Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.
Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
Een magneetklep krijgt een signaal van de beregeningscomputer om bij de start van het programma de magneetklep open te zetten. Zolang het programma van de beregening draait, staat er stroom op de magneetklep, wat de magneetklep open houdt, zodat er water door de magneetklep naar de sproeiers kan stromen. Als het programma van de beregening voltooid is, schakelt de beregeningscomputer de stroomvoorziening van de magneetklep uit en sluit de magneetklep zich. Hierdoor kan er geen water meer door de magneetklep naar de sproeiers stromen.
Doorgaans wordt de beregening van een tuin, park of weiland ingedeeld in meerdere zones of sectoren. Dit heeft als voordeel dat u een lichtere pomp met minder capaciteit nodig heeft, dan wanneer u het gehele oppervlak in 1 keer moet beregenen. Bovendien kan een de beregeningscomputer ook meerdere zones bedienen, waardoor dit prima ondersteund wordt.
Nadat u voor de beregening van de tuin heeft bepaald hoeveel zones er komen, weet u ook hoeveel magneetkleppen u nodig heeft. Voor elke zone heeft u 1 magneetklep nodig.
De magneetkleppen worden naast elkaar geïnstalleerd in een kleppendoos, zoals weergeven op afbeelding hiernaast.
In de kleppendoos kunt u vooraangegeven gaten openen, zodat de aanvoerleiding van het water en de leidingen naar de verschillende zones door de kleppendoos heen kunnen.
Aan de zijde van de toevoer van het water monteert u een manifold van PVC, deze zorgt ervoor dat het water naar alle magneetkleppen kan stromen. Aan het manifold kunt u met een lijmverbinding met hard PVC lijm, Griffon WDF-05, de magneetklep vastlijmen aan het manifold. Aan de zijde van de uitgang van de magneetklep kunt u een tyleenslang bevestigen, welke naar de verschillende sproeiers in de zone gaat.
Om de magneetklep te kunnen aansturen vanaf de beregeningscomputer heeft u bedrading nodig van de beregeningscomputer naar de magneetklep. Afhankelijk van het aantal zones van de beregeningsinstallatie bepaalt u uit hoeveel draden de besturingskabel moet bestaan. De besturingskabel is verkrijgbaar met 3, 5, 7 of 10 gekleurde draden. U sluit in de beregeningscomputer de verschillende draden van de besturingskabel aan op de daarvoor aangegeven plaatsen, meestal aan de onderzijde van de beregeningscomputer. Vervolgens kunt u de besturingskabel met een Mepac spijkerclip aan de wand bevestigen, zodat deze strak en veilig is bevestigd. Het is belangrijk om de beregeningscomputer tijdens de installatie nog niet aan te sluiten op netstroom, voor uw eigen veiligheid.
De witte draad is de gemeenschappelijke draad. U sluit deze aan in de beregeningscomputer in de uitgang "common". U sluit hier vervolgens telkens 1 van de 2 draden van de magneetklep op aan. Het maakt niet uit welke van de twee draden u gebruikt. Voor het onderling verbinden van de magneetkleppen, gebruikt u de Rain Bird kabelverbinder DBM.
Vervolgens pakt u een gekleurde ader van de besturingskabel en u sluit deze aan op de eerste vrije poort op de beregeningscomputer. Aan de andere kant van de besturingskabel maakt u dezelfde kleur ader via een Rain Bird kabelverbinder DBM vast aan de overgebleven draad van een van de magneetkleppen. Dit doet u hetzelfde voor de andere magneetkleppen, totdat alle magneetkleppen via een ader van de besturingskabel zijn aangesloten op de beregeningscomputer.
Als u na het aansluiten van alle magneetkleppen nog aders over heeft, dopt u deze af met een Rain Bird kabelverbinder DBM
Nadat u nog eenmaal alle aansluitingen heeft gecontroleerd, kunt u de beregeningscomputer aansluiten op het netstroom. Wilt u lezen hoe u de beregeningscomputer installeert, lees dan onze adviespagina beregeningscomputer aansluiten.
Wilt u ook een regensensor op de beregeningscomputer aansluiten, lees dan onze adviespagina over aansluiten regensensor.
Heeft u nog vragen over het aansluiten van de magneetkleppen, neem dan gerust contact met ons op. Onze experts op het gebied van beregening helpen u graag verder.
WitWay: Voor degenen die het gaan maken!