België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainage doe het zelf

Bij een tuin of landbouwgrond waarin veel plassen blijven staan, is het handig om te kiezen voor drainage. Voor praktisch doe het zelf advies over de aanleg van drainagebuizen kunt u bij WitWay terecht. Op deze pagina leggen wij u uit welke drainagesystemen er zijn, welke materialen u nodig heeft en hoe u te werk gaat bij de aanleg van uw drainage. “Doe het zelf” is makkelijker gezegd dan gedaan, maar met een duidelijk plan van aanpak is het aanleggen van een complete afwatering toch echt een eenvoudige klus! U bespaart zo flink op kosten, doordat u geen aannemer meer hoeft in te huren.

Drainage doe het zelf soorten

Flinke regenbuien kunnen op verschillende plekken voor wateroverlast zorgen. Het is goed om daar rekening mee te houden als u zelf uw drainage aanlegt. De soorten drainage die het meest worden toegepast zijn ringdrainage en oppervlakte drainage. Ringdrainage is de beste oplossing als er water blijft staan in uw kruipruimte of kelder. Zoals de naam al zegt wordt er hierbij als het ware een ring om uw huis gelegd. Zo wordt het water van buiten afgevoerd voordat het uw woning kan bereiken.

De meest toegepaste vorm van drainage is oppervlaktedrainage. Deze vorm van afwatering is bedoeld om de opeenhoping van water op en in de grond tegen te gaan. Dit doet u door onder het grondoppervlak buizen aan te leggen met kleine perforaties waarin het water kan wegzakken. Het in de buis verzamelde water wordt via het buizenstelsel omgeleid naar een uitloop waar het kan wegstromen in bijvoorbeeld een afvoerput of sloot.

Verder zijn er ook nog meerder drainage doe het zelf systemen. Twee soorten worden veel toegepast. Bij het enkelvoudige drainagesysteem worden de drainagebuizen afzonderlijk aangesloten op een eindbuis. Soms kan het ook handig zijn om alle buizen op een punt op het afvoersysteem aan te sluiten. We spreken dan een van een enkelvoudig drainagesysteem. Meer informatie over de verschillen vindt u in onze pagina over het drainagesysteem.

Tot slot is het goed om te weten dat u zowel kunt kiezen voor drainage met omhulling als zonder omhulling. Daarover leest u onderstaand meer.

Drainage doe het zelf materiaal

Doet u de aanleg van uw drainage het liefst helemaal zelf? Met het juiste materiaal is dit helemaal geen probleem. Voordat u aan de slag gaat, is belangrijk dat u weet wat de grondsoort in uw tuin of landbouwgrond is. Als u antwoord heeft op deze vraag, weet u direct of u drainagebuizen met of zonder omhulling nodig heeft. De omhulling is een laag om de buizen die als filter tegen gronddeeltjes werkt. Verstoppingen van de drainagebuis worden hiermee voorkomen.

Bij zand- en veengronden heeft u de keuze uit een omhulling van kokos of polypropeen. Drainage van kokos is een goede oplossing voor een tijdelijk systeem, omdat de kokosvezels het tussen de 2 à 10 jaar vergaan. Een omhulling van polypropeen is het duurzame alternatief dat tot wel 50 jaar meegaat. Buizen van dit type zijn verkrijgbaar in twee varianten:

De laatste optie kiest u vooral als de grond veel ijzer bevat. De geperforeerde buizen zijn bij PP700 groter, zodat roestdeeltjes minder snel verstoppingen veroorzaken.

Kale drainage geperforeerd is tenslotte een derde mogelijkheid. Dit systeem is vooral goed bij zware kleigrond. Bevat de grond een kleine hoeveelheid klei? Dan adviseren wij drainagebuizen te kopen met een PP omhulling. Al onze buizen worden aangesloten via klikmoffen en andere kliksystemen. Tip: Vaak zult u een of meerdere buizen in moeten korten. Als u gebruik maakt van drainagetape raakt de omhulling niet los bij het afzagen!

Drainage doe het zelf aanleggen

Het is goed om van tevoren een duidelijk plan te trekken, voordat u aan de slag gaat met uw doe het zelf aanpak. Bij het aanleggen zult u sleuven moeten graven op de juiste diepte. Deze bedraagt minimaal 60 centimeter en is afhankelijk van de bodemsoort. Bij zandgrond wordt vaak gekozen voor een diepte van circa 80 centimeter. Als u de buizen dichter bij het bodemoppervlak aanlegt, is het nodig om de onderlinge afstand tussen parallel lopende buizen te verkleinen. Gemiddeld is een maximum van 5 meter gebruikelijk als u drainage zelf aanlegt. Als vuistregel hanteren wij een afstand tussen, 4 en maximaal 7 meter. Bij een paardrijbak adviseren wij een onderlinge afstand van rond de 3 meter.

Hoewel u de sleuven met de juiste basisgereedschappen prima zelf kunt graven, raden wij u toch aan om voor deze klus een sleuvengraver te huren. Dit heeft een paar belangrijke voordelen. Met de sleuvengraver houdt u de doorsnede van de sleuf zo rond de 20 centimeter. De grond wordt daardoor zo min mogelijk omgeploegd. Bovendien bespaart het u een hoop tijd en is het een stuk minder vermoeiend!

Het is belangrijk dat de drainageslangen zelf op een zo vlakke ondergrond worden geplaatst. Check al tijdens uw graafwerkzaamheden of er oneffenheden zijn in de bodem van de sleuven. Als de grond te los is, kan dit op den duur tot verzakkingen leiden. Na het graven bedekt u de bodem van de sleuf met een laag van circa 3 centimeter grofkorrelig zand, grind (van 5 à 8 millimeter) of schelpen. Daarnaast is het belangrijk dat de drainagebuizen in horizontale richting waterpas worden aangelegd.

Om het in de drainagebuizen verzamelde water naar het afvoerpunt te leiden heeft u een of meerder drainage eindbuizen nodig. Deze dienen op afschot te worden gelegd, met andere woorden in een licht schuine helling die leidt naar de afvoerput of sloot. Het onderling aansluiten van de buizen is zeer eenvoudig dank het handige kliksysteem van onze drainagebuizen.

Drainage doe het zelf lengte

Hoe groter de lengte van drainagebuizen die u zelf aanlegt, hoe groter de aanzuigende werking van het complete drainagesysteem. Maar er is ook een maximale lengte van 350 meter die u beter niet kunt overschrijden. Als de lengte meer bedraagt dan 350 meter, wordt de kans dat de buizen verstopt raken een stuk groter. In dat geval wordt de ruimte waar het water in kan wegstromen te klein en loopt en kunnen verzakken. Heeft u meer doe het zelf advies nodig over de lengte van drainagebuizen of andere onderdelen van het systeem? Onze deskundige medewerkers geven u indien nodig, meer uitleg!