Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.
Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
Als u een plat dak op uw huis, garage, schuur of op een ander gebouw heeft, is het belangrijk om op een goede manier te zorgen voor de afvoer van het regenwater. Bij een plat dak is het niet gebruikelijk om een dakgoot te hebben, maar het hemelwater (HWA) moet wel op een andere wijze worden afgevoerd.
Het is zeer belangrijk dat het regenwater op een snelle en efficiënte manier wordt afgevoerd, omdat het gewicht van het water op het platte dak ernstige gevolgen kan hebben voor het platte dak. Het water slijt de beschermingslaag sneler en het dak kan doorzakken.
De vuistregel om regenwater snel af te voeren is de cm²/m² regel : per vierkante meter dak moet u een opening van een vierkante centimer hebben in uw regenwaterafvoer.
De waterafvoer van het platte dak kan in de dakbedekking zelf of aan de rand van het platte dak worden geplaatst. Dit is afhankelijk van de stroomrichting van het platte dak, oftewel waar het laagste punt van het platte dak is.
De meeste daken hebben een hellingsgraad van tussen de 2 en 5 graden. Dit voorkomt plassen op het dak en hierdoor verloopt de afvoer vlot.
Om een goede hemelwaterafvoer aan te leggen heeft Witway stap voor stap beschreven hoe u dit kunt doen en waar u op moet letten.
Welke materialen heeft u nodig bij hemelwaterafvoer plat dak
Een kiezelbak is een bak op een plat dak, die voorkomt dat er grind en bladeren van een plat dak in de regenpijp vallen, waardoor een verstopping wordt in de regenpijp kan worden veroorzaakt. Meestal heeft een kiezelbak opstaande tanden waardoor grind en bladeren worden tegengehouden.
Een stadsuitloop is een verbindingsstuk tussen het platte dak en de regenpijp (ook wel HWA buis genaamd). Hetverbdingsstuk loopt schuin naar beneden, zodat het hemelwater van het platte dak gemakkelijk zijn weg naar de regenpijp vindt.
Een kiezelbak en staduitloop zijn te verkrijgen in verschillende materialen. Ze worden uitgevoerd in lood, aluminium en pvc. Voor een plat dak met een bitumen dakbedekking wordt meestal een kiezelbak met lood gebruikt. Om te zorgen voor een waterdichte verbinding tussen het bitumen platte dak en de kiezelbak is het aan te raden om de kiezelbak voor te behandelen met een Quick Primer. Dit zorgt ervoor dat de kiezelbak goed hecht aan de dakbedekking van het platte dak, zodat er geen lekkage kan ontstaan. Een kiezelbak van PVC wordt meestal gebruikt met een kunststof dakbedekking.
We beschrijven hier de meest voorkomende situatie voor een plat dak, namelijk een plat dak met een bitumen dakbedekking waar een kiezelbak van lood op wordt gemonteerd. Voor kleine daken kunt u een kiezelbak met de maat 60x80mm gebruiken. Voor grotere platte daken is de afmeting 60x100mm meer geschikt.
De kiezelbak behandelt u met primer (Quick Primer, meestal spuitbus geschikt voor bitumen), waarna u de dakbedekking er overheen kunt aanbrengen met een brander of föhn. Het is belangrijk dat de opening van de kiezelbak open blijft.
Tot slot is het verstandig om in de kiezelbak een bladvanger te plaatsen die geschikt is voor kiezelbakken. Hierdoor voorkomt u dat uw regenpijp verstopt raakt door bladeren en andervuil, dat vanaf het platte dak via de kiezelbak in de regenpijp terecht komt. Bladvangers die speciaal geschikt zijn voor kiezelbakken passen strak in de kiezelbak en blijven hierdoor goed op hun plaats zitten.
U kunt kiezen uit verschillende soorten stadsuitlopen, maar voor alle soorten stadsuitlopen geldt dat deze over de uitloop van de kiezelbak wordt geschoven aan de buitenkant van het platte dak. De stadsuitloop zit los op het uiteinde van de kiezelbak en wordt niet verlijmd of gekit. In de meeste gevallen wordt een stadsuitloop gekozen waar een regenpijp met een doorsnede van 80mm op kan worden aangesloten. Door het vastzetten van de regenpijp, blijft de stadsuitloop vanzelf op zijn plaats zitten en is het dus niet nodig om deze vast te zetten.