België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Beregening

Paardenbak beregening

Bij het aanleggen van een buitenbak speelt direct ook de vraag: Hoe ga ik de paardenbak beregenen? U kunt ervoor kiezen om voor mobiele beregening te kiezen. Dan plaatst u een of meer sproeiers op de AC-lijn van de rijbaan. Maar dit vergt veel handwerk. De sproeiers moeten geplaatst worden, maar ook weer uit de bak worden gehaald als deze wordt gebruikt om te rijden. Dit is dus een tijdrovende oplossing. 

Een permanente oplossing is het aanleggen van een beregeningssysteem voor een paardenbak. Maar hoe doe je dit precies? Welke pomp heb je nodig? Welke leidingen en natuurlijk welke sproeiers? Wij leggen het je graag uit in deze blog

Paardenbak sproeiers beregeningspomp

Allereerst heeft u voor de sproeien van de paardenbak een beregeningspomp nodig. Een beregeningspomp is een waterpomp, die water uit een geslagen bron, een sloot, meer of kanaal pompt. De beregeningspomp zorgt met behulp van de pompwaaiers ervoor, dat het water onder een hoge druk wordt afgegeven aan het beregeningssysteem. Hierdoor kunt u met een hoge waterdruk uw paardenbak besproeien. 

Paardenbak sproeiers systeem

Het aanleggen van een systeem met sproeiers voor uw paardenbak is het makkelijkst op het moment dat u de rijbaan gaat aanleggen. Op dat moment gaat u de grond bewerken en dan is het graven van een beregeningsysteem met kunststof leidingen in de grond heel weinig extra werk.

Maar nauurlijk is het ook mogelijk om bij een bestaande rijbak een sproeisysteem aan te leggen. U graaft dan langs de hoefslag, binnen of buiten de rijbaan een sleuf, waar u de tyleenleidingen in kunt leggen. 

Paardenbak sproeiers beregeningscomputer

U kunt het beregeningssysteem voor de sproeiers van de paardenbak laten aansturen door een beregeningscomputer. Hierdoor is de rijbaan altijd in de juiste staat als u gaat rijden. Het is ook mogelijk om de beregeningscomputer weerdata te laten binnenhalen. De beregeningscomputer past dan het beregenen van de rijbaan aan op het weer en dus ook de neerslag.

Pop up sproeiers paardenbak 

Bij het maken van een plan voor de beregening van de paardenbak kunt u kiezen voor verschillende soorten sproeiers. 

Het mooiste is om de sproeiers te laten verzinken in de grond, de pop up sproeiers. Als de beregening wordt gestart, zal de sproeier door de waterdruk omhoog worden gedrukt. 

Het is ook mogelijk om de pop up sproeiers te verwerken in de omheining rond de rijbaan. Bij het starten van de beregening komen de sproeiers omhoog boven de omheining uit. 

Een derde mogelijkheid is om klepelsproeiers boven de grond te plaatsen op een hoogte van ongeveer 1 meter. Deze zijn zichtbaar op de omheining of rond de rijbaan. 

Paardenbak sproeiers onderdelen

Een sproeisysteem voor een rijbak bestaat uit de volgende onderdelen:

Hoeveel u van deze verschillende onderdelen nodig heeft en welke varianten en diameters, is afhankelijk van de afmetingen van uw rijbaan. Voor de meest gangbare maten rijbaan hebben we een adviespagina gemaakt. 

  • rijbaan 20x40
  • rijbaan 20x60
  • rijbaan 30x60