt, kunt u door middel van een inzetverloop een overgang maken naar een diameter van 80mm. Op de inzetverloop sluit u daarna het sifon aan. 

Regenpijp zagen

Regenpijp op maat zagen

Als de regenpijp nog niet de juiste lengte heeft, kunt u de regenpijp met een ijzerzaag op maat zagen. 

Tip: plak eerst schilderstape op de regenpijp voor meer grip en het goed recht kunnen afzagen!

Regenpijp plaatsen verlijmen

Regenpijpen worden verlijmd met hard PVC lijm, Griffon RU-22. Doordat u de regenpijp vastzet met beugels aan de muur, blijft deze goed op zijn plaats zitten. Het nadeel van verlijmen is dat bij een verstopping de regenpijp moet worden doorgezaagd om de verstopping te verhelpen. 

Regenpijp plaatsen bodemwerking

Woont u in een gebied waar grondzetting, ook wel inklinken van de grond genoemd, te verwachten is? Dan raden wij u aan om onderaan de regenpijp, net voor de overgang naar de riolering, een schuifstuk te plaatsen.