Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.
Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
Het verschilt per geval hoe diep drainage moet liggen. Bij een te hoge ligging werken de buizen niet optimaal, maar dat is ook zo als ze te laag zijn aangelegd. De gemiddelde diepte is minimaal 60, maximaal 90 centimeter. Op deze pagina gaan we in op de vraag wat de juiste diepte is voor oppervlaktedrainage in de tuin of paardenbak. Vervolgens bespreken we wat de juiste diepte is voor de aanleg van ringdrainage en hoe het afschot het beste kan worden aangelegd.
Hoe diep de drainage in de tuin moet liggen is afhankelijk van de grondsoort. Voor zand- en veengronden kan het beste een diepte van circa 80 centimeter worden aangehouden. Op deze manier wordt de optimale hoeveelheid grondwater verzameld en afgevoerd. Let er daarbij op dat u tussen evenwijdig lopende buizen een maximale afstand van circa 5 meter aanhoudt. Legt u de drainagebuizen minder diep aan? Dan wordt die afstand kleiner! Dat heeft als duidelijk nadeel dat u meer buizen nodig heeft. Meer informatie over het ontwerp van een compleet systeem en het bepalen van de juiste diepte vindt u op onze pagina over drainagesystemen.
In tegenstelling tot een tuin, waarin een kleine plas water niet zo erg is, is het bij een paardenpiste onhandig als er water blijft staan. Daarom dient drainage in de paardenbak minder diep te worden aangelegd, zo rond de 40 cm. Bij deze diepte is ook de maximale afstand tussen evenwijdige lopende drainagebuizen kleiner: zo’n drie 3 meter. Voor het beste resultaat raden wij u aan om een sleuvengraver te gebruiken, zodat de bodem van zand zo min mogelijk wordt omgewoeld. Op onze pagina over drainage aanleggen vindt u meer informatie over de aanleg van drainage in uw paardenbak of tuin.
Met ringdrainage voorkomt u wateroverlast in de kruipruimte of kelder van uw woning. Bij deze manier van drainage aanleggen wordt alleen het gedeelte rondom het huis van drainage voorzien en niet de gehele tuin. Hoe diep moet ringdrainage komen te liggen? Wij gaan daarbij uit van dezelfde vuistregel als bij oppervlaktedrainage: tussen de 60 en 90 cm diep. Heeft u verder ook veel last van grote plassen water in uw tuin? Dan is het beter om in plaats van ringdrainage oppervlaktedrainage aan te leggen.
Voor een goed functionerende drainage is het belangrijk dat de drainagebuizen diep genoeg liggen, waterpas of met enig afschot. Bij alle vormen van oppervlaktedrainage dienen de buizen op ongeveer 60, tot maximaal 80/90 centimeter diepte te liggen. Dit is ook de diepte waarop de eindbuis wordt aangesloten. Bedenk goed dat het noodzakelijk is dat de eindbuis of de taludgoot op afschot wordt aangelegd, zodat het water naar de sloot of put kan wegstromen. Daarom wordt de eindbuis aangesloten op dezelfde hoogte als de drainageslangen. Door de hellingshoek komt het eindpunt lager uit. Als u nog vragen heeft over het bepalen van de diepte van uw drainage, dan geeft de klantenservice van WitWay u graag meer informatie.