België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Riolering

Wat is een terugslagklep?

De afgelopen decennia worden rioleringssystemen steeds zwaarder belast door de klimaatverandering en de toenemende verstedelijking. Hierdoor kan het voorkomen dat bij een hevige regenbui of bij een hoge waterstand het riool overbelast wordt. Als de riolering overbelast wordt, kan het voorkomen dat het rioolwater terugstroomt in de woningen. Dit heeft vaak grote schade tot gevolg. 

Wat is een terugslagklep? 

Een terugslagklep is een essentieel product dat op een afvoerleiding wordt geïnstalleerd om de terugstroming van water te controleren. De terugslagklep voorkomt de terugstroming van huishoudwater uit het riool in de verzamelleiding. Hij wordt stroomafwaarts van de afsluitkraan na uw meter geïnstalleerd.

Wat doet een terugslagklep? 

De terugslagklep is zeer nuttig voor uw woning, omdat hij ontworpen is om het water van de installatie slechts in één richting door te laten: van de distributie-aansluiting naar de binnenleiding. Zoals de naam al aangeeft, moet hij voorkomen dat het water in tegengestelde richting terugstroomt.

Een terugslagklep voorkomt een overstroming in huis bij een overbelasting van de riolering. 

Terugslagklep schade voorkomen

Vooral kelderverdiepingen en andere ruimtes die onder het straatniveau liggen, lopen risico op overstroming door terugstroom uit riolering. Dat laatste gebeurt meestal als gevolg van een te hoog debiet in de riolering door hevige regenval, maar er zijn ook andere oorzaken, zoals verstoppingen in de riolering of schade door wortels. Dat kan tot zware gevolgen voor de woning leiden. Er is niet alleen de waterschade zelf; het rioolwater bevat ook fecaliën, allerlei afvalstoffen en chemicaliën, die voor ernstige verontreiniging kunnen zorgen.

In een normale situatie zonder terugslagklep is de situatie als volgt:

Geen terugslagklep

In onderstaande afbeelding is te zien wat er mis gaat als het water uit het riool terugstroomt en er geen terugslagklep is geplaatst: 

Overstroming riool zonder terugslagklep

Om deze schade te vermijden, monteert u een terugslagklep op de aansluitingsleiding naar de riool. In geval van opstuwing sluit de klep de leiding af, zodat er geen rioolwater in uw huis terecht komt. Als specialist in systemen voor afvoerwater, heeft WItWay een terugslagklep als oplossing, die gemakkelijk te gebruiken is. De terugslagklep is stevig en eenvoudig te monteren. De stroomrichting wordt aangegeven door een pijl, zodat een verkeerde montage uitgesloten is. 

De terugslagklep is voorzien van een demonteerbaar handvat en een inspectiedeksel. Het deksel zelf is overigens gemakkelijk te demonteren, dankzij het klik-systeem, zonder specifiek gereedschap. Binnenin is er een uitneembare rvs-klep.

Voor knaagdieren is kunststof een feestmaal en een weggevreten klep kan een eventuele terugstroom dus niet meer stoppen. Dankzij de standaard rvs-klep worden knaagdieren automatisch geweerd. Alles is erg robuust uitgevoerd, en er zijn geen corrosiegevoelige onderdelen, wat een lange levensduur garandeert. 

Waar wordt de terugslagklep geplaatst? 

Overlopen riool met terugslagklep

Maar wanneer hebben we het over terugstroming?

Dit gebeurt wanneer water uit het interne net per ongeluk wordt teruggepompt in het waterdistributiesysteem. Hoe kan dit verklaard worden? In werkelijkheid zijn het de verschillende drukveranderingen in de leidingen aan weerszijden van de meter die de richting van de vloeistofstroom kunnen omkeren. Er kan zelfs vervuild water terugstromen als een douchekop in een gevulde badkuip wordt gelaten. Dit staat bekend als het principe van de communicerende vaten.

Mocht dit gebeuren, dan zou dit de kwaliteit van het geleverde water kunnen aantasten en dus voor alle verbruikers aanzienlijke overlast kunnen veroorzaken. Dit verklaart waarom de Belgische regelgeving voorschrijft dat alle aansluitingen moeten worden voorzien van een terugslagklep.

Bovendien is dit apparaat ook van essentieel belang in geval van een onderbreking of verzwakking van de waterdruk in de leiding, bijvoorbeeld in geval van een wateronderbreking. Door de terugvoer van water in tegengestelde richting te blokkeren, voorkomt de terugslagklep dat de interne aansluiting leegloopt en te lijden krijgt van “waterslag”, d.w.z. de schokken die worden veroorzaakt door plotselinge drukveranderingen, wanneer het circuit wordt bijgevuld.