België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
icon Supersnelle levering
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Supersnelle levering
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Supersnelle levering
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Mantelbuizen

Wanneer u op zoek bent naar een betrouwbare oplossing voor het veilig en efficiënt geleiden van kabels en leidingen door obstakels heen, is de mantelbuis, zoals de mantelbuis 40 mm en de mantelbuis 50 mm. de ideale keuze.
De beschermende mantelbuis met trekdraad speelt een essentiële rol in het voorkomen van schade en andere ongewenste invloeden op de leidingen en kabels. Een mantelbuis wordt in België ook wel 'loze leiding' genoemd. Het biedt niet alleen bescherming, maar het maakt ook latere onderhouds- of vervangingswerkzaamheden eenvoudiger.

Wat is een mantelbuis precies?

Een mantelbuis, ook wel kabelbeschermingsbuis genoemd, is een speciaal ontworpen omhulsel dat bedoeld is om kabels, datakabels en leidingen te beschermen tegen externe invloeden. Ze zijn vaak gemaakt van hoogwaardig polyethyleen (PE) en hebben een dubbelwandige structuur. De buitenwand is vaak geribbeld voor extra stevigheid, terwijl de binnenwand glad is om het doorhalen van kabels te vergemakkelijken.

Gebruik een mantelbuis voor uw elektra en andere leidingen

Elektrakabels en andere leidingen zijn gevoelig voor beschadigingen, vooral als ze onder de grond of door betonnen structuren worden geleid. Een mantelbuis biedt bescherming tegen graafschade, ongedierte en andere externe factoren. Bij doorgangen van buitenmuren is het gebruik van een mantelbuis zelfs verplicht. Bovendien vergemakkelijkt de buis toekomstige werkzaamheden, omdat leidingen eenvoudig vervangen kunnen worden zonder verdere graaf- of breekwerkzaamheden uit te hoeven voeren. Dit maakt de mantelbuis een duurzame en praktische investering voor elk bouwproject. Het uitgebreide en volledige assortiment aan flexibele mantelbuizen voor uw kabels en ander installatiemateriaal vindt u uiteraard bij WitWay.

Kabelbeschermingsbuis en mantelbuis?

Als u zoekt naar een mantelbuis zult u ook wel eens de term kabelbeschermingsbuis tegenkomen, maar welke heeft u nu nodig? Het antwoord hierop is simpel: het kan allebei! Kabelbeschermingsbuis is een ander woord voor mantelbuis, maar beiden hebben dezelfde functie. Het maakt dus niet uit of u een kabelbeschermingsbuis of een mantelbuis bestelt, deze woorden zijn namelijk synoniemen van elkaar en voldoen in dezelfde behoefte, namelijk het beschermen van kabels van bijvoorbeeld elektriciteitsleidingen.

De flexibele mantelbuis met trekdraad maakt het nóg eenvoudiger

Voor een gemakkelijke installatie van kabels en draden is een flexibele mantelbuis met trekdraad een uitkomst. U kunt het trekdraad aan de ene kant van de buis bevestigen en vervolgens de kabels door de buis halen door simpelweg aan het trekdraad te trekken. Hierdoor kunt u een hoop tijd en moeite besparen bij de installatie wanneer u gebruik maakt van een flexibele elektrabuis. Door de flexibiliteit van de buis kunt u deze eenvoudig buigen en aanpassen aan hoe de installatie moet worden aangelegd. Dit maakt de flexibele mantelbuis een handige en efficiënte manier om kabels en draden te geleiden en beschermen.

Zo trekt u kabels door een mantelbuis

De installatie van een mantelbuis is relatief eenvoudig, mede dankzij de gladde binnenwand. Om kabels door de doorvoerbuis te halen, gebruikt u een trekdraad dat een trekkracht heeft van 30 kg. Rol eerst de hele doorvoerbuis af en leg deze op zijn plaats. Voor zwaardere kabels kunt u een dikker nylon koord of trekdraad met grotere trekkracht gebruiken en vervolgens met dit dikkere koord de elektrakabel door de mantelbuis trekken. Zorg altijd voor voldoende speling bij het trekken, zodat de kabels niet beschadigen of knikken. Trek altijd met beleid aan het trekdraad, wanneer u te hard trekt kunnen de kabels losschieten van de trekdraad.

Tips bij het aanleggen van een mantelbuis

Voordat u begint met het aanleggen van een mantelbuis, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden:

  • Zorg ervoor dat u de juiste diameter mantelbuis kiest voor uw kabels of leidingen.

  • Als u meerdere mantelbuizen of invoerbochten moet koppelen, gebruik dan een klikmof. Voor een waterdichte verbinding kunt u een rubberen ring tussen de klikmof en de mantelbuis plaatsen.

  • Gebruik een PVC-zaag om de buis op de gewenste maat te zagen.

  • Bij het verwerken onder de grond, plaats u een waarschuwingslint op zo'n 25 cm boven de doorvoerbuis om toekomstige graafschade te voorkomen.

  • Overweeg het gebruik van een mantelbuis bij doorgangen door funderingen, muren en andere obstakels.

Hoe diep moet ik een mantelbuis onder de grond plaatsen?

Het is aan te raden om een mantelbuis op een diepte van ten minste 60 cm te plaatsen, afhankelijk van het type grond en het type kabel of leiding dat u wilt beschermen zonder verder onderhoud. Echter, de exacte diepte kan variëren afhankelijk van lokale regelgeving en de specifieke toepassing.

Het is belangrijk dat u de juiste mantelbuismaten aanschaft, daarom hebben we een verscheidenheid in ons assortiment. We lichten graag enkele van onze populaire maten uit:

Mantelbuis 40mmVoor enkele elektrische kabels of kleine leidingen.
Mantelbuis 50mm t/m mantelbuis 63mmVoor situaties met meerdere kabels of leidingen.
Mantelbuis 75mm t/m mantelbuis 90mmVoor grootschalige toepassingen.
Mantelbuis 110mm t/m mantelbuis 125mmVoor industriële installaties met dikke kabels en leidingen.
Mantelbuis 160mmVoor omvangrijke industriële installaties.

Mocht u niet zeker weten welke mantelbuismaten u nodig heeft voor uw project, neem dan gerust contact met ons op voor deskundig advies.

Ons assortiment mantelbuizen en hun toepassing

Bij WitWay begrijpen we de veelzijdigheid van mantelbuizen en invoerbochten voor door de fundering en de muur. We bieden een uitgebreid assortiment aan, geschikt voor verschillende toepassingen, van elektra tot gasleidingen. Onze mantelbuizen voldoen aan de hoogste normen en zijn beschikbaar op een rol 25 meter of op een rol 50 meter. De mantelbuis is ook per meter te bestellen, zodat u meteen de juiste lengte heeft.
De kleuren van de buizen corresponderen met datgene wat erdoorheen loopt. Gele mantelbuizen zijn bijvoorbeeld voor gasleidingen en rode buizen zijn geschikt om te verwerken onder de grond en in beton.

Bestel vandaag nog onze mantelbuizen voor een scherpe prijs om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met uw klus! Bovendien leveren wij vanuit een grote voorraad, dus altijd een korte levertijd!

Waarvoor zijn rode mantelbuizen bedoeld?

Rode mantelbuizen met trekkoord worden vaak gebruikt om bepaalde soorten leidingen en kabels te installeren, vooral onder de grond en in beton. De rode kleurcode geeft aan dat het gaat om leidingen voor warm water, stroom of andere warmtetoepassingen. Hierdoor zijn ze geschikt om warmtegerelateerde leidingen te beschermen tegen bijvoorbeeld corrosie en andere beschadigingen.

Door een buis om de leiding te plaatsen zorgt u voor dubbele bescherming. Het gebruik van een mantelbuis voorkomt dat chemische stoffen invloed hebben op uw waterleiding. Bovendien heeft de leiding zo de ruimte om te werken, deze kan namelijk altijd iets uitzetten en krimpen.

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!

Veelgestelde vragen

Wanneer is het nodig om een mantelbuis te gebruiken?

Mantelbuizen bieden bescherming tegen beschadiging, corrosie en omgevingsfactoren. Ze vergemakkelijken ook het onderhoud en de vervanging van kabels en leidingen zonder graafwerkzaamheden.

Kan ik mantelbuizen gebruiken voor elektrische bekabeling en datakabels?

Ja, mantelbuizen zijn geschikt voor het beschermen en geleiden van elektrische bekabeling, datakabels en andere leidingen.

Zijn mantelbuizen geschikt voor buitengebruik?

Ja, mantelbuizen zijn ontworpen voor buitengebruik en kunnen ondergronds of bovengronds worden geïnstalleerd, afhankelijk van de behoeften van het project.

Wat is een mantelbuis?

Een mantelbuis is een buisvormige constructie, meestal gemaakt van kunststof, die wordt gebruikt om kabels, draden of leidingen te beschermen en te geleiden bij installaties in de grond of muren.

Welke materialen worden gebruikt voor mantelbuizen?

Mantelbuizen kunnen worden gemaakt van materialen zoals PVC, PE of HDPE, afhankelijk van de toepassing en de omgevingsomstandigheden.

Filters