België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Wanneer drainage leggen?

Op uitzonderlijk noodweer met extreme regenval is meestal geen enkel terrein voorbereid, maar wanneer is drainage leggen een goede keuze? Eigenlijk spreekt het antwoord voor zich: als er plassen in uw tuin blijven staan of als u wateroverlast heeft in uw kelder. Op deze pagina geven we u meer informatie over wanneer u het beste drainage kunt leggen. We lichten onder meer toe wat voor systemen er zijn, welke buizen u het beste kunt gebruiken en op welke diepte u deze aanlegt.

Wanneer drainage omhulling leggen?

In drainagebuizen zijn gaatjes aangebracht om het water op te vangen. Deze kunnen in sommige gevallen verstopt raken. Daarom is het goed om na te denken wanneer u het beste drainage met omhulling kunt leggen. De omhulling werkt als een filter dat verstopping door gronddeeltjes tegengaat en kan bestaan uit diverse materialen. Kokosvezel is vooral geschikt als tijdelijke oplossing, omdat de vezels binnen 5 à 10 jaar vergaan. Polypropeen is een duurzamer materiaal dat wel 50 jaar meegaat en bij WitWay verkrijgbaar is in de varianten PP450 en PP700. Wanneer u het beste drainage met omhulling kunt leggen en welke keuze voor uw situatie geschikt is leest u op onze pagina over de drainagebuizen.

Wanneer oppervlaktedrainage leggen?

Wanneer uw tuin vaak drassig is kan oppervlaktedrainage leggen uitkomst bieden. Om een optimaal werkend drainagesysteem te creëren plaatst u drainagebuizen op een diepte van 60 tot maximaal 90 cm. Bij zand- en veengrond is 80 cm gebruikelijk. Het in de drainagebuizen verzamelde water wordt afgevoerd richting een sloot, vijver of het riool. Wanneer hoeft u geen oppervlakte drainage te leggen? Als u alleen wateroverlast in de kelder wilt tegengaan. Hierover leest u onderstaand meer!

Wanneer ringdrainage leggen?

Wateroverlast in een kelder of kruipruimte kan ervoor zorgen dat uw huis te vochtig wordt. Wanneer is verstandig om ringdrainage te leggen? Kort gezegd wanneer uw kelder regelmatige blank staat. Het vocht kan schimmel veroorzaken. Bovendien heeft u in een vochtige woning standaard hogere stookkosten. Bij ringdrainage worden er drainageslangen om uw huis gelegd. Deze voorkomen dat water uit de grond uw huis binnendringt. Wanneer u ringdrainage gaat leggen, adviseren wij u ook om te kijken naar de mogelijkheid van oppervlaktedrainage. Zo slaat u twee vliegen in één klap!

Wanneer drainage paardenbak leggen?

Plassen water maken een paardrijbak onbegaanbaar, maar wanneer is drainage onder de paardenbak leggen nodig? Overtollig water hoeft geen probleem te zijn als het zich voordoet in de seizoenen dat u niet rijdt. Blijven er het hele jaar door plassen in het zand staan? Dan is drainage in de paardenbak leggen een handige oplossing. Deze legt u minder diep dan drainage in de tuin, namelijk op zo’n 40 cm onder het maaiveld. Wilt u niet alleen weten wanneer u drainage in uw paardenbak dient aan te leggen, maar ook hoe u dit doet? Meer hierover leest u op onze pagina over drainage aanleggen.

Wanneer drainage hulpstukken leggen?

U heeft gekozen voor een drainagesysteem, maar wanneer dient u drainage hulpstukken aan te leggen? Het antwoord is: bijna altijd! De hulpstukken zijn onder meer bedoeld om buizen onderling met elkaar te verbinden. Hier kunt u bijvoorbeeld klikmoffen en verloopstukken voor gebruiken. De drainage afsluitkap zorgt ervoor dat het water naar de afvoer wordt geleid, bijvoorbeeld via een eindbuis (en taludgoot) of het riool verloopstuk. Ook de laatstgenoemde producten kunt u bij WitWay bestellen. Voor vragen over hoe en wanneer u drainage hulpstukken het beste kunt leggen kunt u terecht bij onze deskundige klantenservice. Wij wensen u alvast veel succes met uw klus!