België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainage voor de paardenbak

Blijven er plassen water staan in uw paardenbak? Dan is drainage voor de paardenbak een uitstekende oplossing! Bij een paardenbak is het, naast onprettig, zelfs gevaarlijk als er water blijft staan. Op deze pagina vertellen we u meer over de aanleg van drainage en waar u rekening mee moet houden. Ook al het drainagemateriaal dat u nodig heeft, bestelt u eenvoudig online bij WitWay. Onze drainage onderdelen voor de paardenbak zijn voorzien van het KOMO keurmerk, waardoor u zeker weet dat deze voldoen aan de wettelijke eisen en normen op het gebied van regenwaterafvoer.

Waarom is drainage belangrijk voor een paardenbak?

Het is mogelijk om langer te blijven rijden in uw paardenbak aangezien het water in de nattere voor- en najaarsmaanden snel wordt afgevoerd. Ook blijft de conditie van uw paardenbak op-en-top en rijdt u een stuk veiliger. Een natte en modderige bodem kan gevaarlijk zijn voor paarden, ze kunnen makkelijk uitglijden, struikelen en verwondingen oplopen. Door drainage aan te brengen vermindert u het risico op blessures bij uw paard!

Drainage voor de paardenbak aanleggen in het kort

Wilt u de drainage voor uw paardenbak zelf aanleggen? Dat kan! Houd dan het volgende stappenplan aan:

  1. Graaf sleuven van 40 cm diep.
  2. Leg de drainagebuizen waterpas aan met een afschot naar de afvoer.
  3. Breng op de bodem van de sleuven een dun laagje grond, zand, grind of schelpen aan en dek hier ook de buizen mee af.
  4. Vul de rest van de sleuven met normaal zand.

Gaat u drainage aanleggen in uw paardenbak, dan kunt u verschillende soorten drainagebuizen kopen. Wij raden u aan drainage met omhulling te gebruiken, omdat de drainagebuis anders veel te snel dichtslibt. De omhulling zorgt ervoor dat uw drainagesysteem zo veel mogelijk vrij blijft van zanddeeltjes en vuil. Bij een eventuele verstopping kunt u de drainagebuizen altijd schoonspoelen, maar voorkomen is beter dan genezen.

Tips voor het aanleggen van drainage in een paardenbak

U wilt natuurlijk op een professionele manier de drainage voor uw paardenbak aanleggen. Met onze tips slaagt u zeker! We raden u aan om eerst het complete drainagesysteem uit te tekenen. Zo weet u precies waar alles komt te liggen, wat u nodig heeft en wat u moet doen. U heeft voor de paardenbak de keuze uit verschillende systemen:

  • Enkelvoudig drainagesysteem
  • Samengesteld drainagesysteem

Het eerste systeem bestaat uit meerdere drainagebuizen met elk een eigen afvoerpunt. Het andere systemen is gekoppeld; de buizen lopen naar één verzamelbuis met één afvoerpunt. Hierdoor is een dergelijk drainagesysteem zeer geschikt om te verbinden aan het riool. Op onze adviespagina over drainagesystemen leest u meer over het ontwerpen, de verschillende mogelijkheden en oplossingen. Hoe u de drainage voor uw paardenbak ook aanlegt, met onze tips komt u er altijd uit. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.

Hoe diep moet drainage liggen in een paardenbak?

Voor de drainage van uw paardenbak kunt u het beste een diepte aanhouden van 40 cm. Dit is minder diep dan in de tuin of op landbouwgrond. Omdat het minder diep is scheelt het graven. Toch raden we u aan om een kraantje of sleuvengraver te gebruiken. Dit geeft het beste resultaat, doordat de zandbodem zo min mogelijk wordt omgewoeld.

Wat is de afstand tussen de drainagebuizen in een paardenbak?

Voor een drainagesysteem in de paardenbak kunt u het beste 3 meter aanhouden tussen de evenwijdige buizen. Bij een minder diepe drainage is de maximale afstand tussen evenwijdige lopende drainagebuizen kleiner. Op deze manier wordt water optimaal opgenomen.

Let op: de afstand van 3 meter geldt alleen als de drainage 40 cm diep komt te liggen! Gaat u de drainage dieper aanleggen zoals in uw tuin of op uw landbouwgrond dan liggen de evenwijdige buizen verder uit elkaar, tussen de 4 en 7 meter.

Waar drainage voor de paardenbak op aansluiten?

Dit kan op een sloot, vijver, het riool of een infiltratiekrat. Als afvoersysteem zijn de eerste drie prima opties. Een infiltratiesysteem heeft echter als voordeel dat dit aangelegd kan worden wanneer er geen geschikte afvoermogelijkheden zijn. Bovendien is het een milieuvriendelijke optie aangezien een infiltratiekrat het water behoudt voor een later moment als het droger is. Waar u ook de drainage voor uw paardenbak op gaat aansluiten - of dit nu een sloot, vijver of een PVC buis voor de riolering is - u vindt de beste materialen bij WitWay!

Welke materialen worden gebruikt voor drainage in een paardenbak?

Veel meer dan drainagebuizen en grind om in de sleuven te leggen heeft u niet nodig. Moet u een zeer groot oppervlak bedekken en buizen aan elkaar verbinden dan kunnen verschillende koppelstukken van pas komen, deze heeft u namelijk nodig voor het koppelen van de drainage- en afvoerbuizen. Voor het inkorten van een drainagebuis is drainagetape erg handig.

Drainage materiaal koopt u online bij WitWay

Voor de drainage van uw paardenbak koopt u al het benodigde materiaal natuurlijk bij WitWay! Onze buizen en drainage hulpstukken zijn gemaakt van hoogwaardig polypropyleen, dat bestand is tegen chemische oplosmiddelen, basen, zuren en bacteriegroei. Hierdoor gaat ons drainagemateriaal maar liefst 50 jaar mee! U bestelt het materiaal dat u nodig heeft voor de drainage van uw paardenbak eenvoudig online bij WitWay. We zorgen voor een snelle levering van uw bestelling!

Heeft u vragen over de drainage voor uw paardenbak wat betreft de afstand tussen buizen, de diepte of de verdere aanleg? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers. We staan voor u klaar met praktische informatie!