Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.
Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
U kunt het beste drainage onder kunstgras aanleggen vóórdat u de kunstgrasmat(ten) plaatst. Andersom is ook mogelijk, maar dan dient u de mat(ten) en de onderlaag eerst te verwijderen. Toch is dit de moeite waard, want een kunstgrasmat waar steeds water op blijft staan is niet de bedoeling. Op deze pagina vertellen we u meer over de werking van drainage en hoe u deze kunt aanleggen. Wat u nodig heeft voor de klus - drainagebuizen en hulpstukken - bestelt u eenvoudig online bij WitWay. We zorgen voor een snelle levering van uw order!
Wilt u meer weten over het nut van drainage onder kunstgras en de werking hiervan? Dan zit u goed bij WitWay! We geven u graag uitgebreide informatie. De drainagebuizen komen in de grond te liggen. Regenwater loopt via de gaatjes in uw kunstgrasmat(ten) de grond in. De buizen zijn ook voorzien van perforaties, waardoor het water wordt opgenomen. Vervolgens stroomt het door de buis naar een afvoer. Dit kan bijvoorbeeld een sloot, vijver of het riool zijn. Heeft u vragen over drainage voor kunstgras en de werking? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers voor deskundig advies.
Als u een drainagesysteem onder kunstgras wilt aanleggen, heeft u de keuze uit verschillende opties. Wij raden u een enkelvoudig, samengesteld of visgraat systeem aan. De eerstgenoemde variant bestaat uit meerdere evenwijdige buizen met elk een eigen afvoerpunt. U kunt ook kiezen voor het samengestelde of visgraat systeem, dat tevens bestaat uit meerdere drainagebuizen. Deze zijn gekoppeld aan een verzamelbuis met één afvoerpunt. In de afbeelding hieronder ziet u hoe dit er ongeveer uit komt te zien. Welk drainagesysteem het meest geschikt is voor uw kunstgras, hangt onder andere af van uw afvoer.
De meest gebruikte drainage soorten voor kunstgras zijn buizen met omhulling. U heeft de keuze uit drie varianten:
De kokosvariant is vooral geschikt als tijdelijke oplossing, omdat dit natuurlijke materiaal na 5 à 10 jaar vergaat. Als u 50 jaar lang wilt profiteren van een hoogwaardig drainagesysteem, kunt u het beste kiezen voor een polypropyleen (pp) omhulling. Hieronder ziet u in een overzicht de drainage soorten voor kunstgras en de grondsoorten waarvoor ze geschikt zijn:
Soort omhulling |
Veen- en zandgrond |
Alle grondsoorten |
Kokos |
Ja |
Nee |
PP450 |
Ja |
Exclusief grond met veel roest (ijzer) |
PP700 |
Ja |
Ja |
Met het advies van WitWay kunt u eenvoudig zelf de drainage onder uw kunstgras aanleggen. Zoals eerder genoemd kunt u het beste de drainage plaatsen voordat u de kunstgrasmat(ten) legt. Anders dient u eerst de mat(ten) en de onderlaag te verwijderen. Op deze manier heeft u alle ruimte voor het graven van sleuven voor de drainagebuizen. Houd het onderstaande stappenplan aan als u drainage voor uw kunstgras gaat aanleggen:
We geven u graag tips, zodat u de drainage onder uw kunstgras perfect kunt aanleggen. Wist u bijvoorbeeld dat u de buizen op maat kunt zagen? Hierdoor creëert u een drainagesysteem op maat. Let wel op; als u drainage met omhulling gaat zagen, dient u eerst de omhulling vast te zetten met drainagetape. Bij WitWay vindt u diverse blogs online, vol met praktische tips voor de drainage van uw kunstgras. Op de pagina drainagebuis op maat maken leest u bijvoorbeeld meer over buizen zagen en drainage hulpstukken die handig zijn. Met de uitgebreide informatie van WitWay zal uw klus zeker slagen!