
Er zijn verschillende situaties te bedenken waarin wateroverlast kan optreden. Als er na een zware stortbui flinke plassen water in de tuin blijven staan, hoeft dit niet direct een reden te zijn om een afwateringssysteem aan te leggen. Het wordt een ander verhaal wanneer de kruipruimte van jouw woning regelmatig blank komt te staan of jouw tuin bij de minste regenbui al drassig wordt. Op deze pagina gaan we in op de vraag wanneer drainage nodig is, welke vorm van drainage je het beste kunt kiezen en welke materialen je nodig hebt om de aanleg zelf te verzorgen.
Wanneer oppervlaktedrainage nodig?
Je wil natuurlijk het liefst optimaal gebruik maken van jouw tuin, akker of een ander terrein. Eigenlijk heb je pas drainage nodig wanneer water bij normale regenval moeizaam wegvloeit. Wateroverlast kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het gras van jouw gazon minder snel groeit. Door gebruik te maken van drainage wordt de grond droger en warmt deze sneller op. Oppervlaktedrainage wordt het meest toegepast bij wateroverlast op een stuk grond. Voor overtollig water in de kelder of de kruipruimte is ringdrainage de beste oplossing. Op onze pagina over drainagesystemen vind je meer uitleg over drainage en hoe het werkt.
Wanneer drainage nodig in tuin?
Alleen wanneer er regelmatig plassen water blijven staan is het nodig om drainage in jouw tuin aan te leggen. Wateroverlast kan verschillende oorzaken hebben zoals harde grond met een compacte structuur waarin grondwater maar moeizaam wegzakt. Verder kan veel schaduw er ook voor zorgen dat het water minder snel verdampt. Bij WitWay vind je alle materialen om zelf eenvoudig drainage aan te leggen, zoals drainagebuizen en drainage hulpstukken. Met een goede afwatering groeien jouw bloemen en planten beter en houd je zelf droge voeten.
Wanneer drainage nodig in paardenbak?
Op de vraag wanneer je drainage nodig hebt in jouw paardenbak is het antwoord niet heel verschillend dan voor een tuin. Als er veel plassen zijn, is het raadzaam om een drainagesysteem aan te leggen. Om de paardenbak goed berijdbaar te houden is het verstandig om de buizen op een lage diepte aan te leggen van circa 40 cm. Je dient ze evenwijdig te plaatsen met een maximale tussenafstand van 3 meter.
Wanneer ringdrainage nodig?
Bij regelmatige wateroverlast is het soms wel en soms niet nodig om voor ringdrainage te kiezen. Zakt het grondwaterpeil in jouw tuin wel snel, terwijl er toch regenwater naar de kelder of kruipruimte lekt? Dan is het een goede oplossing om ringdrainage rond jouw woning aan te leggen. Hiermee voer je alleen het overtollige water rond jouw huis af. De drainageslangen worden als een beschermende ring om jouw huis gelegd, vandaar de naam. Wordt de wateroverlast vooral veroorzaakt doordat er te veel plassen in jouw tuin blijven staan? Dan adviseren wij je om gebruik te maken van oppervlaktedrainage. Voor beide bovenstaand beschreven vormen van drainage heeft WitWay alle materialen en hulpstukken op voorraad, zoals eindbuizen, taludgoten en klikmoffen. Je bestelt deze voordelig via onze website.