België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding, Beregening

ZPE

ZPE is de afkorting voor Zachte PolyEtheen. ZPE is een soort kunststof. In de industrie wordt Polyetheen ook wel polyethyleen genoemd. Hier ontleent tyleen (of thyleen) haar naam aan.

ZPE eigenschappen

ZPE is een van de meest duurzame kunststoffen die er gemaakt wordt, vanwege haar lange levensduur en met geringe belasting voor het milieu. Bovendien kan ZPE helemaal gerecycled worden.

Het Zachte in de naam ZPE zorgt voor:

 • Grote flexibiliteit
 • makkelijk te verwerken, zelfs bij installatiewerk met veel bochten

ZPE buis

ZPE wordt hoofdzakelijk gebruikt als ZPE buis, oftewel de tyleen buis of tyleen slang. ZPE buis is verkrijgbaar in de volgende diameters (DA):

 • 16mm
 • 20mm
 • 25mm
 • 32mm
 • 40mm
 • 50mm

ZPE SDR

Hoe groter de diameter van de tyleen is, hoe dikker ook de wand van de tyleen moet zijn. Deze verhouding wordt uitgedrukt in SDR. SDR is de afkorting voor Standard Dimension Ratio en wordt berekend door de middellijn te delen door de wanddikte. Dit geeft de buisklasse van de ZPE buis weer.

De waarde van de SDR wordt kleiner als de buis een grotere wanddikte heeft. Hoe groter de wanddikte, des te hoger de inwendige druk (PN), uitgedrukt in Bar, op de buis mag zijn. De inwendige druk is de nominale druk. Dit is de maximaal toelaatbare inwendige druk, uitgedrukt in PN bij temperaturen tot 20°c (pn10 = 1 mpa = 10 bar). Bij een PE40 en een SDR van 9 is de PN waarde 6 bar.

ZPE Keurmerk

Voor ZPE is het belangrijk dat het product aan de juiste eisen voldoet. Het is daarom belangrijk bij aankoop van ZPE erop te letten of de tyleen over het juiste keurmerk beschikt. ZPE tyleen welke voor drinkwater worden gebruikt, worden geleverd met KiWa-keur.

ZPE voor drinkwater:

 • pe 40 met KiWa-keur
 • uitvoering: zwart met blauwe strepen

ZPE toepassingen

U kunt de ZPE buis voor verschillende doeleinden gebruiken. Altijd al een buitendouche gewild? Met een tyleenleiding is dit een fluitje van een cent. Of is een buitenkeuken uw droom? Dan is de waterleiding voor de kraan in de buitenkeuken zo aangelegd van tyleenslang. Maar wat dacht u van een automatische beregeningsinstallatie in uw tuin? U sluit gewoon met een tyleenslang de sproeiers aan op de watertoevoer. Misschien heeft u wel paarden in de tuin of in de stal, met een tyleenslang en een drinkbak kunnen ze elk moment van de dag drinken. Dit is trouwens ook een handige drinkvoorziening voor uw hond in de tuin. Of een kraan in de garage? Met tyleen is dat zo geregeld.

 • buitendouche aanleggen
 • kraan buitenkeuken aanleggen
 • beregening in de tuin
 • drinkbak voor uw dieren in de stal of buiten
 • kraan in de garage

Dit zijn maar enkele voorbeelden waar u tyleen voor zou kunnen gebruiken, maar er zijn nog zoveel meer toepassingen.  Heeft u een vraag over de toepassing van tyleen, bel ons gerust. Wij helpen u graag.

ZPE klemkoppelingen

De ZPE buizen of slangen kunnen worden verbonden met kunststof klemkoppelingen. De koppelingen zijn voorzien van gekartelde ringen die, door het aandraaien van de moer, in de buis vastgrijpen en waardoor de verbinding trekvast wordt. De afdichting vindt plaats door een rubberring die in de koppeling is aangebracht. Hierdoor wordt de koppeling waterdicht. 

Wilt u meer waterdruk op uw tyleen hebben en heeft u geen bezwaar tegen een stuggere slang, dan kunt u kiezen voor HDPE tyleen. Of wilt u een gasleiding van tyleen aanleggen, dan kunt u dit doen met een kunststof leiding van HDPE? Voor meer informatie over HDPE kunt u onze adviespagina HDPE raadplegen.