België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Beregening

Beregenen tuin

Het beregenen van de tuin is eigenlijk niets anders dan uw tuin van voldoende water voorzien. Gedurende het jaar valt er niet dagelijks een gelijke hoeveelheid neerslag, bovendien heeft uw tuin niet het gehele jaar door dezelfde behoefte aan water. Om de schommelingen in de waterhoeveelheid op te vangen en om aan de behoefte van uw tuin aan water te voldoen, is de beregening van de tuin een doeltreffende oplossing. 

Toch beregenen de meeste tuinbezitters de tuin nog steeds handmatig met een gieter of een tuinslang. Het is meer knoeien met water, dan dat dit heel zinvol is. Buiten het feit dat de hoeveelheden water vaak te gering zijn, is de waterstraal vaak te sterk, waardoor planten omver worden gespoten. Maar daarnaast loopt het meeste water vaak direct weg naar plaatsen waar het niet gewenst is, zoals de paden of het terras. Het water wordt niet daadwerkelijk opgenomen door de bodem om de planten heen en afgegeven aan de wortels. 
Deze actie is aardig als opfrisser voor de planten, maar meer is het ook niet. 

Beregenen tuin beregeningsinstallatie

De beregening van de tuin is vaak iets dat bij het aanleggen van de tuin wordt vergeten. Dat is een gemiste kans, want u kunt eenvoudig een beregeningsinstallatie zelf aanleggen. Bovendien kunt u het zo geavanceerd maken als u zelf wilt. 

Een goede beregeningsinstallatie is een echte meerwaarde voor uw tuin. Het zorgt ervoor dat tijdig de juiste hoeveelheid vocht aan uw tuin wordt gegeven, waardoor de tuin het gehele jaar fris en mooi groen is. Daarmee voorkomt een beregeningssysteem ook dat er planten en struiken vervangen moeten worden, omdat deze vergaan zijn door een watertekort. En die vervelende gele plekken in het gazon zijn ook meteen verleden tijd!

Is het aanleggen van een beregening in de tuin moeilijk? Absoluut niet. U hoeft echt geen technische opleiding te hebben gehad om een beregeningsinstallatie te kunnen aanleggen. 

Beregenen tuin mogelijkheden

De meest eenvoudige vorm van een beregeningsinstallatie is een zwenksproeier in de tuin, eventueel met een beregeningscomputer op de kraan. Maar u kunt er ook voor kiezen om op meerdere punten in de tuin een waterstopcontact aan te leggen, waarvan uit u het water kunt aftappen.

Maar wilt u echt ontzorgd worden, dan is een beregeningscomputer in combinatie met pop up sproeiers de oplossing. U kunt de beregeningscomputer zelfs via uw smartphone bedienen en afhankelijk van de weerdata past deze computer zelf het beregeningsschema aan!

Mogelijkheden beregenen tuin op een rijtje:

  • zwenksproeier
  • klepelsproeier 
  • pulserende sproeier
  • druppelslang
  • pop up sproeier 

Zwenksproeier
De zwenksproeier is de meest gebruikte sproeier, welke in meerdere maten verkrijgbaar is. De grootte is afhankelijk van de oppervlakte van de tuin en de waterdruk. De verdeling van het water over het te beregenen oppervlak is verre van ideaal. Het meeste water komt op de buitenste delen terecht en rond de sproeier valt verhoudingsgewijs veel minder water. 

Klepelsproeier
Een klepelsproeier is een pulserende sproeier, waarbij de waterstraal steeds een stukje opschuift. De waterstraal wordt iedere keer onderbroken en krijgt een andere richting. Doordat de klepelsproeier bij elke onderbreking iets doordraait, wordt er in een cirkelvorm besproeid. De pulserende sproeier is verkrijgbaar in 2 soorten, een volledig ronddraaiende klepelsproeier en een sproeier waarbij de sproeihoek instelbaar is. Deze sproeier is zeer geschikt voor de moestuin, paardenbak of het weiland. U kunt de klepelsproeier krijgen met een klein sproeibereik, maar met een kanonsproeier is het sproeibereik erg groot. 

Druppelslang
De druppelslang is steeds meer in opkomst en is zeer geschikt voor gebruik in de tuin. De druppelslang verbruikt relatief weinig water en al het water komt direct bij de plant of struik terecht. Bovendien is de hoeveelheid water via de druppelslang goed te regelen. De druppelslang kan ook in bloembakken worden gebruikt, waardoor watergeven overbodig geworden is. 

Pop up sproeier
Een pop up sproeier wordt verzonken in het gazon geplaatst, net onder het maaiveld. Als de waterdruk op de beregeningsinstallatie wordt gezet, doordat de beregeningspomp wordt ingeschakeld, gaan de pop up sproeiers omhoog. Wilt u meer lezen over het aanleggen van een beregeningsinstallatie met pop up sproeiers, bekijk dan onze adviespagina beregening aanleggen. 

Beregenen tuin vragen

Heeft u vragen over het beregenen van uw tuin en hoe u dit het beste kunt aanpakken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze beregeningsspecialisten helpen u graag verder. 

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!