België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainage voor terras

Blijft er vaak water staan op uw terras? Dan is drainage voor uw terras een uitstekende optie. Bij lichte wateroverlast kunt u kiezen voor een infiltratieput, bij zware wateroverlast voor een drainagesysteem. Op deze pagina vertellen we u meer over beide opties. De benodigde putten, drainagebuizen en hulpstukken bestelt u eenvoudig online bij WitWay. Hiermee kunt u eenvoudig zelf de drainage voor uw terras aanleggen. Alvast veel succes met uw klus!

Drainage soorten voor terras

Bij WitWay heeft u de keuze uit verschillende drainage soorten voor uw terras. Zoals hierboven genoemd, kiest u alleen voor een drainagesysteem als de wateroverlast groot is. Voor de drainage van uw terras kunt u het beste buizen met omhulling gebruiken. De drainage omhulling zorgt er namelijk voor dat water beter wordt opgenomen én houdt de buizen grotendeels vrij van kleine gronddeeltjes. Als we kijken naar de drainage soorten voor uw terras, heeft u de keuze uit een kokos of polypropyleen omhulling. In het overzicht hieronder ziet u voor welke grondsoorten deze omhullingen geschikt zijn:

 Soort omhulling   

 Veen- en zandgrond   

 Alle grondsoorten

 Kokos

 Ja

 Nee

 PP450

 Ja

 Exclusief grond met veel roest (ijzer)  

 PP700

 Ja

 Ja

Drainage voor terras aanleggen

Wilt u zelf drainage voor uw terras aanleggen? Dat kan! Het is zelfs redelijk eenvoudig dankzij het deskundige advies van WitWay. Bij lichte wateroverlast is een infiltratieput voldoende. Installeer deze op het laagste punt van uw terras zodat het water goed wordt opgevangen. Heeft u echt veel last van overtollig water? Dan kunt u het beste drainage voor uw terras aanleggen met een systeem van één of meerdere goten/putten en buizen.

Het kan een behoorlijke klus zijn om drainage voor een bestaand terras aan te leggen, omdat u waarschijnlijk eerst de ‘vloer’ (gedeeltelijk) dient te verwijderen. Hierdoor creëert u de ruimte die u nodig heeft om sleuven te graven voor de drainagebuizen. Bovendien moet een terras met tegels worden aangepast om de put een plekje te geven. Als u ruimte hebt vrijgemaakt voor uw klus, kunt u het volgende stappenplan aanhouden:

  1. Graaf sleuven van 60 tot 90 cm diep.
  2. Breng op de bodem van de sleuven een dun laagje grof zand, grind of schelpen aan.
  3. Leg de drainagebuizen in de sleuven en sluit ze eventueel aan op de put.
  4. Vul de sleuven op met 40 tot 45 cm grof zand of schelpen en 20 cm zand en/of tuinaarde (afhankelijk van wat er onder uw terras ligt).

 

Drainage voor terras diepte

Zoals hierboven genoemd, kunt u voor de drainage van uw terras het beste een diepte aanhouden van minimaal 60 en maximaal 90 cm. Als de drainagebuizen op deze diepte in de grond liggen, heeft het water voldoende ruimte om zich te verzamelen.

U hoeft niet bij elk terras een put of goot aan te leggen; er zijn voldoende ‘vloeren’ die regenwater doorlaten, zoals grind en pallets. Het water loopt dan vanzelf de grond in en wordt opgevangen in de drainagebuizen. Houd bij de drainage voor uw terras qua diepte rekening met de afvoer. Stel dat u het water wilt afvoeren naar het riool en de rioolbuis ligt 80 cm onder het maaiveld, dan is het van belang dat uw drainagesysteem ietsje hoger in de grond ligt. U dient namelijk een afschot te creëren, zodat het water goed weg kan stromen.

Drainage voor terras lengte

U kunt de drainage voor uw terras het beste aanleggen in een lange lengte, dus met rechte lijnen. Hierdoor loopt het water beter weg. Er bestaan verschillende drainagesystemen die geschikt zijn voor uw terras, zoals een:

  • Enkelvoudig drainagesysteem
  • Samengesteld drainagesysteem
  • Visgraat drainagesysteem

Zoals u in de afbeelding hieronder kunt zien, bestaat het eerste systeem uit meerdere drainagebuizen met elk een eigen afvoerpunt. De andere twee systemen zijn gekoppeld; de drainagebuizen worden bevestigd aan een verzamelbuis met één afvoerpunt. Voor de drainage van uw terras is de maximale lengte die u kunt gebruiken voor de buizen 350 meter. Maar het zou ons verbazen als uw terras zo groot is!

Drainage voor terras afstand

Voor de drainage van uw terras kunt u het beste een afstand aanhouden van 4 tot 7 meter tussen evenwijdige buizen. Hierbij geldt: hoe dieper de drainageslangen liggen, hoe groter de afstand mag zijn. Als de buizen namelijk diep in de grond worden geplaatst, heeft het water meer ruimte om zich te verzamelen. Voor de drainage van uw terras en de afstand tussen evenwijdige buizen is het ook slim om rekening te houden met de mate van wateroverlast. Hoe meer water u te verwerken krijgt, hoe kleiner de afstand. Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact op met onze ervaren medewerkers. We staan voor u klaar met uitgebreid advies.