
Wat heb je nodig bij het aanleggen van een afvoer? En welke maat PVC buis gebruik je bij welke soort afvoer? Kan je zelf een afvoer aanleggen of heb je er een professional voor nodig? Waar moet je op letten als je een afvoer gaat aanleggen? In deze blog leggen we je het graag uit.
Afvoer aanleggen
Een afvoer aanleggen is op zichzelf geen moeilijke klus, welke prima uitgevoerd kan worden door een doe-het-zelf-er. Het is echter wel belangrijk dat je een aantal punten weet. Daarom hebben wij deze handleiding geschreven voor het aanleggen van een afvoer van water.
Afvoer PVC buis
Voor een afvoer van (vervuild gebruikt) water wordt een PVC buis gebruikt, ook wel een rioolbuis genoemd. De PVC buis is opgebouwd uit 3 lagen en is gemaakt van PVC materiaal. Een PVC buis voor de afvoer van water uit huis is leverbaar in de volgende diameters:
- 32
- 40
- 50
- 75
- 110
- 125
- 160
- 200
Daarnaast is een PVC buis ook leverbaar in de diameters 70, 80 en 100mm. Deze PVC buizen worden alleen gebruikt voor de hemelwaterafvoer, oftewel regenwaterafvoer, en worden alleen boven de grond gebruikt. Omdat deze HWA PVC buizen alleen boven de grond worden gebruikt, hebben ze een dunnere wanddikte.
Afvoer diameter
Voor welke afvoer van water gebruik je nu welke diameter PVC buis? De diameter van de toevoerleiding van water heeft een andere diameter dan die nodig is van de afvoer van het water. Het is belangrijk van tevoren goed te bepalen welke diameter PVC buis je nodig heeft voor de soort waterafvoer. Als een afvoerbuis te klein is, loop je sneller de kans op een verstopping. Is de afvoerbuis te groot, dan loopt het water niet goed weg. Ook dit kan een verstopping veroorzaken. Het volgende overzicht geef je een richtlijn voor welke diameter PVC buis geschikt is voor welke soort afvoer.
PVC buis diameter 32 mm of 40 mm:
- mondspoelbak
- drinkfontein
- toiletfontein
- lekwaterafvoer
- overstorttrechter
PVC buis diameter 40 mm of 50 mm:
- handwasbak
- wastafel
- douche zonder opstanden (doucheplaats)
- bidet
PVC buis diameter 63 mm of 75 mm:
- wasautomaat
- vaatwasmachine voor huishoudelijk gebruik
- urinoir
- voetenwasbak
- keukengootsteen (zowel enkel als dubbel)
- uitstortgootsteen
- badkuip
- douche met opstanden (douchebak)
- spoelbak met een inhoud groter dan 30 liter
PVC buis diameter 90 mm:
- wc
- afzuigcloset
- bedpanspoeler
PVC buis diameter 110 mm:
- standleiding
- buitenriolering
PVC buis diameter 125mm:
- buitenriolering
Afvoer verbinden
Een PVC buis voor de afvoer van water kan op 2 manieren worden verbonden. Je kan kiezen voor een PVC buis met een lijmverbinding of een PVC buis met een manchetverbinding.
Afvoer lijmverbinding
Voor het aanleggen van een afvoer met een lijmverbinding gebruik je een PVC afvoerbuis met een glad uiteinde. Als eerste zaag je de PVC buis op de juiste maat. Een ijzerzaag is hiervoor geschikt. Met een vijl kan je eventuele bramen verwijderen. De rand aan het uiteinde van de PVC buis wordt rondom iets schuin afgevijld. Voordat je de PVC buis gaat lijmen, is het belangrijk dat de PVC buis goed schoon en vetvrij is. Je kan de PVC buis ontvetten en reiniger met een PVC reiniger. Vervolgens breng je met een kwastje hard PVC lijm aan op de PVC buis als op het andere PVC onderdeel wat verlijmd moet worden. Schuif daarna de twee PVC onderdelen in elkaar zonder te draaien en houdt dit ongeveer 30 seconden vast. Daarna kan je de overtollige lijm verwijderen.
Wil je stap voor stap lezen hoe je een lijmverbining in jouw PVC afvoer maakt? Lees dan onze blog PVC afvoer verlijmen.
Afvoer manchet
Bij een PVC buis met een aangevormde mof met manchet zaag je met een ijzerzaag de PVC buis op maat en verwijder je de eventuele bramen met een vijl. Vervolgens vijl je de afgezaagde rand iets schuin af. Daarna reinigt en ontvet je de PVC buis met PVC reiniger. Op de rand van rubber in het manchet smeer je glijmiddel, zodat de PVC buis met manchet en het te bevestigen PVC onderdeel gemakkelijk in elkaar schuiven. Steek de PVC buis met manchet in het hulpstuk tot aan de stootrand en de manchetverbinding is klaar voor gebruik. Omdat je geen lijm heeft gebruikt, kan de nieuwe afvoerleiding meteen in gebruik worden genomen.
Afvoer bevestigen
De PVCbuis van de afvoer bevestig je met een zadel of een PVC beugel aan de wand of aan het plafond. Met een zadel wordt de PVC buis strak tegen de wand gemonteerd. Bij een PVC beugel monteer je de beugel in combinatie met een klemnok en een houtdraadpen aan de wand. Om de water afvoer te beschermen tegen doorzakken, is het verstandig de buizen goed te ondersteunen. Hieronder zie je een overzicht van de maximale afstand tussen de beugels of zadels bij de diverse diameters PVC buis:
Horizontaal:
- 32 mm: 75 cm
- 40 mm: 75 cm
- 50 mm: 75 cm
- 75 mm: 75 cm
- 110 mm: 100 cm
- 125 mm: 100 cm
Verticaal:
- 32 mm: 100 cm
- 40 mm: 100 cm
- 50 mm: 125 cm
- 75 mm: 150 cm
- 110 mm: 150 cm
- 125 mm: 150 cm
Het is noodzakelijk om de PVC afvoer onder afschot te plaatsen om een verstopping te voorkomen. Wil je lezen hoe dat moet. kijk dan op onze adviespagina afschot riolering.
Afvoer in vloer of muur
Wil je de afvoer aanleggen in de vloer of in de muur? Dan is het belangrijk dat zowel de PVC buis als de muur of de vloer tegen het uitzetten en krimpen van de PVC buis worden beschermd. Om de PVC buis hiertegen te beschermem plaatst je de PVC buis in een andere PVC buis van 1 maat groter. Een afvoer met een diameter van 40mm wordt dus in een PVC buis van 50 mm in de muur of in de vloer geplaatst. Hierdoor is er voldoende ruimte voor de PVC buis om onder invloed van temperatuurswisselingen te krimpen en weer uit te zetten. Op deze manier kan je veilig een PVC buis wegwerken.