België

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Belgische webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Schrikdraad

Verschil 9V en 12V batterij

Een batterij schrikdraadapparaat wordt veel gebruikt op plaatsen waar geen aansluiting is op het lichtnet (230V). Dan is een batterij schrikdraadapparaat een goede oplossing. Maar welke batterij of accu kan je nu het beste kiezen? Waar moet je op letten als je een keuze maakt? En passen alle batterijen in alle schrikdraadapparaten? Bij de keuze voor verschillende schikdraadapparaat wordt er vaak gesproken over een 9V batterij en een 12V batterij. Maar wat is nu precies het verschil? 

Verschil 9V en 12V batterij schrikdraadapparaat

Schrikdraadapparaten werken op 9V of op 12V. Sommige schrikdraadapparaten zijn geschikt voor zowel een 9V als een 12V batterij. Hierbij kan je zelf kiezen wat je voorkeur heeft. 

Het is dus belangrijk om bij de keuze van je apparaat al goed te kijken of jouw voorkeur 9v of 12v is. Het grootste verschil tussen een 9V batterij en een 12V batterij is de mogelijkheid om opnieuw op te laden, als de batterij leeg is.

 9V batterijen

De 9V batterijen hoeven niet eerst te worden opgeladen en zijn meteen gereed om te gebruiken. De 9V batterijen hebben een speciale aansluiting voor de Gallagher B20 t/m B50 en B100 schrikdraadapparaten. Hierdoor kan je de batterij eenvoudig installeren en zit deze waterdicht opgeborgen in de behuizing van het schrikdraadapparaat.

Een 9v batterij kan ook niet opnieuw worden opgeladen. Je gebruikt een 9V batterij dus maar 1 keer. Als de batterij leeg is, kan je deze niet opnieuw opladen. Het is dus verstandig om bij het aanschaffen van het schrikdraadapparaat meteen een extra batterij mee te bestellen. Zo staat de batterij alvast klaar, zodat deze op tijd vervangen kan worden. 

12v batterijen

Een andere naam voor een 12V batterij is een accu. Er zijn voor schrikdraadapparaten 2 soorten accu's:

  • de standaard lood-zuur accu
  • gelaccu

De lood-zuur accu’s worden geleverd met een pakket met vloeistof, waarmee je zelf de accu moet vullen, voordat je hem kunt gebruiken.

Ook hebben we de zogenoemde gel-accu’s in ons assortiment. Deze zijn al gevuld en kunnen direct gebruikt worden. De gel substantie die er in zit voorkomt dat de batterij kan gaan lekken.
Daarnaast zijn er ook 12v  optima gel accu’s, deze accu's zijn onderhoudsvrij en hebben een 2x langere levensduur dan een standaard accu.

Een accu kunt u, wanneer deze leeg raken weer opieuw opladen met de sepciale accu lader. Het is wel belangrijk om de accu op te laden voordat deze helemaal leeg is. Als de accu pas wordt opgeladen als deze helemaal leeg is, kan het blijvende schade aan de accu veroorzaken. 
De Gallagher accu schrikdraadapparaten hebben een controlelampje dat aangeeft wanneer de spanning van de accu te laag wordt. Zo kan de accu tijdig worden opgeladen. 

Verschil 9V en 12V batterij capaciteit 

Wat is nu het verschil in capaciteit tussen een 9V batterij en een 12V batterij, oftewel accu? 

De "Ah" staat voor voor ampère uur en wordt gebruikt om aan te geven hoe groot de capaciteit van een batterij of accu is. Hoe hoger het aantal Ah hoe meer capaciteit de batterij heeft, hoe langer de batterij werkt tot hij leeg is.

Dit betekent dus dat een batterij met een kleine capaciteit, zoals de 55Ah, veel sneller vervangen moet worden dan een grote batterij van 210Ah. Doordat deze bijna 4x de capaciteit heeft en het dus langer duurt voordat deze helemaal leeg raakt.

Naast de keuze voor een 9V en een 12V batterij is ook de keuze voor de capaciteit van de betterij een belangrijke. 

Verschil 9V en 12V batterij welke past in mijn schrikdraadapparaat?

Hoe groter de capaciteit van de batterij, hoe groter vaak ook de behuizing van de batterij is. Je kunt ervoor kiezen om de batterij op te bergen in het schrikdraadapparaat. Maar dan is de ruimte in het schrikdraadapparaat dus bepalend voor de capaciteit van de batterij. Het is ook mogelijk om de accu of batterij naast je schrikdraadapparaat in de wei te plaatsen. 

Als je de batterij wilt opbergen in het schrikdraadapparaat, ben je gebonden aan de afmetingen van de batterij. Hieronder een overzicht van deze apparaten en bijpassende batterijen. Waar een 'X' staat is de batterij geschikt voor de behuizing van het schrikdraadapparaat:

   B20  B35  B40  B50 B100 B200 B300
9v 55Ah  X  X  X        
9v 120Ah  X  X   X  X      
9v 160Ah  X   X  X  X      
9v 175Ah  X   X  X  X  X (2x)    
9v 210Ah X  X  X  X  X (2x)    
12v 26Ah         X X
12v 65Ah         X
12v 85Ah         X
Optima 2,7       X X
 Optima 3,7         X

 

WitWay: Voor degenen die het gaan maken!