Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.
Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
Drainage is een afwateringssysteem waarmee met behulp van drainagebuizen overtollig regenwater in de grond van uw tuin of akker kan worden afgevoerd. Hiermee voorkomt u plassen op de grond en schade aan uw planten, bloemen of gewassen. De drainagebuizen worden op circa 60 tot 80, maximaal 90 centimeter aangelegd. Ze bevatten kleine gaatjes waardoor het water in de buizen kan wegzakken en wegstromen naar een afvoerput of sloot. Op deze pagina geven wij u informatie over de verschillende soorten drainage en hoe u een goed werkend drainagesysteem opbouwt, zodat het water efficiënt kan wegstromen.
De vraag welke soorten drainage er zijn is ingewikkelder dan het lijkt. Heeft u het hierbij bijvoorbeeld over het complete systeem of de afzonderlijke buizen? Onder het volgende kopje behandelen we het functioneren van het drainagesysteem. Hier bespreken de verschillende typen drainagebuizen die voor de afwatering van uw grondwater voorhanden zijn.
U kunt twee soorten drainagebuizen kopen: mét en zonder omhulling. Omhulling zorgt ervoor dat grond en vuil niet in de buis terecht komt. Bij zand- en veengronden heeft u de keuze uit een omhulling van polypropeen of kokos. Drainage met kokos omhulling is vooral een oplossing bij de aanleg van een tijdelijk drainagesysteem. Kokosvezels vergaan namelijk naar verloop van tijd (tussen de 2 à 10 jaar). Drainagebuizen met een polypropeen omhulling zijn een meer duurzaam alternatief en zijn verkrijgbaar in twee varianten. Hieronder ziet u de drainage soorten en waar ze voor kunnen worden gebruikt:
Soort omhulling |
Veen- en zandgrond |
Alle grondsoorten |
Ja |
Nee |
|
Ja |
Exclusief grond met veel roest (ijzer) |
|
Ja |
Ja |
Bij kleigrond zijn er meerdere mogelijkheden. Voor zware klei is kale drainage geperforeerd de beste oplossing. Bij lichter kleisoorten raden wij een omhulling van polypropeen aan.
Wanneer een groter stuk grond van afwatering wordt voorzien, spreken we van een drainagesysteem. Dit is een geheel aan drainageslangen waarin grondwater wordt opgevangen en naar een sloot of put wordt geleid. Hierbij worden er drie soorten drainage onderscheiden:
Ringdrainage is een gesloten systeem, dat u om uw huis of een ander gebouw legt om te voorkomen dat water de kruipruimte of kelder binnendringt. Oppervlaktedrainage wordt toegepast om overtollig grondwater in de tuin of de akker af te voeren. Wordt de drainageleidingen afzonderlijk aangesloten op een eindbuis? Dan spreken we van meervoudige oppervlaktedrainage. Enkelvoudige oppervlaktedrainage loopt uit op een gezamenlijk afvoerpunt. Op onze pagina over het drainagesysteem leest u meer over wat een is en hoe u dit ontwerpt.
Het antwoord op de bovenstaande vraag hangt af van de concrete omstandigheden van de grond, maar in grote lijnen is er wel een antwoord te geven. Over het algemeen werkt het systeem het beste als de buizen op een diepte van minimaal 60 centimeter worden aangelegd, met een maximum van 80 tot 90 centimeter. Buizen die op minder dan 60 centimeter diep liggen nemen grondwater veel minder efficiënt op. De drainage is het beste opgebouwd als de drainagebuizen waterpas liggen en de eindbuizen met een licht afschot, dat wil zeggen een lichte neerwaartse helling worden geplaatst. Voor meer details over de vraag wat goede drainage is verwijzen we u naar de pagina drainage aanleggen.
De drainage afvoer is het gedeelte van het drainagesysteem waar het overtollige grondwater wordt afgevoerd naar een sloot via een eindbuis of taludgoot. De horizontale geplaatste drainagebuizen nemen het water op. Het water wordt vervolgens aangezogen door een met een klein afschot geplaatste eindbuis die het water loost. De drainage afvoer zorg er met andere woorden dus voor dat het water uiteindelijk uit het systeem verdwijnt. Zo voorkomt u eenvoudig dat de grond verzadigd raakt. WitWay wenst u veel succes met de aanleg!